Mener Brækhus er «tidenes beste»: – Hun var nesten utilnærmelig

1 month ago 24



Uansett hvordan det går mot amerikanske Maricela Cornejo (37) i Las Vegas natt, mener en av Ring Magazines rangeringseksperter at Cecilia Brækhus (42) er tidenes beste kvinnebokser.

  • Per Opsahl, VG

    Per Opsahl, VG

Publisert: 10.08.2024 13:43

– Jeg har det bare sykt moro, det stikker ikke så dypt, beskriver Brækhus til VG som svar på spørsmålet om hva «den siste dansen» i boksesirkuset betyr.

42-åringen går det som trolig er hennes siste kamp i utlandet, og oppgjøret i Mandalay Bay Hotel & Casino i Las Vegas sendes direkte på VG+ Sport.

Det er første gang Brækhus bokser i byen som har et visst historisk sus over seg.

– Las Vegas, baby! Det å få bokset i Vegas i en historisk arena vil være en grei avslutning utenlands, hvis det er det jeg bestemmer meg for, forklarer 42-åringen som tidligere har sagt at hun håper å kunne avslutte karrieren med tittelkamp i Norge.

VG+: Karrieren til Brækhus med alle kampene, fakta og historier

Helgens kamp skulle vært VM-oppgjør mot Ema Kozin om WBC-tittelen i super weltervekt (70 kg), men den slovenske mesteren rakk ikke å få ordnet visum.

 Maricela Cornejo, her avbildet i mai i fjor, møter Cecilia Brækhus i Las Vegas i natt. Foto: Carlos Osorio / AP / NTB

Dermed steppet Cornejo inn på kort varsel. Hun står med 19 seirer og seks tap i karrieren.

Et av tapene til Cornejo kom mot Claressa Shields i fjor da hun tapte klart på poeng i oppgjøret om alle de store titlene i mellomvekt. Siden da har Cornejo vunnet tre kamper, men blir naturlig nok underdog mot Brækhus i duellen der interimstittelen – et slags kvalifiseringsbelte – i WBC ligger i potten.

Brækhus beskriver motstanderen i sin 41. proffkamp slik:

– Hun har god rekkevidde, er en naturlig super weltervekter med god teknikk og godt fotarbeid.

På pressekonferansen torsdag beskrev de to fighterne hverandre som venner. De har trent mye sammen i Los Angeles etter at Brækhus de siste årene har tilbrakt veldig mye tid i USA.

– Det er første gang jeg møter en «venn», mens med andre motstandere har det oppstått vennskap etterpå. Lørdag kveld betyr det ingen ting – da er det kamp, slår Brækhus fast.

På topp i over ti år

Det er nøyaktig fire år siden Brækhus gikk på sitt aller første tap i proffkarrieren da hun mistet alle beltene sine i weltervekt til Jessica McCaskill i Tulsa. Syv måneder senere tapte hun også returkampen.

Etter over ti år som «boksedronning» med stadig større samling av VM-titler startet hun et nytt kapittel i en høyere vektklasse. Men tiden da hun regjerte kvinneboksingen har satt spor.

Mark Jones har hatt jobben med å rangere kvinneboksere for anerkjente Ring Magazine i mange år, og det er få som har bedre oversikt over kvinneboksing de siste 30 årene enn ham.

59-åringen har flere ganger rangert Brækhus helt øverst når han setter opp listen over «tidenes beste kvinnebokser». Det gjør han fortsatt.

– Jeg mener at Brækhus er den beste gjennom alle tider. Versjonen av henne mellom 2010 og kampen mot Mikaela Lauren i 2017 – hun var nesten utilnærmelig, skriver Jones i en e-post til VG.

Har Brækhus som favoritt

Han mener det for øyeblikket er én bokser som kan true Brækhus på sikt, og det er den doble olympiske mesteren som nylig tok VM-titler i sin femte vektklasse: Claressa Shields.

 Claressa Shields (t.v.) og Cecilia Brækhus poserer sammen på en pressekonferanse i Los Angeles i 2018. Foto: Klaudia Lech / VG

– Shields har definitivt evnene til å gjøre det på sikt. Motstanderne hennes klarer ikke å håndtere hurtigheten hennes, mener Jones.

Han har Brækhus som favoritt mot Cornejo, og mener hun bør vinne en jevn kamp på poeng.

– Mener du Brækhus er god nok til å avslutte karrieren med en ny tittelkamp?

– Bare hun kan svare på det spørsmålet. Hun er tidenes største og vil bli innlemmet i Boxing Hall of Fame. Det er opp til henne, så får vi se om hun fortsatt kan konkurrere. «Mother Nature» og «Father Time» er ubeseiret, svarer Jones.

PS! VG+ Sport viser oppvarmingskampene og Brækhus sin kamp. De fem kampene på hovedkortet sendes på DAZN.

 Cecilia Brækhus klinket ut Mikaela Lauren i oktober 2017 - på en tid der den norske bokseren kanskje var på sitt aller beste. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG
Read Entire Article