Moteekspert om Märtha Louises brudekjole: – Oi, den hadde vi ikke sett komme

2 weeks ago 4



Prinsesse Märtha Louises brudekjole var hvit og tradisjonell. Det overrasker moteekspertene, som mener det var noen helt andre som stjal showet.

Norsk design på den elfenbenshvite brudekjolen til prinsesse Märtha Louise. Foto: Siri Øverland Eriksen

Publisert: 31.08.2024 19:59 | Oppdatert: 31.08.2024 20:18

Kortversjonen

Lørdag ble Märtha Louise og Durek Verrett gift i Geiranger. Paret som har vært sammen siden 2019, ga hverandre sitt ja foran over 300 gjester og kongefamilien.

I en skreddersydd elfenbenshvit kjole sto prinsessen hvit brud i Geiranger.

Kjolen var laget i hvit silke med påsydde blomsterapplikasjoner.

– Min første reaksjon var «oi, hvitt! Den hadde vi ikke sett komme», sier motejournalist Marianne Jemtegård til Aftenposten.

– Dette var ikke nødvendigvis det man forventer av en brud på runde nummer to. Det var det store overraskelsesmomentet, sier Jemtegård som hadde forventet en kjole i farger med større grad av symbolbruk.

– Dette var en ganske vanlig tradisjonell brudekjole, sier Jemtegård. Hun peker også på at det er uvanlig å ha slør.

– Sløret er en del av en bruds antrekk for å signalisere jomfruelighet og dyd. Kanskje ikke mange av oss i 50-årene som kan skilte med det, så da ønsker man kanskje en annen vri på den tradisjonelle brudekjolen. Men her er det 100 prosent eventyrprinsesse, sier Jemtegård.

Designer Tina Steffenakk Hermansen står bak kjolen, bekrefter hun overfor VG.

Hvem som står bak den skjulte detaljen som Aftenpostens fotograf fanget opp, er imidlertid ikke kjent. Durek Verrett har solgt medaljonger ved navn «SO» eller «Spirit Optimizer». Disse er omstridt, fordi han hevder de har legende effekt.

Foto: Shamandurek.com

Foto: Siri Øverland Eriksen

Disse selges for over 2000 kroner.

Her er symbolet på innsiden av brudekjolen til Märtha.

Sløret var langt og hvitt og festet i håret.

Prinsessen hadde gullsko til kjolen.

– Flamboyant

Brudgommen Durek Verrett hadde livkjole, også kjent som kjole og hvitt. Mikset med elementer av smoking, med gyllent magebelte og gyllent halstørkle.

– Sånn sett var vel kanskje Durek Verrett den mest flamboyante av de to. Den voldsomme halspryden satte tankene tilbake til 1700-talls gevanter, og han hadde parets monogram brodert på jakkeermene, sier Jemtegård.

Bruden brukte også en tiara hun har hatt siden myndighetsdagen sin.

– Tiaraen er den hun fikk i gave av sin farfar kong Olav til sin 18 årsdag. Det er hveteaks av diamanter med små perler på toppen, sier Trond Norén Isaksen. Han er historiker og forfatter av en bok om kongehusets tiaraer og diademer.

1 av 4Foto: Siri Øverland Eriksen

Hvitt i kongelige kretser

Prinsesse Märtha Louise var hvit brud i 2002 da hun giftet seg med Ari Behn. Historiker Isaksen forteller at i kongelige kretser er det flere som har hatt hvit brudekjole også ved bryllup nummer to.

– Prinsesse Alexandra til Sayn-Wittgenstein-Berleburg sto hvit brud da hun i 2019 giftet seg for andre gang. Et bryllup der dagens brudepar var gjester, forteller Isaksen.

– Også grevinne Alexandra av Frederiksborg sto også hvit brud da hun giftet seg på nytt etter skilsmissen fra prins Joachim av Danmark, sier Isaksen.

Jemtegård mener det ikke er så vanlig blant den øvrige befolkningen å stå hvit brud ved bryllup nummer to. Da pleier man å velge en enklere kjole og ofte i en annen type hvitfarge.

– Märtha Louise danser etter egen pipe og følger ikke de vanlige konvensjonene, heller ikke når det gjelder bryllup gang to, sier Jemtegård.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Kronprinsesse Victoria i aprikosfarget kjole med draperinger og volanger.

Prinsesse Sofia i varmgul kjole som går over i hvitt.

Svenskene stjal showet

Flere av gjestene i bryllupet hadde kledd seg i fargerike kreasjoner. Men de som leverte på både glamfaktor og farge, var de svenske kongelige, kronprinsesse Victoria og prinsesse Sofia, mener Jemtegård.

– En sitruscocktail av glam, kongelig verdighet og så vakkert. De ser ut som gudinner der de går, en rojal familie verdig.

Hun mener det var svenskene som skapte Hollywood-faktoren og stjal showet, selv om de knapt var synlig blant folk.

– I et kjendisspekket bryllup kommer filmstjernevibbene fra det svenske hoffet.

Jemtegård mener det var forfriskende å se moderne farger og kjoler med rysjer og volanger.

– I det havet av amerikanske D-kjendiser i mer eller mindre uflatterende sateng, ser man at det er noen som kan dette med å kle seg, og det er svenskene.

Siden brudeparets bryllupsantrekk var tradisjonsbundne, har Marianne Jemtegård større forventninger til kveldens antrekk.

– Jeg tror vi har en større fargeeksplosjon i vente i løpet av kvelden.

Read Entire Article