-
Mosjøen får 41 nye årsverk i politiet
En ny organisering av våpenforvaltningen i Norge er besluttet av Stortinget – og den nasjonale enheten for våpen skal ligge i Mosjøen, skriver Nordland politidistrikt i en pressemelding.
Enheten skal ha 41,5 årsverk.
– Dette er svært bra for Mosjøen, og ikke minst for våpenforvaltningen. Det vil bidra til mange statlige arbeidsplasser i Mosjøen på sikt, og sikre en effektiv og god våpenforvaltning som ivaretar publikums behov og samfunnssikkerheten, sier seksjonsleder Simone Reinfjell Kristiansen.
Oppstart av nasjonal enhet i Mosjøen er satt til 1. desember 2025.
Foto: Synnøve Sundby Fallmyr -
Færre tilfeller av livmorhalskreft
Det har vært en kraftig nedgang i antall kvinner som har fått påvist livmorhalskreft, ifølge Kreftregisteret.
I 2024 var det 269 tilfeller av kreftformen.
– Noe lavere forekomst enn dette har vi aldri registrert før, så dette er historisk, sier Giske Ursin, direktør i Kreftregisteret.
Nedgangen skyldes økt screening med HPV-test og vaksinering blant yngre kvinner.
Fylkene der antall tilfeller med livmorhalskreft går ned fra 2023 til 2024 er Nordland, Agder, Akershus, Buskerud, Innlandet, Møre og Romsdal, Oslo, Telemark, Trøndelag og Vestland.
Nordland går også ned når femårsperiodene fra 2015-2019 og 2020-2024 sammenlignes.
-
Fisker tatt for fusk
I fjor vinter ble en fisker tatt for å ha rapportert inn bare halvparten av sin faktiske fangst, det skriver Lofotposten.
I rapporten fra Fiskeridirektoratet som avisa refererer til står det at båten drev garnfiske på yttersiden av Lofoten, og at fangsten ble levert ved et mottak i Vestvågøy.
Skipperen meldte inn at de hadde 1500 kilo torsk om bord, men kontrollen viste at den faktiske leveringen var på 3012 kilo.
Ifølge rapporten ble skipperen stilt spørsmål om avviket, og han forklarte at han hadde bommet fordi han oppga sløyd vekt i stedet for rund vekt.
Båten er ikke hjemmehørende i Lofoten, ifølge Lofotposten.
Fiskeridirektoratet mener avviket skyldes utilstrekkelig rutiner for innmelding av fangst. Fiskeren ble ilagt et overtredelsesgebyr på 69.297 kroner.
Foto: Oda Flatnes / NRK -
Innstiller ferge mellom Bodø og Lofoten
B-ruta i sambandet mellom Bodø-Røst-Værøy er innstilt i ettermiddag på grunn av værforholdene, melder Torghatten. Dette gjelder avgang fra Bodø klokka 16.00, Røst klokka 19.45 og Værøy klokka 21.30.
-
Stengt på grunn av uvær
Melfjellet på fylkesvei 7370 i Rana og Rødøy er stengt på grunn av uvær onsdags morgen. Veien er stengt i begge retninger. Det ventes ei ny vurdering klokka 10.00, melder Statens vegvesen.
-
Vil se på samferdselssamarbeid i Norden
Samferdselsministerne i Finland, Island, Sverige, Danmark og Norge har møttes i Helsinki for å se på samarbeid om militær transport på tvers av landegrensene.
I en felles uttalelse understreker statsrådene viktigheten av felles militær mobilt, sivil beredskap og forsyningssikkerhet.
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård sier planlegging av nasjonale transportsystemer har vært viktig i samtalene.
Foto: Storm Pessl-Kleiven / NRK -
Syrinene får blomstre videre – miljøministeren setter foten ned mot forbud
Klima- og miljøministeren setter spaden i jorda og slår fast at det ikke blir noe syrinforbud i Norge, slik Miljødirektoratet ønsker.
– Folk, inkludert meg, er glad i syriner, sier miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) til VG.
I høst foreslo Miljødirektoratet å forby 97 planter, blant dem mange prydplanter, i hager og grøntanlegg. På listen fant man den velkjente syrinen syringa vulgaris.
Direktoratet begrunnet forslaget med at «syrin medfører svært negative effekter på naturmangfoldet, særlig ved at den fortrenger andre arter». Forslaget vekket reaksjoner og fikk blant annet Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til å steile.
Regjeringen har imidlertid valgt å gi næring til folkets kjærlighet for syrinene og ikke la Miljødirektoratets argumenter slå rot.
– Syriner er en kjær hageplante som har vært lenge i Norge og som har en historisk verdi. Jeg kan derfor betrygge alle med at det ikke er aktuelt for Arbeiderparti-regjeringen å innføre noe forbud mot syrin, sier Eriksen. (NTB)
Foto: Tore Fjeld / Hageguiden -
Politiet vet årsaken til fjøsbrannen i Steigen
Det var den 24. januar at 500 griser mistet livet under en fjøsbrann på Engeløya i Steigen.
