Publisert: 15.07.2025 22:00
I Aftenpostens sak om føflekksjekk advarer hudlege Mohammed Rizvi ved Rikshospitalet mot å bruke apper med kunstig intelligens for å sjekke føflekkreft, selv om de er gratis.
Det blir for mange falske positive og for mange henvisninger videre, er ett av poengene. Rizvi anbefaler at en spesialist bruker dermatoskop – et spesialinstrument – for diagnose.
Artikkelen nevner Rizvis egen digitale praksis, Askin.no. Så jeg tok en titt: Ved å forhåndsbetale 695 kroner kan man sende inn bilder av et hudproblem og få det vurdert av en av mange innleide spesialister. De jobber på offentlige sykehus eller i privat praksis.
Som digital pasient kan man få resept, men ikke fysisk behandling, naturlig nok. Gjentatte konsultasjoner for oppfølging betales med full førstegangstakst. Vurderingen forutsetter god bildekvalitet. Det blir ingen refusjon hvis diagnose ikke kan stilles, eller hvis konklusjonen er at man må videre til en av spesialistenes ordinære praksis.
Riktig nok står ikke hudkreft på trykknapplisten over problemer praksisen kan vurdere, men det fremgår lenger inn på nettstedet. Da bør man først kjøpe et «mobildermatoskop», som er en linse til å klistre på telefonen, til 495 kroner pluss porto. Ellers blir ikke bildene gode nok.
Privat legepraksis er en viktig del av helsetjenesten. Også leger ved offentlige sykehus, som Rikshospitalet, må kunne tilby sin kompetanse på fritiden. Digitale konsultasjoner vil trolig bli vanlige og viktige.
Men i dette tilfellet er det merkelig at Aftenposten ikke ser konflikten mellom budskapet i oppslaget og tjenestene Rizvis kommersielle virksomhet tilbyr.