Malmö holder pusten før Eurovision-protester

1 week ago 15



Siden august i fjor har trusselnivået i Sverige ligget på nivå fire av fem på terrorskalaen. Det tilspisser seg ytterligere før den israelske artisten Eden Golan går på scenen i semifinalen torsdag kveld.

– Det er opp til folket hva de gjør. De har rett til å si det de mener, har Golan sagt i et Reuters-intervju før årets Eurovision.

Foto: Leonhard Foege, Reuters / NTB

På dagen torsdag er mer enn 30.000 demonstranter ventet i bygatene, klare til å protestere mot Israels krigføring i Gaza.

Terrorfrykten er også stor. Denne uken er den svenske byen med over 360.000 innbyggere blitt til «Fort Malmö».

Foto: Gyrid Friis Edland, VG

Her er noen av sikkerhetstiltakene:

  • Over 1000 politifolk skal stå for sikkerheten. Norsk og dansk politi bistår i dette arbeidet.
  • VGs reportere i Malmö har sett både helikoptre, panserbiler og politibåter. Det blir også brukt bombehunder.
  • For å komme inn på arenaen må du inn gjennom det som ligner på en sikkerhetskontroll på flyplassen.
Foto: Ingrid Alice Mortensen, VG
  • Det er kameraovervåkning med droner i hele Malmö. På grunn av dette er også flytrafikken over deler av Malmö stengt i perioden 4. mai til 12. mai.
  • Det er strenge grensekontroller mellom Sverige og Danmark.
  • Politiet er bevæpnet med «forsterkningsvåpen», som kun brukes i spesielle situasjoner. På flere hustak ligger skarpskyttere.
  • Det er veskeforbud under de store arrangementene i løpet av Eurovision-uken.

Det ventes et politioppbud på 1000 personer. Både norsk og dansk politi bistår.

Fra Norge kommer betjentene fra Oslo politidistrikt.

– Vi deltar med i underkant av 40 operative mannskaper, opplyser Martin Strand, som leder Felles enhet for operativ tjeneste, til VG.

Oppdraget er å bistå i forbindelse med demonstrasjoner og markeringer.

Også dansk politi er på plass i Malmö, men vil ikke si hvor mange de sender, av hensyn til det svenske politiets planlegging.

– Vi ønsker ikke å utdype hverken omfanget av assistansen eller typen materiell det bistås med, sier Rigspolitiet-inspektør Thomas Ludvigsen i en uttalelse.

I syv måneder
har Sami (55)
demonstrert mot
Israel-invasjonen.

Denne uken
opplever han
Malmö som
«en krigssone».

Før den første semifinalen tirsdag toget en gruppe demonstranter gjennom Folkets Park. Helt i front: Sami Abouaoun, selv fra Malmö.

Med det palestinske flagget foran seg og skjerf var han med å rope slagord som:

«Eurovision lukter blod!» «Boikott Eurovision!»

– Jeg protesterer mot folkemordet som pågår, som vi ser hver dag. For barna, de voksne, de eldre og de døde. Hele verden er stille, og det føles ikke ut som vi er verdt noe, sier Sami til VG.

– Hva synes du om at Israel får delta i Eurovision?

– Det er det mest urettferdige som har skjedd. Russland ble direkte utestengt, men Israel – som begår enda verre krigsforbrytelser – får delta. Hvorfor skal Israel behandles annerledes?

Foto: Gyrid Friis Edland, VG

Sami mener at politiet i Malmö hele tiden går etter demonstrantene. Han opplever sikkerheten som overdreven.

– Det hadde vært mye bedre om vi hadde sluppet å ha Israel med i Eurovision i utgangspunktet og ikke hatt all denne sikkerheten. Vi holder fredelige demonstrasjoner og har aldri vært aggressive. Det ser ut som et krigssone her. Politiet er bevæpnet – men vi er jo ikke mistenkt for noe.

– Skal du demonstrere hele uken?

– Jeg kommer til å demonstrere så lenge det pågår en krig og et folkemord. De skal ikke få gå fri. De vasker syndene sine. De dekker over krigsforbrytelser med musikk og glans og glitter. Det går ikke.

Martin Meissner, AP / NTB

100.000 er
ventet til byen.

Men ikke alle
Eurovision-
entusiastene
tar sjansen på
å bli til finalen.

Han Depoortere (26) har tatt turen fra Belgia for å høre på prøvene. Det er første gang han er fysisk til stede under Eurovision.