200 storfe ble evakuert ut av driftsbygningen og plassert på andre gårder i nærheten, mens flere griser ble nødslaktet på stedet.
Politiet vet nå hva årsaken til brannen er, ifølge Avisa Nordland.
– Årsaken er feil i det elektriske anlegget, sier politiadvokat Trond Lakselvhaug til AN.
Politiets hovedhypotese har hele tiden vært at de har ment at ingen har gjort noe galt og at det i en slik stor driftsbygning er en viss risiko for at det kan gå galt med et elektrisk anlegg.
– Det er ingenting som tyder på at dette er noe annet enn et tragisk uhell, sier politiadvokaten.
Foto: Gunnar Grytøyr -
Trafikkulykke i Meløy
Nødetatene rykket tirsdag kveld ut etter melding om en trafikkulykke på fylkesvei 17. i Meløy.
En bil var involvert og det var tre personer i bilen. Ifølge politiet skal bilen ha kjørt i autovernet og fått store materielle skader.
Ambulansen på stedet tok en sjekk av de involverte og kjørte de til legevakten for en sjekk, skriver politiet i en melding.
Veien ble stengt da bilberger kom til stedet, men veien skal nå være åpen, ifølge politiet.
-
Mattilsynet og Fiskeridirektoratet følger algesituasjonen tett
Fiskeridirektoratet og Mattilsynet samarbeider tett med Havforskningsinstituttet og oppdrettere i forbindelse med algeoppblomstring i Nordland.
De første tilfellene av algeoppblomstring som har medført stor dødelighet, ble innrapportert fra Øksfjorden i slutten av april. Deretter har algene spredd seg til Raftsundet og Kanstadfjorden.
-
Knutsen eneste fra Nord-Norge i håndballstyret
Sist helg ble Karin Tønder Knutsen fra Sandnessjøen valgt inn som styremedlem i Norges Håndballforbund.
Der skal hun lede håndballnorge sammen med blant andre den nyvalgte presidenten Randi Gustad, fram til 2028.
Knutsen er den eneste fra Nord-Norge som er med i styret, viser oversikten over styremedlemmene på hjemmesidene til Norges Håndballforbund.
– Jeg håper å bidra til at hele håndballskole er med, og vil ivareta stemmen til de «mindre» plassene. Jeg kjenner organisasjonen godt fra arbeidet som trener, leder i håndballgruppa og som sonekontakt, sier Knutsen til Helgelands Blad.
-
Forsvarsministeren til Andøya 16. mai
Forsvarsminister Tore O. Sandvik (Ap) kommer til Andøya 16. mai. Der skal han besøke Andøya Space og Forsvarets stasjon, i tillegg til møte med kommunen. Det blir også en omvisning på Andøya Spaceport.
Andøya skal utvikles til base for langtrekkende droner, og blir sentral i understøttelsen og utviklingen av Forsvarets romvirksomhet. I tillegg er Andøya en viktig flybase for alliert mottak.
– Regjeringen har store ambisjoner for Andøya. NATO har akkurat avsluttet historiens største skarpskytingsøvelse her, som demonstrerer Andøyas betydning for alliansen. Vårt mål er at Norge skal være fremst blant allierte på situasjonsforståelse i nord, og her spiller Andøya en sentral rolle med sin unike beliggenhet, sier forsvarsminister Tore O. Sandvik i en melding.
Foto: Frode Fjerdingstad / NRK -
Viderefører Newton-rom neste skoleår
Nordland fylkeskommune vil finansiere Newton-rommene i Svolvær, Sortland, Narvik og Sandnessjøen også neste skoleår. Fylkesråd for utdanning Joakim Sennesvik (H) varsler samtidig en reorganisering av realfagsundervisningen i den videregående skolen i Nordland, melder Nordland fylkeskommune i en pressemelding.
Foto: Kristine Aaberg Ruud/Sogn og Fjordane fylkeskommune -
Jobber med å finne lekkasje
Bø kommune jobber med å lokalisere en vannlekkasje som har ført til dårlig vanntrykk for flere hustander.
Det skriver Vol.no.
På søndag skrev kommunen på sine Facebook-sider at det var lokalisert en mindre lekkasje på vannlinja i nærheten av Trinetun som ga dårlig vanntrykk.
På tirsdag har de fortsatt ikke funnet ut hvor lekkasjen er.
– Vi har avgrenset søket nå og har ett håp om å finne det i løpet av dagen, sier avdelingsleder kommunalteknikk i Bø kommune, Per Strand, til avisa.
-
Emma Gunnarsen får TV-serie
Emma Gunnarsen, lillesøsteren til Marcus og Martinus Gunnarsen, får sin egen TV-serie på NRK.
