Minst 35 drept i israelsk angrep mot Rafah – «forferdelig massakre»

3 weeks ago 27



Minst 35 palestinere er døde i et luftangrep mot et senter for internt fordrevne i Rafah, ifølge palestinske myndigheter. Israel hevder de angrep et Hamas-mål.

 Reuters TV / NTB
BRANN: Søndag kveld brant det i Rafah i en teltleir for fordrevne palestinere. ICJ beordret fredag at Israel skulle stanse offensiven mot byen. Foto: Reuters TV / NTB

Publisert 27.05.2024 04:40 Sist oppdatert nå

Et israelsk luftangrep traff området Tel Al-Sultan i den vestlige delen av Rafah på Gazastripen søndag. Det brøt ut brann i teltleiren, der det oppholdt seg internt fordrevne flyktninger. 

Tidligere i mai holdt USA tilbake en våpenleveranse til Israel på grunn av planene om en offensiv mot byen. Ifølge USA har Israel gjort justeringer i angrepsplanene for å redusere risikoen for sivile, melder ABC-news

CNN omtaler USAs Rafah-advarsler som en korsvei for alliansen mellom de to landene, og sier Bidens advarsler har sendt sjokkbølger gjennom hele den politiske verden. 

Søndag ble sivile rammet hardt i Rafah. Natt til mandag er antall døde oppgitt til minst 35 av de palestinske helsemyndighetene, mens UNRWA melder om et høyere antall. 

Israel har også angrepet områder i Jabalia, Nuseirat og Gaza by de siste 24 timene.

«Forferdelig massakre»

Bilder og videoer i sosiale medier viser en teltleir som står i brann i Tal as-Sultan-området i Rafah. Man kan se flere døde og brannskadede på videoer og bilder. Reuters har verifisert bildene TV 2 publiserer. 

De internt fordrevne oppholder seg i områder der de skal være trygge, men natt til mandag står teltleiren i brann. 

De Hamas-styrte helsemyndighetene melder om at 35 personer er drept i det israelske luftangrepet. UNRWA-ansatte i området har gitt langt høyere anslag. Flere av de drepte skal være kvinner og barn. 

Ifølge pressetjenesten til Hamas-myndighetene rammet angrepet et senter drevet av FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA). I en uttalelse fra myndighetene omtales angrepet som en «forferdelig massakre». 

Det er flere bilder av døde barn og voksne svøpt i blodflekkede, hvite laken på sykehus og på bakken. I denne saken publiserer ikke disse bildene av hensyn til de som ønsker å lese og få vite, men ikke orker å se slike bilder. 

 MOAZ ABU TAHA / Reuters / NTB
SKADDE: Et palestinsk barn er blant mange sårede som ble tatt imot på helsemottak i Rafah. Bildet er tatt 26. mai, jenta kommer fra området som er truffet i luftangrepet ifølge Reuters. Foto: MOAZ ABU TAHA / Reuters / NTB

Hevder angrepet traff humanitær sone

På en annen video fra Reuters kan man se palestinere som leter gjennom ruiner etter sårede. Noen av kroppene som hentes ut er forbrente. 

– Vi fikk et nødanrop fra et område som skal være innenfor sikkerhetssonen, sier en hjelpearbeider til Al Jazeera

Han sier det tok omtrent 45 minutter å få slukket brannen i området, og at de har hentet ut mange døde og skadede. 

– De fleste var brent, hadde mistet lemmer og fått andre skader. 

Ifølge hjelpearbeideren hentet de ut omtrent 50 personer der han befant seg. 

Fordrevne palestinere i Rafah er bedt om å evakuere til «humanitære soner» under det israelske angrepet, og store deler av Rafah ligger nå forlatt. 

 EVELYN HOCKSTEIN / AFP / NTB
FORSVARSMINISTER: Yoav Gallant (til høyre) besøkte i går israelske styrker ved Rafah. Den 1. mai var han i samtaler med USAs utenriksminister Antony Blinken, som forsøkte å få Israel til å avstå fra angrepet på Rafah. Foto: EVELYN HOCKSTEIN / AFP / NTB

IDF bekrefter angrepet

Det israelske militæret (IDF) hevder på sin side at angrepet traff et Hamas-anlegg i Rafah hvor flere sentrale Hamas-terrorister befant seg. Anlegget befant seg ifølge IDF i området Tel Al-Sultan.

– Angrepet ble gjennomført mot legitime mål i henhold til folkeretten, med bruk av presisjonsvåpen og på bakgrunn av nøyaktig etterretning som indikerte Hamas-bruk av området, heter det i en melding fra det israelske militæret (IDF).

IDF hevder de har eliminert to Hamas-ledere i angrepet. De undersøker hendelsen etter at det har kommet meldinger om at angrepet forårsaket en brann som førte til at sivile ble skadet, skriver den israelske avisa ynet

Sterk motstand mot Rafah-angrep

Leger uten grenser omtaler angrepet som forferdelig. 

– Det viser igjen at ingen steder er trygge, uttaler de etter angrepet. 

De bekrefter at flere dusin sårede og mer enn 15 døde mennesker ble brakt til et helsemottak som får bistand fra organisasjonen. 

Organisasjonen gjentar sitt krav om umiddelbar og varig våpenhvile i Gaza.

Også den internasjonale domstolen (ICJ) har beordret at Israel skal stanse sin offensiv i Rafah. Dommeren sa at de ikke er overbevist om at evakuering og andre tiltak Israel har gjort har vært tilstrekkelige for å begrense palestinernes lidelser.

USA har siden mars lagt press på Israel for at de ikke skal gjennomføre noen offensiv inn i Rafah. Etter at USA stanset en våpenleveranse til Israel. 

Over en million fordrevne palestinere søkte tilflukt i Rafah før Israel iverksatte operasjoner i området. 

Read Entire Article