Minister om Harvard-nekten: – Et stort tap

5 hours ago 2



Norske studenters mulighet til å studere ved det amerikanske universitetet Harvard står i fare, fordi Donald Trump har trukket skolens tillatelse til å ta imot internasjonale studenter. 

Universitetet gikk fredag til sak mot amerikanske myndigheter fordi de mener beslutningen er ulovlig.

Situasjonen opprører Norges forsknings- og utdanningsminister Sigrun Aasland, som selv har studert i USA.

– Ved mange amerikanske universiteter er det fantastiske kunnskapsmiljøer. Og Harvard er et av de fremste, sier Aasland. 

Statsråden mimrer tilbake til tiden som student ved Johns Hopkins University i Washington D.C. i 2003. 

 Privat
UTEKSAMINERT: Sigrun Aasland har en mastergrad i internasjonal økonomi og konflikthåndtering fra Johns Hopkins University i Washington D.C. Bildet er fra 2003. Foto: Privat

– Det var et utrolig lærerikt sted å være. Det var fantastisk gode undervisere, spennende fag og tette koblinger til internasjonale organisasjoner som jeg har hatt stor glede og nytte av, sier hun og fortsetter: 

– Det handler ikke bare om å oppleve USA, det handler om å møte folk fra hele verden. Det er lærerikt, og det er viktig for vår evne til å forholde oss til andre land og til å bli kjent med hverandre, sier Aasland. 

Statsråden mener avgjørelsen fra Trump-administrasjonen er en uheldig utvikling i konflikten mellom universiteter og amerikanske myndigheter.

– Det er et stort tap for mange studenter, og det er alvorlig for amerikanske universiteter og for verdens forsknings- og utdanningssamarbeid om dette fortsetter, sier hun. 

Et stikk i inntektskilden

34 norske studenter er tilknyttet Harvard, ifølge statsråden. Elleve er på utveksling og 23 holder på å ta en hel grad. Hun legger til at det kan være flere. 

Ved Oslo Met universitet er ingen studenter tilknyttet Harvard, ifølge rektor Christen Krogh. Likevel er USA blant topp tre land de publiserer og forsker mest sammen med, og Harvard er et av dem, ifølge han.

 Tommy Storhaug / TV 2
ALVOR: Christen Krogh er rektor ved Oslo Met. Han sier Harvard-nekten er alvorlig for akademia. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

Krogh tolker nekten av internasjonale studenter som et ledd i Trump-administrasjonens forsøk på å begrense universitetenes innflytelse i samfunnet. 

– De ønsker kort sagt politisk kontroll over disse viktige samfunnsinstitusjonene. Og for meg så er dette et svært alvorlig trekk ved administrasjonen i USA, sier Krogh. 

Han peker på flere negative ting ved Trumps forslag om å nekte internasjonale studenter ved Harvard:  

– Læringsmiljøet blir annerledes og sannsynligvis dårligere. Og med så mange utenlandsstudenter som betaler skolepenger er dette et stikk inn i inntektskilden til Harvard, sier han.

 Faith Ninivaggi / Reuters / NTB
POPULÆR SKOLE: Harvard er et anerkjent universitet i USA med rundt 6800 internasjonale studenter. Foto: Faith Ninivaggi / Reuters / NTB

– Men det viktigste er at dette underminerer universitetenes autonomi og integritet. Det gjør det vanskeligere å være universitet. Og det er alvorlig fordi vi trenger universiteter, ny kunnskap og kompetanse ut i samfunnet, sier rektoren. 

Oslo Met har utvekslingsavtaler med andre amerikanske universiteter, ifølge Krogh. 

– Utveksling av norske studenter til amerikanske universiteter er noe vi har holdt på med lenge, og som vi har lyst til å fortsette med. Samtidig må vi følge situasjonen i USA, og passe på at vi sender studenter til områder og til institusjoner der det er trygt for dem å være, sier rektoren. 

– Helt forferdelig

Norske studenter TV 2 møter på campus ved Oslo Met, synes det er leit å høre om Trumps student-nekt ved Harvard. 

– Det er fælt. Altså det er jo helt forferdelig egentlig. Å studere i USA er ikke akkurat en menneskerettighet, men det er jo veldig mange som har lyst til det, og jeg har hatt lyst til det før.

Det sier Herman Timo Aspåen som studerer bibliotekvitenskap ved Oslo Met. 

 Tommy Storhaug / TV 2
SYNES DET ER LEIT: Herman Timo Aspåen synes utviklingen i USA er dårlig. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

– Nå som den politiske situasjonen så fæl for veldig mange mennesker har jeg fått mindre lyst til å studere i USA, sier han. 

Studiekamerat Linnea Mjøland er enig. 

– Jeg kunne absolutt ikke tenkt meg å reise til USA for å studere, ikke på ferie engang. Jeg hadde ikke følt meg trygg. Så enkelt er det, sier hun. 

 Tommy Storhaug / TV 2
STUDIEKAMERATER: Herman Timo Aspåen og Linnea Mjøland er ikke fristet til å dra til USA nå, men mener det er ugunstig av Trump å nekte internasjonale studenter ved Harvard. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

Likevel synes hun det er leit at studenter utenfor USA potensielt kan miste muligheten til å gå på et universitet de har lyst til, slik som Harvard. 

– Det er jo kjempeteit. Det gjør jo ikke Harvard noe godt, og det gjør ikke USA noe godt heller. Man har jo lyst til å dra på utveksling for oppsøke et nytt studiemiljø. Eller kanskje ta noen fag som ikke tilbys i Norge. Så det er jo kjempeteit, sier hun. 

Jobber med å finne løsninger

Statsråd Aasland sier internasjonale studenter er en gevinst for universitetene som tar dem imot. 

– Det skaper et større mangfold, større forståelse, bedre kompetanse om hverandre, sier hun. 

– Hvordan tror du konflikten mellom utdanningsinstitusjoner i USA og myndighetene vil utvikle seg? 

– Nå har Harvard meldt at de går til sak mot amerikanske myndigheter over dette. Så dette er sterke institusjoner, de amerikanske universitetene og forskningssystemet vårt globalt, sier hun og fortsetter: 

 Tommy Storhaug / TV 2
HAR KONTAKTET AMBASSADEN: Sigrun Aasland sier ambassaden jobber for å finne løsninger. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

– Vi kommer til å fortsette å ha både amerikanske universiteter og sterke, globale forskningsmiljøer også fremover. Men dette er en stor ulempe, både for studenter, for forskere og for verdens kunnskapsutvikling, sier Aasland. 

Ifølge statsråden er situasjonen for internasjonale studenter på Harvard nå vanskelig. Samtidig sier hun at studentene heldigvis allerede har avlagt eksamen for vårsemesteret. 

– Det er noen norske studenter som skulle fortsette neste år. Nå jobber ambassaden med å finne løsninger for dem. Jeg oppfordrer alle som har tenkt å studere i USA, og som kanskje har kommet inn på Harvard, om å ta kontakt med oss for å få råd om hva de kan gjøre videre, sier Aasland. 

Read Entire Article