– Lurt å være observant

9 hours ago 5



Disse trives i varmen:

Fagfolk råder folk til å holde øynene åpne for den beryktede «monsterflåtten».

hyalomma
macro close up of a parasitic arachnid Hyalomma tick on a grass at the meadow Foto: Adobe Stock

Publisert 16.07.2025 06:22 Sist oppdatert 27 minutter siden

Mange grøsset da jaktflåtten Hyalomma marginatum ble observert i Norge for første gang i 2021.

Flåtten er to-tre ganger større enn vanlig skogflått, har øyne og kan jakte med en fart på opp til 30 centimeter i sekundet.

Eksperter tror at det kan bli stadig flere av den upopulære flåtten fremover.

– De kommer med trekkfugler, som larver eller nymfer, men må ha varme for å utvikles til et voksent stadium der de angriper pattedyr. Så bestanden vil variere fra år til år, sier Snorre Stuen, som har forsket på flått i nesten 40 år. 

 Gunnar Ringen Johansen / TV 2
FLÅTTFORSKER: Professor emeritus Snorre Stuen forsket på flått i årevis ved NMBU i Sandnes. Nå er han pensjonist, men fortsatt en flåttentusiast. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

Lite oversikt

Årets sommer har allerede bydd på rekordvarme flere steder. Det kan bety flere voksne jaktflått til høsten.

– Jeg vil ikke si at folk flest skal bekymre seg for jaktflåtten, men det kan være lurt å være observant. Både fordi eventuelt smittestoff kan være noe farligere enn skogflåttens, og for å dokumentere utbredelsen, sier Stuen.

 Snorre Stuen
SPESIELL: Dette bildet av en jaktflått er tatt av Snorre Stuen selv for noen år siden. Foto: Snorre Stuen

I Sverige føres det et fortløpende register over forekomsten av flått. Her til lands er det derimot uklart hvor mange og hva slags typer flått vi har, smittestoffene de eventuelt bærer på og hvor de oppholder seg.

Flere smittes

Rådgiver Harald Reiso i Flåttsenteret oppfordrer til å sende dokumentasjon hvis du ser uvanlige flåttarter i norsk natur.

– Vi mangler litt oversikt over flåttbestanden, men vi vet at de finnes i flere deler av landet nå enn før. Det kan tyde på at utbredelsen har blitt noe større, sier han. 

Et økende antall nordmenn har blitt smittet av flåttbårne sykdommer de siste årene, viser Folkehelseinstituttets årsrapport. De tror årsaken til trenden er sammensatt.

 Erlend Aas / NTB
SMITTEFARE: Flåttbitt kan sende nordmenn på sykehus. Foto: Erlend Aas / NTB

Tilfeller av skogflåttencefalitt (TBE) hadde en nedgang i fjor, som kan ha en sammenheng med at rekordmange nordmenn har begynt å vaksinere seg mot flåttsykdommen.

– Vi har ikke oppdaterte tall for 2025, men i fjor var det rekordår for borreliose-tilfeller. Det er vanskelig å spekulere i grunnen. Det kan skyldes alt fra temperaturskifter til at folk er mer ute i naturen, sier Reiso i Flåttsenteret.

– Ta en flåttsjekk

Klima- og miljødepartementet advarte i 2023 om at klimaendringene kan føre til en større flåttbestand og spredning av flåttsykdommer i Norge i årene som kommer. 

Flåttsenteret er enig i departementets prognoser, men råder til å beholde roen.

– Det viktigste du kan gjøre er å ta en flåttsjekk etter turer, sier Reiso.

hyalomma
LITE DELIKAT: De færreste ønsker å møte på jaktflåtter som denne på tur. Foto: Sergey Toronto / Adobe Stock

Han understreker at det generelt er få som smittes av flåttsykdommer i løpet av et år.

– Vaksinasjon er først og fremst viktig for dem som ofte opplever flåttbitt, eller som oppholder seg i områder som er kjent for TBE-smitte, sier han.

Read Entire Article