– Jeg er veldig glad for å være her, sier han til VG.

– Jeg håper og tror at alle sikkerhetstiltakene er gode. Jeg stoler på politiet, og jeg føler meg ikke utrygg på noen som helst måte. Det er ikke vårt ansvar – så jeg stoler på arrangørene.

Foto: Ingrid Alice Mortensen, VG

Venninnene Sonja og Helga fra Nederland har akkurat ankommet til Malmö da VG snakker med dem. Derfor har de ikke sett mye til sikkerheten i byen. Men de fikk en forsmak da de passerte grensen fra Danmark til Sverige i buss.

– Politiet kom inn i bussen med hunder som sniffet, og vi måtte vise ID. Det var ikke truende. Det eneste er at vi ikke liker hunder, ler venninnene.

Foto: Gyrid Friis Edland, VG

Kontrollen tok om lag 10–15 minutter, og hundene sjekket vesker og bager om bord, ifølge Sonja og Helga. De legger til at de føler seg trygge i Malmö.

– Hvis det kommer en trussel, vet vi at politiet er her.

Onni fra Finland og Marcus fra New Zealand ser det annerledes. Venneparet har tatt turen til Folkets Park. Marcus har på seg en T-skjorte med et pikselert bilde av det palestinske flagget.

De har blandende følelser om å være til stede i Malmö og varsler at de ikke kommer til å være i byen når Israel trolig opptrer i finalen på lørdag.

Foto: Gyrid Friis Edland, VG

– Det føles trygt, men vi er også påskrudd hele tiden på grunn av så mye politi. Det er overveldende. Det er enklere å glemme det med mye folk til stede, da havner du i «Eurovision-boblen». Men vi kommer til å reise herfra torsdag.

De sier at de fortsatt kommer til å følge med på Eurovision, men via skjerm og fra København, der de bor på hotell.

– Er det på grunn av alle sikkerhetstiltakene?

– Ja. Jeg skulle ønske EBU tok et sterkere standpunkt mot Israels deltagelse. Men selvfølgelig: Pengene snakker, svarer Onni.

På scenen i Eurovision-sirkuset er det likevel noen som protesterer.

Foto: Jessica Gow, AFP / NTB

I åpningsshowet under den første semifinalen tirsdag kveld hadde gjesteartisten Eric Saade (33) et Palestina-skjerf snurret rundt hånden. Det ble oppfattet som et klart brudd på forbudet som EBU har innførte mot palestinske flagg under Eurovision.

I en tekstmelding til SVT slo Saade raskt tilbake:

«Dette skjerfet fikk jeg av pappa da jeg var guttunge, for aldri å glemme hvor familien kommer fra. Da visste jeg ikke at det en dag skulle kalles ’politisk symbol’. Det er som å kalle Dalahesten for et politisk symbol. I mine øyne er det bare rasisme.»

Jessica Gow, TT / NTB

På den turkise
løperen ble flere
spurt om de frykter
for sikkerheten sin.

Noen har fått
livvakter – andre
setter pris på
protestene.

Allerede søndag ble den tradisjonelle løperen rullet ut i Malmö for å markere starten å Eurovision-uken. Artister fra 36 land møtte pressen – blant dem de norske tvillingene Marcus og Martinus, som synger for Sverige.

Før finalen har de 22 år gamle brødrene fått livvakter.

– Det er som å komme inn på en flyplass når vi går inn på arenaen. Det er bra, sa Martinus til NTB, og fikk medhold av Marcus.

Foto: Jessica Gow, TT / NTB

Danske Anna Saba Lykke Oehlenschlæger (26) – kjent under artistnavnet Saba – har fått mye kritikk for å delta i Eurovision sammen med Israel. Som følge av dette har hun stengt ned egne sosiale medier.

– Jeg føler jeg er i trygge hender, sa hun om sikkerheten rundt arrangementet.

Foto: Jessica Gow, TT / NTB

Michael Ross (32) og Zaachariaha Fielding (42) utgjør australske Electric Fields.

– Vi stoler på hele prosessen rundt konkurransen. Det er en menneskerett å demonstrere, og det er bra at folk sier det de mener, fastslo Ross.

Foto: Jessica Gow, TT / NTB

Belgiske Thomas Michel Mustin (33), med artistnavnet Mustii, sa at han føler seg trygg:

– Det er masse sikkerhet. Det er rart å se så mye sikkerhetstiltak på en type fest som dette, men jeg klager ikke.

