Medier: Russland og vestlige land kan være klare for historisk fangeutveksling

1 month ago 26



Flere medier melder at Russland, USA og Tyskland forbereder seg på en utvekslingsavtale som innebærer at 20–30 vestlige fanger i Russland kan bli frigitt.

Kreml kan være klare for å løslate vestlige, politiske fanger, ifølge flere medier. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

Publisert: 01.08.2024 00:33

Kortversjonen

Det melder blant annet Moscow Times, som gjengir kilder som har snakket med flere uavhengige russiske medier.

Dersom en fangeutveksling av i denne skalaen blir gjennomført, vil det være den største siden den kalde krigen.

Tidligere onsdag ble det meldt at advokater hadde mistet kontakt med flere fengslede utlendinger i Russland.

Advokat Olga Karlova sier hun har sendt en forespørsel til fengselskolonien der Whelan soner dommen sin for å finne ut av hvor den tidligere marinesoldaten befinner seg.

Amerikaneren Paul Whelan under rettssaken mot ham i 2020. Advokaten hans sier hun ikke vet hvor han befinner seg nå. Foto: Sofia Sandurskaja / Moscow News Agency / AP / NTB

Whelan ble pågrepet i Moskva i 2018 og siden dømt til 16 års fengsel for spionasje. USA sier han var på besøk i Moskva som privatperson og har krevd at han blir løslatt.

En rekke russiske dissidenter og personer som er dømt for motstand mot Russlands krig i Ukraina, har forsvunnet fra russiske fengsler de siste dagene.

Menneskerettighetsaktivister sa tidligere onsdag at dette kunne være et tegn på at det foregår forhandlinger om fangeutveksling mellom Vesten og Russland, selv om dette ikke er bekreftet fra offisielt hold.

Blant dem som for tiden befinner seg på ukjent sted, er den britisk-russiske regimekritikeren Vladimir Kara-Murza, som soner en dom på 25 års fengsel for forræderi. Fengselsvesenet FSIN sier til Reuters at han er flyttet fra en straffekoloni i Omsk i Sibir, men vil ikke si hvor.

Read Entire Article