Mener Barron Trump ga faren verdifulle tips

2 weeks ago 13



Like før amerikanerne skal gå til stemmeurnene sitter Trump i et podkast-intervju med komiker Theo Von.

Her forteller han at han gjør intervjuet som en tjeneste for sin sønn Barron, som er stor fan av komikeren.

Det er ikke den selvopptatte, bøllete Trump seerne av podkasten blir presentert for her, men heller en sympatisk og nysgjerrig skikkelse.

Trump på Theo Von sin podkast.

Donald Trump besøker podkasten «This past weekend» til Theo Von. Podkast-episoden har 15 millioner avspillinger på YouTube.

Faksimile: Skjermbilde fra Youtube

Theo Von har slitt med rusproblemer, men er nå nykter. Det samme var Trumps bror og forbilde, Fred Trump Jr.

Trump stiller oppfølgingsspørsmål og relaterer til komikerens rusproblemer. Han virker genuint interessert, og forklarer at brorens alkoholproblemer er grunnen til at han selv aldri har rørt alkohol.

Trumps bror Fred slet med alkoholisme hele sitt voksne liv. Dette kostet han jobben som pilot og forårsaket til slutt hjerteinfarktet som tok livet av ham i 1981.

Klippet hvor Trump snakker om dette med Von gikk viralt, og ble starten på en rekke podkast-opptredener fra den tidligere og fremtidige presidenten.

– For Donald Trump er podkaster en gavepakke, fordi han får direkte tilgang til velgerne, sier Gunn Enli, professor i mediekunnskap ved Universitetet i Oslo.

Medieekspert Gunn Enli.

Gunn Enli, professor i mediekunnskap ved Universitetet i Oslo, forklarer at Barron Trump har vært en døråpner for Donald inn i podkastuniverset.

Foto: Henriette Nordheim / NRK

– Han kommer ut som en folkelig, jovial, litt morsom og likandes type.

Tipset om å opptre i podkaster fikk Trump fra sin sønn Barron. Det var en avgjørende faktor for at han vant, mener professoren.

– Barron Trump har vært en døråpner for Donald Trump inn i podkastuniverset. Han har gitt innsikt inn i en verden som kanskje går under radaren til mange rådgivere og etablerte politikere.

En stor fordel

– Kontrasten er stor. Demokratene er veldig opptatt av å ha kontroll på budskapet, og det går gjennom mange ledd med kommunikasjonsrådgivere før det til slutt kommer ut på sosiale medier, forklarer Enli.

Kamala Harris besøker podkasten Call her daddy.

Kamala Harris besøker podkasten «Call her daddy» med podkastverten Alexandra Cooper. Episoden har over 900 tusen avspillinger.

Faksimile: Skjermbilde fra Youtube,

Velgerne følte at de ikke visste hvem Kamala Harris egentlig var, fordi intervjuene og podkastene hun deltok i bar preg av kontroll og regi, påpeker professoren.

– Hos Trump kommer det mer eller mindre rett fra levra. Han framstår som seg selv, og det gjør at lytterne føler at de kjenner ham, sier hun.

Store grupper av velgerne som kandidatene ønsket å nå, er hyppige brukere av podkaster. De er derimot ikke så store tilhengere av tradisjonelle nyhetsmedium.

– De man trengte å nå i valgkampen var ikke de som følger med på «vanlige» nyheter. Det var unge, de uten høy utdanning, og folk som er litt inn og ut av arbeidslivet.

Og disse når man potensielt med en podkast, påpeker Enli.

Har du hørt noen av Trump-podkastene?🎙️

Redd for å miste kontrollen

Bernie Sanders har kritisert Demokratene for å være redd for å stille på podkaster som ikke var vennlig innstilt til dem, som for eksempel Joe Rogan.

I et intervju med The New York Times forklarer han at disse podkast-opptredende er en viktig måte å skape bånd til velgerne på, og at de ikke burde ignoreres.

Bernie Sanders og Joe Rogan.

Bernie Sanders besøkte podkasten Joe Rogan Experience i 2019.

Faksimile: Skjermbilde fra Joe Rogan Experience, Youtube

Sanders har selv vært gjest både hos Theo Von og Joe Rogan, og i 2016 var han Joe Rogans foretrukne presidentkandidat.

I år var derimot Trump Rogans uttalte favoritt.

Historisk viktig å mestre nye medier

Det å bruke mediene riktig har spilt en stor rolle i flere tidligere valg i USA, konstaterer Hilde Løvdal Stephens. Hun er førsteamanuensis i amerikanske studier ved Universitetet i Oslo.

Hilde Løvdal Stephens.

Foto: Randall Stephens

I 1960 sto John F. Kennedy mot Richard Nixon i den første TV-sendte debatten noensinne.

– Da var Kennedy den unge og uerfarne, mens Nixon var den erfarne statsmannen. Men det var Kennedy som mestret det å være på TV. Han godtok å få litt sminke, mens Nixon ble blek og svett ved siden av, forteller Løvdal Stephens.

Hun trekker også frem Barack Obama, som i 2008 var den første presidentkandidaten til å bruke sosiale medier i en valgkamp.

Richard Nixon

Nixon var vant til å debattere på radio, og mestret ikke TV på samme måte som Kennedy, forteller eksperten.

Foto: Ap

Også Trumps første seier var mye takket være hans innovative bruk av mediene, og da særlig Twitter.

– Trump skrev med store bokstaver, rett ut, han kommenterte og mente, og hadde ikke sjekket med noen rådgivere på forhånd, sier professor Enli,

– Velgerne merket da at her var det en kandidat som var villig til å prøve ting.

Historien har vist at den kandidaten som mestrer tidens medieteknologi ofte får en stor fordel, fastslår hun.

Publisert 07.12.2024, kl. 17.05

Read Entire Article