Millioner kan dø av antibiotikaresistens

2 days ago 6



 Antibiotikaresistente bakterier / MRSA resistente bakterier i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB Antibiotikaresistente bakterier / MRSA resistente bakterier i laboratoriet på Veterinærinstituttet i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Dødsfall knyttet til antibiotikaresistens vil øke kraftig de neste 25 årene, advarer en ny studie.

tirsdag 17. september kl. 01:59

Innen 2050 kan bakterielle sykdommer som ikke responderer på antibiotika ta livet av over 39 millioner mennesker på verdensbasis. I tillegg anslås det at 169 millioner dødsfall vil kunne knyttes indirekte til antibiotikaresistens, skriver Reuters.

Så sent som i begynnelsen av september, ble det påvist flere tilfeller av antibiotikaresistente bakterier påvist på Oslo universitetssykehus (OUS)

 Terje Pedersen / NTBFoto: Terje Pedersen / NTB

En internasjonal forskergruppe står bak den dystre spådommen, som ble publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet mandag.

– Denne viktige studien bekrefter at verden står overfor en antibiotikakrise, med ødeleggende menneskelige kostnader for familier og lokalsamfunn over hele verden, sier Dame Sally Davies, spesialutsending for antimikrobiell resistens i Storbritannia, i en uttalelse.

Les også: Flere tilfeller av antibiotikaresistente bakterier påvist på OUS

Forskerne bak studien advarer om at helsevesenet og økonomien i mange land vil bli hardt rammet dersom utviklingen ikke snus. Allerede innen 2030 kan den globale bruttonasjonalprodukt tape mellom 1 billion og 3,4 billioner dollar årlig som følge av antibiotikaresistens.

Studien peker på at problemet er spesielt akutt i lav- og middelinntektsland, med Afrika sør for Sahara og Sør-Asia hardest rammet. Økt tilgang til bedre behandling av alvorlige infeksjoner, nye vaksiner og mer forsiktig bruk av antibiotika er blant tiltakene som kan bidra til å redde liv, ifølge forskerne.

 Kirsty O'Connor / Pa Photos / NTBFoto: Kirsty O'Connor / Pa Photos / NTB

Siden 2012 har det i Norge vært en reduksjon på 23 prosent i antibiotikabruk. Forbruket er nå tilbake til noenlunde samme nivå som før pandemien, ifølge FHIs årsrapport om forekomst av antibiotikaresistens og forbruk av antibiotika til mennesker i 2023.

Les også: Folkehelseinstituttet: Økt resistens mot antibiotika hos enkelte bakterier

– Men til tross for nedgang i antibiotikabruk, viser undersøkelser en markant økning av antibiotikaresistens for enkelte bakterier, som vi ikke ønsker at skal etablere seg i norsk helsetjeneste, sier leder Gunnar Skov Simonsen for Norsk overvåkningssystem for antibiotikaresistens hos mikrober. Han er tilknyttet Universitetssykehuset i Nord-Norge og FHI.

Simonsen knytter økningen til økt reisevirksomhet til land med høy forekomst av resistens.

Read Entire Article