På kontoret i åpent landskap: Hva er reglene for å hilse? Skal du si «hei» og «ha det bra», flere ganger daglig? HR Norge og en relasjonsterapeut oppklarer saken.
Publisert: 22.04.2025 06:30
Travle dager. Travle kolleger. Full fart forbi hverandre, for de fleste i omgivelser uten avskjermet kontor. Nå har skikk og bruk-spalten mottatt følgende etterlysning:
«Hva er reglene for å hilse på / si ha det til kolleger i åpent landskap? Mange av dem treffer man jo flere ganger daglig?»
– Anerkjenne hverandre
Straks kommer oppmuntrende ord fra psykolog Ellisiv Lindanger i Aleris, en av Norges største helseaktører. Relasjoner og selvutvikling er hennes spesialfelt:
– Usikkerhet knyttet til egen adferd er helt vanlig. Men for de fleste går omgangen med kollegene på automatikk. Man passerer dem, hilser, smiler, gir kanskje et nikk, uten å tenke på det. Samtidig varierer gestene fra person til person og i ulike situasjoner.
– Nettopp. En enkel regel kunne passe ekstra fint?
Psykolog og relasjonsterapeut: Ellisiv Lindanger
– Å hilse handler om å anerkjenne hverandres tilstedeværelse. Formen er ikke så viktig, det viktige er å vise kollegene dine et øyeblikks oppmerksomhet, sier hun.
– Ofte skal det ikke mer til enn kort blikk-kontakt og et smil. Disse små gestene betyr mer enn vi kanskje tenker over.
Et komplett fravær av dem kan faktisk aktivere frykt og usikkerhet, advarer terapeuten:
– Hvis du innimellom blir oversett og tar det personlig, føles situasjonen ubehagelig. Da kan du minne deg selv om at oppførselen trolig handler om noe helt annet enn deg: En dårlig dag, stress eller hastverk.
Noen mennesker er ikke utadvendte, eller deres sosiale gester kommer ikke like automatisk. Da kan det være til hjelp og glede at du selv smiler, for eksempel, når du går forbi, anbefaler Ellisiv Lindanger.
Fagansvarlig: Kari Nordstad, HR Norge.
– Ganske stusslig
Også Kari Nordstad hos HR Norge har klare råd. Hun er fagansvarlig for analyse og formidling i «landets største HR- og ledelsesfaglige nettverk», som organisasjonen kaller seg.
– Generelt vil jeg si at alle trenger å bli sett på en arbeidsplass, både når vi kommer og når. Men det er ikke gitt at dette må skje på en høylytt måte som kan oppleves som forstyrrende, fastslår HR-kjenneren.
– Et nikk, et smil kan være tilstrekkelig. Særlig i disse hjemmekontor-tider vil det være ganske stusslig hvis ingen hilser når du kommer på jobb eller sier «ha det bra» når du går.
– Hva er en god regel for å avslutte arbeidsdagen, uten å forstyrre?
– Det finnes ingen klare regler for hvordan man omgås hverandre i åpent landskap. Kanskje er dette bra: Den enkelte arbeidsplass kan selv finne ut av, og bestemme, hvordan man vil ha det. Ved å snakke om temaet, unngår man at kolleger oppleves som forstyrrende. Høylytte hilsener skal man passe seg for i kontorlandskap, svarer Kari Nordstad.
– Gir økt velvære
Aleris-psykologen har én konkret på-slutten-av-dagen-anbefaling:
– Stort sett holder det å ta farvel med den eller dem som er i umiddelbar nærhet. Hvis folk rundt deg er travle, kan du smile eller nikke hvis dere får blikk-kontakt. Studier viser at det å bli sett av kollegene, gir økt velvære. Å gi andre et øyeblikks oppmerksomhet, kan ha mye større betydning enn man selv vet.
Har du et spørsmål eller et dilemma til skikk og bruk-spalten? Send det inn her!