Fredag har Frederiksen hasteinnkalt til en ny pressekonferanse, sammen med Grønlands regjeringssjef Múte B. Egede.
– Debatten om grønlandsk selvstendighet og de seneste uttaleser fra USA vitner om en stor interesse for Grønland. Begivenheter som jeg tror jeg satt igang mange tanker og følelser hos mange både her og på Grønland, sier Frederiksen.
Hun sier det er Grønland selv som skal definere sin fremtid.
– Jeg merker et sterkt ønske hos mange grønlendere om å bevege seg mot selvstendighet. Det er i mine øyne legitimt. Det er forståelig, og det er et ønske jeg har stor respekt for, sier statsministeren.
Samtidig erkjenner Frederiksen at Danmark må bli bedre på å konfrontere sin egen historie.
– Det er lyse kapitler i samarbeidet, men det er også noen mørke.
Krisemøte etter Trump-uttalelse
Grønlands debatt om løsrivelse har fått medvind etter at påtroppende president Donald Trump blåste liv i gamle uttalelser. Han mener Grønland vil tjene på å bli en del av USA.
Idet hans sønn Donald Trump Jr. besøkte Grønland denne uka, sa Trump at han ikke kunne utelukke bruk av militærmakt og økonomiske sanksjoner for å sikre seg øya.
Torsdag holdt Danmarks statsminister Mette Frederiksen krisemøte med de andre partilederne.
– Vi har ingen grunn til å tro at det vil utvikle seg på denne måten. Jeg synes han bør tenke over hvordan han har ordlagt seg, sa Frederiksen torsdag.
Frederiksen sa blant annet de har foreslått et møte med Trump.
– Vi har foreslått en samtale, men jeg tror ikke det kommer til å skje noe konkret før han er sittende president.
Kritiserer pressen
Grønlands statsminister, Múte B. Egede, sier grønlendernes kamp om selvstendighet ikke er noe nytt. Han mener den danske og internasjonale pressen har blåst debatten ut av proporsjoner.
– Dette har utviklet seg i danmark over mange årtier. Det betyr jo ikke at man kapper alle bånd, alt samarbeid og alle relasjoner til Danmark, sier han.
Egede mener det ikke er nødvendig å snakke om dualisme og splittelse.
– At grønlendere gjerne vil være her i eget hus, tror jeg det er en felles forståelse for. La oss snakke om det som samler oss, ikke det som splitter oss.
Publisert 10.01.2025, kl. 16.18 Oppdatert 10.01.2025, kl. 16.59