Mannen som kastet brannbombe mot Slottet: – Jeg har vondt i sjelen

1 month ago 28



Den belarusiske mannen i 50-årene som kastet molotovcocktails mot Slottet i juli forklarte seg i Oslo tingrett onsdag. Han sier at han gjennomførte brannbombeangrepet for å få oppmerksomhet.

En av Slottets dører fikk mindre skader i angrepet. Politiet anser ugjerningen som en enkeltstående hendelse, som ikke endrer trusselnivået. Foto: Annika Byrde / NTB

Publisert: 07.08.2024 11:41 | Oppdatert: 07.08.2024 12:11

Den belarusiske mannen i 50-årene, som 8. juli kastet to brannbomber mot en dør på Slottet, forklarte seg i Oslo tingrett onsdag.

Han er siktet for grovt skadeverk og befatning med eksplosiver.

– Jeg hadde ikke noen annen utvei enn å tenne på for at det jeg er utsatt for skal bli kjent, hevdet belaruseren i tingretten.

Ønsker å forklare seg

Fengslingsmøtet fant sted i rettssal 130 i Oslo tingrett. Retten besluttet at referatforbudet ble opphevet, etter ønske fra den siktede mannen.

Mannen snakker russisk og hadde med seg tolk i retten. Han forklarte at han er belarusisk statsborger og har hatt flere yrker, sist som treskjærer.

Han ga også uttrykk for at han har en militær bakgrunn, ved at han sa at hans militære tjenestedokument var blitt tatt fra ham i Nederland.

Mannen sier at det er helt opplagt at han har forårsaket en påtenning. Han erkjenner straffskyld.

Mannen satt i denne elektriske rullestolen da han kastet brannbomber mot Slottet. Foto: Annika Byrde / NTB

– Jeg har gjort det jeg har gjort og har ikke til hensikt å skyve bort noe skyld, sier mannen.

I retten fremsatte mannen en rekke anklager mot nederlandske myndigheter, som han mener har krenket hans menneskerettigheter.

Retten kom onsdag frem til at fortsatt varetektsfengsling i fire uker ikke er et uforholdsmessig inngrep. Mannen vil dermed fortsatt sitte fengslet, noe han også har samtykket til selv.

Kan forvente å bli utvist

Mannen, som satt i rullestol da handlingen fant sted og i Oslo tingrett, er også etterlyst i Nederland.

Ifølge hans forsvarer, advokat Marijana Lozic, kan han forvente å bli utvist fra Norge om han blir dømt.

Forsvarer Marijana Lozic (t.v) og Maria Freming, russisk tolk. Foto: Vemund Finstad

Belaruseren har ifølge henne hatt et ønske om å forklare seg om motivet for angrepet. Hun sier hun kjenner til hans bakgrunn, også den militære, men ønsker ikke å kommentere den nærmere.

– Han mener han måtte gjøre noe dramatisk for å få den oppmerksomheten han ønsket, men han fremstår som en angrende synder. Det har vært veldig viktig for ham fra start å passe på at det ikke er noen mennesker som skal lide under dette, sier Lozic til Aftenposten.

Ber om unnskyldning

I Oslo tingrett forklarte mannen at han kastet brannbomber mot Slottet for å tiltrekke seg oppmerksomhet fra verdensopinionen.

Han sier han ønsket å oppnå etterforskning av det han mener er brudd på hans menneskerettigheter som flyktning i Nederland.

Aftenposten har ikke mulighet til å umiddelbart ettergå opplysningene mannen fremsetter, og vil derfor ikke gjengi detaljene.

Mannen sier han forsikret seg om at ingen mennesker skulle komme til skade før han begikk handlingen 8. juli.

– Når jeg så lys i vinduet, kastet jeg ikke inn dit, for det var lysekroner som lyste. Jeg kastet mot en lukket, stengt dør, fordi jeg visste at brannmannskaper kom umiddelbart, sier belaruseren.

Han sier også i Oslo tingrett at han trodde Slottet var «parlamentet». Handlingen var dermed ikke rettet mot kongefamilien.

– Mitt eneste mål var å tiltrekke oppmerksomhet fra samfunnet, men jeg har vondt i sjelen, for dette er et historisk bygg. Jeg vil gjøre det jeg kan for å få rettet opp i skaden, sier mannen, som la til at han skammet seg over det han har gjort.

Mannen erkjente straffskyld i første avhør, så saken forventes avgjort i løpet av få uker.

Read Entire Article