Morten Bergesen flyttet til Sveits og jobber gratis for roerne: – Jeg er entusiast

1 month ago 33



Morten Bergesen (50) dro til Sveits med formuen sin. Derfra jobber han gratis for norsk ro-suksess i OL.

Morten Bergesen under OL-roernes presentasjon nylig. Her er han dommer i en kokkekonkurranse ved rostadion på Årungen. Til venstre lettvektsroerne Ask Tjøm og Lars Benske. Foto: Ole Kristian Strøm / VG
  • Ole Kristian Strøm, VG

    Ole Kristian Strøm, VG

Publisert: 30.07.2024 08:28

– Morten jobber 110 prosent, sier Olaf Tufte, OL-legenden som satt i samme båt som Bergesen under OL i 1996.

Da OL-roerne presenterte seg for media forleden, var Bergesen vert som visepresident i Norges Roforbund (presidenten Frank Ove Reite var coronasyk).

– For meg handler det om å gi noe tilbake til det som har gitt meg mye gjennom livet, uavhengig om jeg gjør det i Norge eller i Sveits, sier Morten Bergesen til VG.

Han hadde en skattelignet formue på 268 millioner kroner i 2021, men på tampen av 2022 utvandret han til Sveits, som flere titall andre formuende nordmenn har gjort det.

– Vi ble valgt i november i fjor, og da roforbundets regnskap var avsluttet, viste det seg at vi endte opp med et underskudd på 1,3 mill. kroner. Så egenkapitalen i forbundet er i prinsippet tapt, forteller Bergesen.

  • Alt fra OL ser du på Max.
Foto: Annika Byrde / NTB

Han prøver å bagatellisere sin egen rolle i at Norges Roforbund har klart å snu skuten økonomisk og nevner særlig president Reite og generalsekretær Sverke Lorgen.

Derimot snakker Bergesen gjerne om OL og toppidretten, som han er den styreansvarlige for.

– Det handlet om å gjennomføre det sportslige opplegget vi ønsket. For et lite forbund er ressurser alltid en knapphet, men nå var det prekært, og spesielt i et OL-år, hvor oppkjøringen er så ufattelig viktig for prestasjonene.

– Både du og presidenten er kjente navn i norsk næringsliv. Det er vel en fordel?

– Ja, jo, der skal Frank Ove ha stor ære for den jobben han har gjort sammen med Sverke. De har gjort en stor jobb for å få inn sponsorer, så det skal ikke jeg ha mye av æren for.

Bergesen titter bort på den enorme veggen med sponsorer som Norges Roforbund har skaffet seg. Hans eget heleide investeringsselskap Breifonn står også der. Han eier 16,33 prosent av familiens forvaltningsselskap Havfonn. Foreldrene og de to søsknene eier resten av Havfonn. Kapital verdsatte hele familieformuen til faren Morten Sigval Bergesen til 6,4 milliarder i 2022 og til 5 milliarder i 2023.

Nå er det klart for OL, og Bergesen innrømmer at han stiler høyt når han sier at Norge kan ta tre medaljer (i OL, siden kommer gullgrossisten Birgit Skarstein i Paralympics):

– Jeg spenner buen veldig stramt når jeg sier det. Da må alle stjerner stå riktig i forhold til hverandre. Alle utøverne må ha en god dag.

Morten Bergesen sjekker laksefatet til OL-roerne Kjetil Borch (t.v), Martin Helseth, Ask Tjøm og Lars Benske. Foto: Annika Byrde / NTB

– Uansett håper vi at OL 2024 kan bli et godt fundament mot OL 2028. I roingen jobber vi i fireårssykluser mot neste OL. Nå blir det viktig å få med sponsorene videre.

– Som toppidrettsutvalg har vi et ansvar for å legge til rette for utøvere, slik at vi kan få resultater. Det henger sammen, mål og rammebetingelser.

– Men du sitter i Sveits og jobber med dette?

– Ja, jeg har jo et frivillig verv, jeg er ikke ansatt i roforbundet. Jeg er jo entusiast, så jeg bruker mye tid på dette. Men det er det jo veldig mange andre som gjør også.

– Jeg gjør dette med stor glede. Og ja, jeg gjør det fra Sveits.

Foto: Annika Byrde / NTB

– Du har vel begrensninger på hvor mange dager du kan være i Norge?

– Ja, det er riktig, men i vinter har det vært ganske greit å være bosatt i Sveits. Roerne har ligget på samlinger i Gavrate gjennom hele vinteren, og for meg har det vært to og en halv times kjøretur. Jeg har vært på alle samlingene og fulgt med og hatt samtaler med utøverne og sett på øktene.

– Sånn sett har jeg følt at jeg har kunnet være enda tettere på enn om jeg hadde vært om jeg hadde bodd i Norge.

Dessuten: Morten Bergesen har ikke bosatt seg et hvilket som helst sted i Sveits. Han bor i Luzern, som er et ro-eldorado med verdenscup hvert år.

Bergesen var altså med i OL i 1996 i Atlanta, der han satt i firer uten styrmann-båten sammen med Olaf Tufte, Halvor Sannes Lande og Odd-Even Bustnes.

– Vi endte på 8. plass. Det var Olafs første OL, og han var yngstemann om bord. Så det var jo starten på hans olympiske karriere, kan du si da. For meg var det et 18 måneders prosjekt. Jeg syntes at det hadde vært kjempegøy å få være med i OL. Jeg trente beinhardt. Jeg hadde rodd som junior, og tok det da opp igjen som 20-åring og fikk med meg et OL. Det var en morsom opplevelse.

– For å være litt ufin: Du har dratt fra norsk skatt, men jobber nå masse gratis for norsk idrett?

– Det kan man si! For meg så handler det om å gi noe tilbake, uavhengig om det er i Norge eller Sveits. Dette er en utrolig fin gjeng. Og det å jobbe med prestasjonskulturer, altså både i næringslivet og her, er jo fantastisk gøy.

  • Alt fra OL ser du på Max.

PS: Morten Bergesen er en del av den tidligere rederfamilien Bergesen. Faren Morten Sigval Bergesen overtok, sammen med fetteren Petter Sundt, som hovedeier av rederiet etter Sig. Bergesen d.y. i 1976. I dag har denne delen av Bergesen-familien altså forvaltningsselskapet Havfonn, som eies av faren, moren, to søsken og Morten Bergesen selv.

Vil du lese mer om de olympiske leker? VGs magasin Sommer-OL tar for seg norske høydepunkter og prestasjoner gjennom historien, og kan kjøpes i vår nettbutikk (gratis frakt!)

Read Entire Article