Eksperter mener det er presset fra USAs president som påvirker møtet mellom Putin og Zelenskyj: – Europa er svakere enn man skulle ønske, mener tidligere toppdiplomat.

Publisert 13.05.2025 09:34
– De kommer ikke fram til noen løsning, mener tidligere toppdiplomat Kai Eide om møtet som er under oppseiling mellom Volodymyr Zelenskyj og Vladimir Putin.
– Men det vi kan håpe på er eventuelt at de kommer fram til en enighet om hvordan prosessen skal gå framover. Det i seg selv vil jo være et veldig stort skritt, sier Eide til TV 2.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skrev søndag på X at han ønsket et møte med Russlands president Vladimir Putin i den tyrkiske byen Istanbul torsdag 15. mai.
– Jeg vil vente på Putin i Tyrkia på torsdag. Personlig, skriver Zelenskyj på X.

Eide, som i mange år har jobbet med sikkerhetspolitikk og krisehåndtering i Norge, FN og Nato, mener Zelenskyjs svar kan ha vært strategisk lurt.
– Rent propagandamessig så var det sikkert klokt, også overfor vestlige land. Nå må Putin vise at han vil komme til forhandlingsbordet.
– Europa er svakere
Det har vært stille fra Kreml siden meldingen til Zelenskyj ble publisert og eksperter mener snakk om et direkte møte primært handler om å blidgjøre Donald Trump.
Donald Trump har støttet opp om de europeiske landenes trussel om ytterligere sanksjoner, dersom Russland ikke går med på en våpenhvile.

Eide er enig i at det er presset fra USAs president som påvirker dialogen mellom partene mest.
– EU har sin rolle når det gjelder sanksjoner, men når det gjelder forhandlingene, har ikke EU spilt noen roller.
Han mener de europeiske landene i stor grad opptrer individuelt i møte med forhandlinger om fred.
– Det er Macron, det er Starmer og det er den nye tyske kansleren (Friedrich Merz, red.anm.). For to av dem mangler det erfaring fra vanskelige utenrikspolitiske spørsmål. Jeg føler at europeerne mangler en sterk leder som kan ta tak i dette, slik Angela Merkel gjorde flere ganger, sier Eide.
– Europa er svakere enn man skulle ønske.

Frykter ytterligere konflikt
Eide tror ikke at et møte mellom de to presidentene vil skje allerede denne uken.
– Jeg tror ikke at Putin ønsker en direkte konfrontasjon med Zelenskyj i et møte som ikke er forberedt av medarbeidere og folk som vanligvis pleier å forberede slike møter.
– Det vi kan håpe på, dersom de møtes, er at de blir enige om å innlede en dialog. Da på et lavere nivå og gå gjennom de sakene som står på agendaen.
Han mener landene trenger å få på plass en våpenhvile før de kan gå inn i videre samtaler.

– Det jeg frykter er at det vil bli en krangel mellom de to, og hver med sitt narrativ. Og dersom det skjer, så kan du risikere at det tar lang tid før partene møtes igjen.
– Små steg i retning fred
Seniorforsker i Nupi, Øyvind Svendsen, mener det er stort press på å få på plass samtaler om våpenhvile mellom Russland og Ukraina. Særlig er spørsmålet om Russland ønsker å starte samtaler med eller uten våpenhvile på plass.
– Fra Europas side er det stor utålmodighet for å få klarhet i det. Men Moskva holder kortene tett til brystet foreløpig.

– Legger det et reelt press på Putin at Zelenskyj går ut og ønsker et møte nå?
– Det ligger noe press på Putin nå, fordi amerikanerne plutselig sier at de kan straffe Russland dersom de ikke møter. Nå har Zelenskyj gitt Putin tid og sted, så da er det et visst press og prestisje for Russland i å svare på det og møte opp sånn som de har sagt de skal, sier Svendsen til TV 2.
Svendsen tror samtaler om møter og dialog mellom de to presidentene potensielt kan være tegn på at vi beveger oss nærmere en fredsavtale.
– Putin har sagt med store ord i forbindelse med 80-årsdagen for slutten av andre verdenskrig at Russland ønsker fredssamtaler. Det viser at Russland ønsker å få til noe her og det sier han til sin egen befolkning også. Så kanskje vi ser noen små steg nå i retning av at man ønsker fred, sier han.