Meningsløs sammenligning

1 month ago 21



Publisert: 14.08.2024 06:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

En anonym jødisk kvinne skriver i en kronikk i Aftenposten 3. juli: «Vi vet hvordan Utøya påvirket oss i Norge. Med det som perspektiv: Kan du forstå slagkraften i angrepet den 7. oktober?»

Dette er en meningsløs sammenligning. Massakren på Utøya var et «lynnedslag» fra klar himmel. Massakren 7. oktober var nok overraskende for en israelsk befolkning som mente dens militære styrke vil hindre – eller i det minste forutse – et slikt angrep.

Men angrepet 7. oktober står i en historisk kontekst som starter med massakren på den palestinske landsbyen Deir Yassin 9. april 1948 og fortsatte med at 700.000 palestinere ble fordrevet fra sine hjem.

Fra 9. april 1948 til 7. oktober 2023 har det skjedd mange massakrer. I en del var ofrene israelske, men i langt de fleste var ofrene palestinske. Samtidig brøt Israel folkeretten ved stadig å okkupere land på Vestbredden. For Gaza var Israels plan å holde Gaza-økonomien i funksjon på lavest mulig nivå uten å få en humanitær krise, ifølge et notat fra den amerikanske ambassaden i 2008.

Dersom norske jøder ønsker å bekjempe antisemittisme, bør de følge de amerikanske jødene som avviser statsminister Benjamin Netanyahu og den politikken han står for med ordene: «Not in our name.»

Odd E. Rambøl

Siviløkonom og sosiolog

Read Entire Article