Mange svensker vet ikke hvorfor de feirer nasjonaldagen

4 weeks ago 20



– Er det ikke fantastisk at vi har en nasjonaldag der man må lære befolkningen hvorfor man feirer den? spør Barbro Blehr retorisk.

For tro det eller ei: 6. juni feirer svenskene sin nasjonaldag.

Hipp hipp! Hurra?

– Selv synes jeg det er et spennende eksperiment. Tenk å skape en nasjonaldag fra bunnen. Eller, ikke helt fra bunnen, men vi mangler en slags grunnmur, og en tradisjon for hva man skal gjøre på denne dagen.

Barbro Blehr er etnolog ved Stockholms universitet. Svensken har forsket på den norske nasjonaldagen, men også mye på nasjonale symboler og ritualer.

Barbro Blehr, etnolog ved Stockholms universitet. Har forsket på 17. mai og nasjonale ritualer.

Barbro Blehr drev med feltstudier av 17. mai i Norge på 90-tallet, og har siden jobbet med nasjonale symboler og tradisjoner.

Foto: Sören Andersson/Stockholms universitet / Sören Andersson

Da hun satte seg på skolebenken for første gang i 1964, så var det ingenting om den svenske nasjonaldagen i lærerplanen.

Fremdeles kan du lese titler i svenske aviser som «Därför firar vi Sveriges nationaldag» og «Fem tips: Så kan du fira Sveriges nationaldag».

Litt mer som Norge?

Dagen 6. juni har lenge båret navnet «Svenska flaggans dag». En dag hvor kongen delte ut flagg og faner til organisasjoner og lag som fortjente det.

Og det er vel en av ganske få tradisjoner som svenskene har å by på denne dagen. I tillegg til ...

«Nationaldagsbakelse»! En viktig ingrediens i den svenske nasjonaldagen er bakst. Og bakst er ikke ett kakestykke. Det er små forseggjorte kaker i miniatyr, slik at alle får hver sin, forteller Blehr.

Også piknik, da. Mange benytter visst dagen til å spise mat utendørs i parken, enten smørgås-variasjoner, eller rett og slett grillmat.

Sveriges nasjonaldag

De kongelige er også med på festen. I 2018 brukte kronprinsesse Victoria og prins Daniel nasjonaldagen på Strömsholms slott for å se på en eik som Victoria plantet i 1998.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / NTB

Ifølge Blehr er det flere svensker som har tatt til orde for at 6. juni burde ligne litt mer på Norges 17. mai.

Men så er det mange som tenker at det aldri kommer til å gå, fordi Norge har vært i en helt annen situasjon.

I tillegg har dagen tidligere vært preget av nynazistiske og høyre-radikale marsjer. Flere kommuner har derimot benyttet dagen til å ønske nye medborgere velkommen.

Den ultimate dagen for svenskene

6. juni 2024 er det altså 501 år siden Gustav Vasa ble Sveriges konge. Men det er bare én av grunnene til at Sverige kan feire seg selv akkurat denne dagen.

Hvis en graver litt i historien, så vil en raskt se at 6. juni er den perfekte nasjonaldag for svenskene:

  • 6. juni 1809 får Sverige en ny grunnlov. Karl XIII blir også kronet til konge.
  • 6. juni 1654 blir Karl X konge av Sverige.
  • 6. juni 1954 blir Eurovision Song Contest for første gang kringkastet på fjernsyn. (Mon tro om det har vært med på gjøre svenskene til et av de mestvinnende landene gjennom tidene)
  • 6. juni 1956 blir tennis- og undertøyslegenden Björn Borg født.
  • 6. juni 1974 får Sverige seg en enda nyere grunnlov. De går også over til å bli et såkalt konstitusjonelt monarki.

I tillegg har Gustav navnedag den 6. juni.

Fridag til besvær

Hadde det ikke vært for at svenskene gjorde dagen om til en helligdag i 2005, så hadde det ikke vært så mange som hadde lagt merke til merkedagen.

Fridagen tok de fra andre pinsedag, og flyttet den over til 6. juni. Ifølge Blehr, så var det andre pinsedag eller Kristi himmelfartsdag det stod mellom.

– Ettersom Kristi himmelfart alltid ligger på en torsdag, så ville vi jo ha mistet en «klemdag», sier Blehr.

Der ligner svensker på nordmenn. De dagene vil man ikke miste. Derfor ble det andre pinsedag.

– Når de gjorde nasjonaldagen til en rød dag, så la de også til rette for at folk skulle kunne gå ut og feire.

Det blir ofte en aktiv dag for den svenske kongefamilien. Her er Kong Carl XVI Gustaf og dronning Silvia på Sveatorget i Borlänge i Dalarna for å feire nasjonaldagen.

Det blir ofte en aktiv dag for den svenske kongefamilien. Her er Kong Carl XVI Gustaf og dronning Silvia på Sveatorget i Borlänge i Dalarna for å feire nasjonaldagen.

Foto: Ulf Palm/TT / NTB

– Så, til alle de som har lyst til å gå ut og ferie i dag, har du noen tips?

– Da jeg snakket med nordmenn på 17. mai for noen år siden, og ba dem beskrive dagen, så var det én som sa: «Å, alle er så blide. Det er en sånn dag hvor alle er vennlige». Det synes jeg vi kan importere.

– Man kan jo ikke være sur når man har fri?

– Nei, det kan man ikke! Selv om det har kostet oss andre pinsedag.

Publisert 06.06.2024, kl. 08.11 Oppdatert 06.06.2024, kl. 08.20

Read Entire Article