Foto: Jessica Gow, TT / NTB

Alyona Alyona (32) og Jerry Heil (28), som representerer Ukraina, føler seg trygge.

– Det er rart. Likevel er Ukraina det beste stedet for oss å være Ukraina, sa artistduoen, som også har gått hardt ut mot Israels krigføring mot Gaza.

Foto: Jessica Gow, TT / NTB

Høyst til stede på den turkise løperen søndag var også den britiske artisten og skuespilleren Olly Alexander.

I en TV-dokumentar har 33-åringen fortalt at reaksjonene på hans valg om å delta i Eurovision har vært «svært ekstreme».

Foto: Jessica Gow, TT / NTB

Irske Bambie Ray Robinson – Bambie Thug på scenen – sa ingenting om sikkerheten, men har tidligere kommet med en politisk uttalelse. På den turkise løperen sa 31-åringen:

– Jeg protesterer på andre måter. Jeg har sagt alt jeg vil si i min uttalelse – og jeg håper at okkupasjonen ender, og at en våpenhvile kommer snart.

Foto: Jessica Gow, TT / NTB

Norske Gåte, anført av vokalist, Gunnhild Sundli (38), opplevde sikkerhetsnivået i Malmö som høyt.

– Det virker som alt er under kontroll.

Foto: Jessica Gow, TT / NTB

Til VG utdyper gitarist Magnus Børmark:

– Når vi har så tett program med øvinger, intervjuavtaler og arrangementer hver dag, er det betryggende at det er synlig politi og vektere overalt hvor vi ferdes. Sikkerheten har åpenbart høyeste prioritet også på arenaen. Vi føler oss godt ivaretatt på alle kanter.

Johan Nilsson, TT / NTB

Malmö-innbyggere
VG har snakket med,
føler de har kontroll.

Enkelte er
også forberedt
på det verste
som kan skje.

Christin Larsson er butikksjef på Normal i Malmö sentrum. Hun forteller til VG at politiet har vært innom og snakket med henne og de ansatte om sikkerhet.

– De har sagt hva vi skal gjøre hvis noe skjer. Det er jo i dette området hvor vi jobber, at det er varslet demonstrasjoner. Vi må være oppmerksomme på om det er mennesker som opptrer annerledes, forteller hun.

– Vi har også snakket om hva vi skal gjøre i et «worst case»-scenario.

Foto: Ingrid Alice Mortensen, VG

– Føler du deg trygg?

– Det gjør jeg faktisk. Her nede i Malmö har vi fått vite mye om hvordan sikkerheten ser ut, hvor mye politi som er til stede, og hvordan de tenker. Så vi kjenner oss trygge.

Foto: Johan Nilsson, TT / NTB

24 år gamle Tilde Nyborg er bor i området Hyllie, hvor også Malmö Arena ligger.

– Jeg kommer nok ikke til å henge så mye utenfor stadion når arrangementet pågår – for sikkerhets skyld, sier hun.

– Jeg tenker ikke så mye på at Eurovision arrangeres her. Men situasjonen har vært litt ladet, ettersom Malmö fra før er en by med antisemittiske problemer.

Tilde sier at hun likevel føler seg trygg, og ikke utsatt.

Foto: Gyrid Friis Edland, VG

Vennegjengen Ellinor Andersson (23); Emilia Hinsell (20) og Axel Hertz (21) kommer fra områdene rundt Malmö. De synes det er kult med Eurovision i byen.

– Det er gøy at det er mye som skjer, ellers er det ganske tomt her, sier Emilia.

Hun legger til at det hun merker mest er at det tar lengre tid å forflytte seg i byen på grunn av sikkerheten.

Fra venstre: Ellinor, Emilia og Axel. Foto: Gyrid Friis Edland, VG

Ellinor sier at det virker som at politiet vil at de skal leve som normalt og ikke stresse.

På spørsmål om sikkerhetssituasjonen svarer vennene at de føler seg trygge.

– Det er mye mer politi ute, erkjenner Axel.

– Men vi har ikke fått noen spesifikke råd å forholde oss til.

Tips oss

Ingrid Alice Mortensen

Journalist

Videojournalist i VGTV. Tips meg på ingrid@vg.no

Gyrid Friis Edland

Journalist

Videojournalist i VG. Jobber med nyheter i inn- og utland, store som små. Send meg mail om du har tips!

Read Entire Article