«Midtvesten-pappa» eller radikal populist? Tim Walz har fordeler og ulemper som visepresidentkandidat.

1 month ago 23



Foto: Carolyn Kaster / AP / NTB

Demokratenes nye visepresidentkandidat har flere store fordeler. Og et par store bøyger han er nødt til å komme forbi.

Publisert: 06.08.2024 16:22

Tim Walz?

Navnet var ukjent for de aller fleste frem til rundt klokken 15 norsk tid tirsdag ettermiddag. 60-åringen har vært guvernør i Minnesota siden 2019, men han har ikke gjort seg bemerket i særlig grad utenfor delstatsgrensene.

Nå endrer alt seg. Visepresident Kamala Harris, som har vært presidentkandidat i knappe to uker, har utpekt Walz som sin nye makker i valgkampen.

Det betyr at han kan bli USAs neste visepresident etter valget 5. november.

Den tidligere soldaten, kongressrepresentanten og læreren var lenge ansett som en svært lite sannsynlig kandidat til å bli Harris’ partner i valgkampen. Men de siste ukene har han seilt opp som en av to favoritter. Pennsylvania-guvernør Josh Shapiro var den andre.

Walz var mannen som begynte å bruke uttrykket «weird» om Donald Trump og hans visepresident JD Vance – et uttrykk som slo umiddelbart an blant demokratene.

Minnesota-guvernøren har fått flere øyeblikk på TV de siste ukene der han fremstår som en jovial fyr som snakker et språk folk flest kjenner seg igjen i. Kommentatoren Ezra Klein omtalte han som en «Midwestern dad», altså en pappatype fra det amerikanske rustbeltet.

Midt i blinken for det som vil være en sentral velgergruppe å sikre seg i de viktige vippestatene i rustbeltet, altså.

Men vil Walz hjelpe Harris i valgkampen? Her er tre argumenter for. Og to ting som kan gi Trump ny ammunisjon i valgkampen:

1. Midtvesten-pappa

Litt mer om dette: Amerikanerne er generelt lei av politikersnakk. 65 prosent sier at de blir «utslitt» når de tenker på politikk, ifølge en undersøkelse fra Pew Research Center.

Walz er en karrierepolitiker. Blant annet leder han forbundet for demokratiske guvernører. Men han er kjent for sin folkelige stil og for å snakke et direkte språk, noe som gjør ham til en effektiv formidler.

Ett eksempel: Da det kom frem at JD Vance hadde omtalt demokrater som «barnløse kattekvinner», sa Walz dette i et TV-intervju:

– Herregud, de gikk etter kattefolk. Lykke til med det. Slå på internett og se hva kattefolk gjør når du går etter dem.

Tim Walz er kjent for sin folkelige stil. Foto: Andrew Harnik, AP / NTB

Kamala Harris kommer fra Oakland i California. Det er langt unna virkeligheten til de fleste i det amerikanske rustbeltet. Tim Walz kan være mannen som kan selge Harris inn til skeptiske velgere i den amerikanske Midtvesten.

Det hjelper også at over halvparten av befolkningen i Minnesota mener at han gjør en god jobb. Minnesota er ikke en vippestat, men målet er at Walz’ popularitet skal gjøre det lettere å vinne frem i nabostater som Michigan, Wisconsin og Pennsylvania.

2. Leder, veteran og lærer

Amerikanere flest har respekt for forsvaret og for læreryrket. Tim Walz var i nasjonalgarden i 24 år og jobbet som lærer og fotballtrener i Nebraska, der han opprinnelig kommer fra, og i Minnesota, der kona Gwen har sitt opphav.

Som veteran fyller han et hull i CV-en til Kamala Harris, som ikke har noen personlig erfaring fra det amerikanske forsvaret. Tim Walz steg i gradene og ble offiser i nasjonalgarden. Det gir ham en autoritet som appellerer til mange amerikanere.

Etter 12 år i Representantenes hus har også Walz fått et kontaktnett i Washington som Kamala Harris kan dra stor nytte av. Selv var hun senator i fire år før hun ble visepresident i 2021, og hennes maktbase er i hovedsak i California.

3. Progressiv politikk

Med Walz som guvernør har Minnesota tatt flere steg til det politiske venstre. Dette kan appellere til og oppildne demokratiske velgere flere steder i landet.

Blant annet har Walz løftet frem abort som en grunnleggende rettighet, og delstaten har de siste årene fjernet restriksjonene som begrenset tilgangen til abort. Minnesota har også legalisert bruken av cannabis til rekreasjonsformål og gjort det lettere for innbyggerne å registrere seg som velgere.

Selv om Walz eier våpen og er glad i å gå på jakt, er han en sterk pådriver for strengere våpenlover i USA.

...og dette kan Trump bruke som ammunisjon.

Republikanerne har lenge angrepet Kamala Harris for å være for langt til det politiske venstre. De siste ukene har flere kommentatorer påpekt at hun burde velge en mer moderat visepresidentkandidat, ikke minst fordi mange velgere i vippestater i Midtvesten er mer konservative enn gjennomsnittsvelgeren i en delstat som California.

Tim Walz, som har stått for en progressiv politikk, kan gi republikanerne ny ammunisjon når de nå skal fremme argumentet om at demokratene fører en radikal venstrepolitikk.

Walz må dermed finne en måte å imøtegå dette på. Kanskje ved å kjøre hardt på «Midwestern dad»-imaget han har bygget opp.

Trump kan også bruke episoder og avgjørelser fra Walz’ historie i valgkampen. Blant annet fikk guvernøren mye kritikk etter demonstrasjonene som oppsto i kjølvannet av drapet på George Floyd i Minneapolis, Minnesota i 2020. Walz ble kritisert for å ha reagert for sakte da demonstrasjonene ble voldelige i flere byer i delstaten.

En siste ulempe ved Walz: Han gir ikke noen stor «hjemmebane»-effekt for demokratene. Hadde Harris valgt Pennsylvania-guvernør Josh Shapiro, kunne det hjulpet henne i det som kan bli den viktigste vippestaten.

Nå må hun heller håpe at Walz-effekten kan være stor nok til at den går langt utenfor norskamerikanerne og alle de andre som bor i Minnesota.

Read Entire Article