Mer enn tre amerikanere blir i snitt drept av politiet hver dag. Fredag tok de livet av en 13-åring.

2 days ago 7



Fjoråret ble et rekordår for politidrap i USA. Fredag ble en 13-åring drept i New York.

Den 13 år gamle gutten som ble skutt og drept av politiet i Utica i New York fredag kveld, bar på dette replikavåpenet av en Glock 17-pistol. Foto: Utica Police Department via AP / NTB

Publisert: 01.07.2024 11:19

Kortversjonen

Tre politibetjenter stoppet to 13 år gamle gutter i Utica, midt i hjertet av delstaten New York, fredag kveld. Betjentene mente tenåringene passet beskrivelsene av noen som var mistenkt for ran.

En av guttene, Nyah Mway, la ifølge The New York Times på sprang fra betjentene, som fikk øye på at 13-åringen bar det de mente «fremsto som et håndvåpen».

Én av politibetjentene løsnet et skudd, som traff Mway i brystet. Han ble fraktet til sykehus, der han kort tid senere ble bekreftet omkommet.

Senere innså politiet at våpenet ikke var hva det fremstod som. 13-åringen hadde med seg en replika av en Glock 17-pistol, som var et luftvåpen.

– Det som rammet samfunnet vårt er en begivenhet som er blitt altfor rutinemessig, sa Utica-ordfører Michael P. Galime på en pressekonferanse lørdag morgen.

Over tre drap daglig

Oppmerksomheten rundt politivold i USA er blitt større de siste årene, særlig etter at drapet på George Floyd i 2020 ga Black lives matter-bevegelsen en oppsving.

Antallet politidrap viser likevel ingen tegn til å krympe.

Fjoråret ble nemlig et rekordår. Politiet tok livet av minst 1247 mennesker. Tallene fra Mapping Police Violence viser at det er det høyeste antallet politidrap på over et tiår, med over tre drepte i gjennomsnitt per dag.

«Rettshåndhevere over hele landet klarer ikke å gi oss grunnleggende informasjon om livene de tar. Derfor samler vi dataene selv», skriver den ideelle organisasjonen på egne nettsider.

FBI og andre statlige byråer har egne dataregistre, men fra flere hold pekes det på at tallene ikke holder mål.

Ingen lovpålagt rapportering

Etter at Michael Brown ble drept av politiet i Ferguson i Missouri i 2014, fant The Washington Post ut at over halvparten av tilfellene med fatal politiskyting ikke var rapportert inn til FBI.

– Dette gapet har økt de siste årene. I 2021 dukket bare en tredjedel av politidistriktenes fatale skyteepisoder opp i FBI-databasen, skriver avisen i sin egen database.

Demonstranter tok til gatene etter drapet på George Floyd. Foto: John Minchillo, AP/Scanpix

Lokale politidistrikter i USA er, ifølge The Washington Post, ikke pålagt å rapportere om disse hendelsene til de føderale styresmaktene. Derfor begynte Mapping Police Violence å samle nasjonale tall i 2013.

Siden da har mønsteret vært tydelig:

96 prosent av drapene i fjor skjedde med skytevåpen. Begge årene før, gjaldt det samme for 97 prosent av drapene.

Geografisk skifte i fjor

Et annet tydelig utviklingstrekk er at afroamerikanere fremdeles er uproporsjonalt påvirket av politivold. I fjor utgjorde svarte 24 prosent av alle ofrene, til tross for at de bare utgjør 14 prosent av hele befolkningen.

766 av de totalt 1247 amerikanerne som ble drept av politiet i fjor, hadde på seg skytevåpen. 199 hadde med seg kniv og 59 befant seg i kjøretøy da de ble drept, men 95 personer var fullstendig ubevæpnet.

I 2023 var det imidlertid et geografisk skifte i statistikken. Flere ble drept i landlige områder enn i urbane.

Og selv om pilene for den generelle trenden peker oppover, er det noen stater og byer som har sett en nedgang.

I St. Louis i Missouri ble én person drept av politiet i fjor, mens i Minneapolis, Seattle og Boston var det ingen.

Reaksjoner fra Utica

13-åringen som ble drept i Utica, er én av 617 drepte amerikanerne så langt i 2024 (per 1. juli).

Drapet på Nyah Mway har ikke gått upåaktet hen. Da politiet i Utica inviterte til pressekonferanse lørdag morgen, ble politimester Mark Williams møtt med illsinte rop..

Pressekonferansen ble avsluttet på grunn av protestropene, skriver The New York Times.

De tre betjentene som var involvert i hendelsen, er satt ut i administrativ permisjon med lønn, ifølge en uttalelse fra politimesteren.

Politidistriktet skal nå etterforske saken for å finne ut om betjentene brøt retningslinjer og prosedyrer, samtidig som statsadvokaten i New York skal avgjøre om skytingen var berettiget.

Av de 1247 politidrapene som skjedde i USA i fjor, ble betjentene som sto bak siktet i kun ti av sakene.

Read Entire Article