Det skriver NRKs kommunikasjonsavdeling i en pressemelding.
Serien har premiere onsdag 21. mai, og har navnet «Emma». Gjennom åtte episoder følger vi et år i livet til 16 åringen fra Trofors, som sjonglerer et liv i rampelyset med alt det vanlige tenåringslivet har å by på, står det i meldingen.
– Det har vært en helt spesiell opplevelse å filme denne serien. Å åpne opp og dele så mye av livet mitt har både vært utfordrende og fint. Nå som serien snart skal vises for publikum, kjenner jeg på både nervøsitet og glede, sier Gunnarsen i pressemeldingen og legger til:
– Jeg håper folk kjenner seg igjen, blir rørt, og kanskje får en ny forståelse av hvem jeg er og hva jeg har gått gjennom.
Foto: Universal Music -
Toppfotballen venter historisk publikumsfest 16. mai
Norsk Toppfotball tror årets 16. mai-runde i Eliteserien og 1. divisjon blir tidenes best besøkte. 140.000 tilskuere forventes samlet sett på «fotballens nasjonaldag».
Det skriver NTB.
Norsk Toppfotball melder tirsdag at det er allerede er sikret fulle tribuner i Trondheim (Rosenborg – Haugesund), Bergen (Brann – Sarpsborg), Stavanger (Viking – Sandefjord) og Tromsø (TIL – Bodø/Glimt).
Engasjementet er så stort at det nå ventes flere tilskuere enn i toppåret 2022, da 16. mai-kampene samlet 127.580 publikummere i de to øverste divisjonene for menn.
– Det er en fantastisk respons fra publikum. Fire utsolgte arenaer på fotballens nasjonaldag viser den unike posisjonen fotballen har i folks hjerter. Vi ser fram til en fantastisk atmosfære på stadionene over hele landet, sier Camilla Skjødt Johansen, leder for privatmarked og merkevare i Norsk Toppfotball.
(NTB)
-
Køyrte 104 km/t i 90-sone
Utrykkingspolitiet (UP) i Vefsn har gjort ein laserkontroll tysdag og gav fire bøter.
Den høgste målinga var på 104 km/t i ei 90-sone.
På tidleg ettermiddag har også politiet i Herøy stansa ein bilførar utan gyldig førarkort. Sak er oppretta.
Det same skjedde ved Salhus i Brønnøy, men her køyrte mannen i rusa tilstand. Sak er oppretta.
-
Dobbelt så høg badetemperatur på Austlandet
Badetemperaturar for alle fylka i landet, levert av Yr, viser at det er store forskjellar i landet.
Dagens høgste måling så langt er 15,3 ved Bleikøya i Oslo.
Den høgste temperaturen i Nordland vart registrert i Flakstad kommune, med sju grader i badevatnet. Temperaturane elles i fylket ligg mellom sju og ni grader. Varmast er det i Alstahaug.
Foto: Benjamin Fredriksen / Benjamin Fredriksen / NRK -
Sterkt bekymra over kommuneplanar
Eldrerådet i Steigen er sterkt bekymra over kommunen sine planar om å redusere dagtilbodet for eldre, skriv Avisa Nordland.
I ei utsegn åtvarar rådet mot kortsiktige økonomiske vurderingar og etterlyser ei heilskapleg tilnærming til eldreomsorgen.
Årsaka er at Steigen kommune truleg snart vil vedta endringar i dagtilbodet.
– Steigen kommune står framfor ei framtid med fleire eldre, fleire demente og mindre yngre innbyggarar til å gi eit forsvarleg helsetilbod til eldre. Steigen eldreråd oppfordrar kommunen sine politikarar til å tenke lenger enn dei få månadane som er igjen av 2025, skriv dei i utsegna.
Foto: Ole-Fredrik Lambertsen -
Mo i Rana styrker sjøtransporten
No startar neste fase i utbygginga av ny djuptvannskai i Mo i Rana. Etter ein intensiv vår med grunnarbeid og utfylling av deponiområdet, startar fundamenteringsarbeidet 15. mai.
Det opplser Kystverket i ei pressemelding.
– Vest Betong, med sine underentreprenørar Keller, Tore Løkke og Gerd Stensen, har gjort ein god jobb gjennom våren. Vi er no i rute til å gå i gang med neste etappe, å fundamentere den nye kaia, seier Berit Kalstad, prosjektleiar i Rana kommune.
Prosjektet «innseiling og dypvannskai Mo i Rana» er eit samarbeid mellom Kystverket og Rana kommune. Målet er å etablere ei tryggare og meir effektiv farlei, og ein moderne kai som legg til rette for auka sjøtransport.
Foto: Vest Betong AS
Slik kan Bodø/Glimt få en gullbillett til Mesterligaen 00:59
Neste