Fredag ble det klart at Norge skal møte Israel til VM-kvalifisering i fotball. Det har allerede skapt reaksjoner.
– Vi mener Norge ikke kan spille mot dem når de etterforskes for folkemord, og når lederne i landet har arrestordre på seg, sier talsperson Rami Samandar i Aksjonsgruppa for Palestina.
Han mener det vil være umoralsk å møte Israel, og oppfordrer landslaget til å boikotte kampene. Det kan i så fall bety at Norge taper alle poengene i de kampene.
– Det er noen ting som er viktige i livet, og det er menneskeliv. Fotballen kan ikke være nøytral når uskyldige barn blir drept. Vi mener det er en historisk sjanse som landslaget har, til å vise solidaritet og stå på den rette siden av historien, sier Samandar.
Solbakken tror det blir debatt
Landslagssjef Ståle Solbakken erkjenner at det er en vanskelig situasjon.
– Vi har full forståelse for at det kommer til å bli mye debatt rundt det. Heldigvis har vi en sterk politisk ledelse i NFF (Norges Fotballforbund), så jeg regner med Lise (Klaveness, fotballpresident) representerer NFF i så henseende, sier Solbakken til NRK.
NFF skriver til NRK at fotballpresidenten er på reise, og at de ikke har anledning til å svare i dag.
Solbakken tror det vil være ulike meninger i spillergruppa, men at de vil gjøre alt de kan for å slå Israel på banen.
– Aksjonsgruppa for Palestina oppfordrer landslaget til ikke å møte Israel. Hva svarer du til det?
– Med det nyhetsbildet vi har sett over lang tid, er det ingen som har problemer med å se at det vil være sterke holdninger rundt dette spørsmålet. Men som trener, mener jeg vi må spille kampene når vi deltar i denne turneringen. Og så må vi si det på det større bildet utenom matchene, svarer Solbakken.
I 2024 spilte Israel flere hjemmekamper på nøytral grunn i Budapest. Solbakken sier det kan bli tilfellet nå også.
50.000 drepte
Israel har vært i krigstilstand siden landet ble angrepet av den islamistiske organisasjonen Hamas 7. oktober i fjor. Rundt 1200 israelere ble drept i angrepet.
I løpet av de drøyt 14 månedene er nesten 45.000 palestinere drept på Gazastripen, ifølge det lokale helsedepartementet. Ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter er barn og kvinner nær 70 prosent av dem som drepes i israelske angrep i Gaza.
I tillegg er rundt 4000 mennesker drept i israelske angrep på Libanon og opp 800 palestinere drept på Vestbredden.
Israel sier at krigføringen på Gaza er nødvendig for å forhindre at Hamas skal være i stand til å angripe på nytt.
Opptøyer i Amsterdam
Maccabi Tel Aviv spilte 7. november bortekamp i Europaligaen mot Ajax i Amsterdam.
I forbindelse med kampen kom det til kraftige sammenstøt mellom propalestinske demonstranter og tilhengerne av det israelske laget.
Myndighetene i Amsterdam sa etter kampen at enkelte av demonstrantene «aktivt søkte ut israelske støttespillere for å angripe og overfalle dem».
Israels president Isaac Herzog gikk i etterkant ut og kalte sammenstøtene for en pogrom mot jøder.
Rami Samandar i Aksjonsgruppa for Palestina sier det er for tidlig å si om de vil aksjonere på noe vis. Men han frykter tilstander som i Amsterdam.
– Jeg frykter at hvis disse supporterne kommer til Norge, at de kommer til å lage bråk i våre gater, sier han.
Solbakken sier det viktigste for dem er at kampene kan spilles under ordnede forhold, og at fotballpresident Lise Klaveness får svare for resten av det som skjer rundt.
Torp: – Kjip trekning
Norges gruppe ser slik ut:
- Taperen av Tyskland/Italia
- Norge
- Israel
- Estland
- Moldova
– Sportslig er Israel midt i feltet, man kunne fått tøffere motstand. Israel er et lag som har vært nære mesterskap, med gode, yngre årganger. Men alt rundt gjør dette vanskelig. Norges Fotballforbund og Lise Klaveness får igjen kastet politikk i fleisen, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.
– Sånn sett er det en kjip trekning. Sportslig helt ok, men med alt rundt skapes det så mye støy og andre utfordringer, mener han.
Flere utfordringer
Bodø/Glimt skal i januar spille fotballkamp mot Maccabi Tel Aviv.
Politiet har allerede satt i gang tiltak.
– Vi har tett dialog opp mot NFF og Glimt, og etterretning jobber tett med tanke på trusselen vi står overfor. Det er viktig for oss med god etterretningsinformasjon. Vi jobber også forebyggende i eventuelle miljøer for å ha god dialog, sier operasjonsleder i Salten politidistrikt, Cathrin Nerhus Lewin.
– Etterretning vil vise hva vi står overfor, men om man ser hvordan det har vært i Midtøsten med sammenstøt, er det ikke uten grunn at kampen mellom Besiktas og Tel Aviv ble spilt i Ungarn. Vi tar høyde or at uønskede hendelser kan oppstå, utdyper hun.
Publisert 13.12.2024, kl. 17.47