Lovet at annenhver flaske skulle være resirkulert – nå dropper Coca-Cola målet

1 week ago 12



Hvert år havner 19–23 millioner tonn plastavfall i havene, elvene og innsjøene våre, anslår FN.

Coca-Cola Company har i årevis fått kritikk for å være en av verdens største produsenter av plastforurensning.

I 2023 ble selskapet for sjette gang kåret til verdens verste forurenser av merket plast, av bevegelsen Break Free From Plastic.

At selskapet endrer sine «frivillige miljømål», kom fram dagen etter at FN-forhandlingene i Busan om en global plastavtale brøt sammen 1. desember.

Versting på plastforurensning

I 2023 produserte Coca-Cola Company rundt 730 milliarder enheter. Dette inkluderer alle drikkevarer selskapet produserer. I tillegg til Coca-Cola lager selskapet også Fanta, Sprite, Urge og Bonaqua.

Amerikanske og australske forskere publiserte i vår en artikkel som anslår at rundt 10 prosent av merket plast i havet kommer fra Coca-Cola Company.

Det er bevegelsen Break Free From Plastic som står bak kåringen av de verste plastforurenserne. Bevegelsen jobber for en framtid uten plastforurensning, og består av 16.000 organisasjoner og enkeltindivider.

I fjor samlet frivillige i 41 land inn over en halv million biter med plastavfall i forbindelse med kåringen av de verste plastforurenserne i verden.

I Norge er plastflasker på topp tre over mest utbredte funn i ryddeaksjonene til organisasjonen Hold Norge Rent langs elver og innsjøer.

I fjor var plastflasker det nest mest utbredte funnet av generell forsøpling registrert av frivillige, ifølge Hold Norge Rents rydderapport for 2023.

Skitne tomflasker og plastposer på bakken

Noen av flaskene og boksene Hold Norge Rent samlet inn ved Nitelva i fjor.

Foto: Hold Norge Rent

Nedjusterer målene for resirkulert plast

Det opprinnelige målet til Coca-Cola Company var at 50 prosent av selskapets flasker skulle være laget av resirkulert materiale innen 2030.

Det nye målet er å bruke 35–40 prosent resirkulert materiale i primæremballasjen, inkludert å øke bruken av resirkulert plast til 30–35 prosent globalt innen 2035.

Coca-Cola endrer også målet sitt for resirkulering. I 2018 kunngjorde selskapet at de hadde planer om å resirkulere 100 prosent av flaskene og boksene sine innen 2030.

I det nye målet vil selskapet heller «sikre innsamling» av 70–75 prosent av flasker og bokser som de setter ut på markedet hvert år, innen 2035.

Arbeidere kaster Cola-flasker utenfor Coca Cola Companys kontor i Buenos Aires

Søppelgjenvinnere slår på tomme Coca-Cola-plastflasker foran Coca-Colas kontorer i Buenos Aires med krav om en resirkuleringslov i 2022.

Foto: Juan Mabromata / AFP

– Andelen resirkulerbart materiale er på over 95 prosent globalt, og vi jobber med de resterende og er veldig nære.

Det opplyser kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola Company Norge Inger Marie F. Ingdahl til NRK i en e-post.

Med andre ord er altså 95 prosent av de Coca-Cola-produserte flaskene i verden i dag laget av plast som allerede er resirkulert, og som kan resirkuleres på nytt. Med de nye målene er det kun krav om at 50 prosent av flaskene som produseres skal være laget av resirkulert materiale.

På spørsmål om hva Coca-Cola Company Norge tenker om de nye målene, viser de til pressemeldingen til selskapet globalt.

Ifølge Ingdahl har Coca-Cola i Norge siden 2021 brukt 100 prosent resirkulert plast i alle flasker, unntatt kork og etikett.

Ei hånd med grønn hanske held opp ein rød Cola-kork

En flaskerydder holder opp en Cola-kork under en ryddekampanje i Oslo i 2022.

Foto: Hold Norge Rent

– Skuffende og synd

I en pressemelding skriver Coca-Cola Company at de vil forbedre resirkuleringssystemene i de nye målene. De satser også på innovasjon og jobber tett med lokale myndigheter.

– Dette er en del av Coca-Colas bredere oppdrag om å forbedre sikkerheten for vannforsyning og redusere utslipp, skriver selskapet i sine klimamål.

Runar Bålsrud, administrerende direktør i Sirk Norge

Runar Bålsrud i Sirk er skuffet over at Coca-Cola Company nedjusterer målene sine for plastforurensing.

Foto: Sirk Norge

Administrerende direktør i Sirk Norge, Runar Bålsrud, synes det er synd at Coca-Cola Company går tilbake på målene sine for resirkulert materiale.

– Coca-Cola kunne vært en sterk bidragsyter her om de hadde beholdt målet om at 50 prosent av flaskene deres skulle være laget av resirkulert plast. Det er skuffende og synd at Coca-Cola nå nedskalerer disse ambisjonene, sier Bålsrud til NRK.

– Det er viktig at så mye som mulig resirkuleres, slik at vi reduserer behovet for å ta ut mer jomfruelige materialer og dermed reduserer klimautslipp og nye inngrep i naturen. Her må alle være med å ta ansvar, og spesielt produsentene som setter varer på markedet.

Det sier Stine Helgeland, daglig leder i Loop Stiftelsen for kildesortering og gjenvinning.

Stine Helgeland, daglig leder i LOOP.

Stine Helgeland i Loop sier at over 92 prosent av alle flasker og bokser som pantes, blir resirkulert.

Foto: Thomas Brun

Samtidig som hun mener det er synd at Coca-Cola globalt nedjusterer på målene for gjenvinning, trekker Helgeland frem at Norge har gode systemer og lover for resirkulering. De gjelder også Coca-Cola Company.

– Over 92 prosent av all drikkevareemballasje med pantemerke, blir pantet i Norge. Dette utgjør 1,7 milliarder flasker og bokser. Alt som pantes, blir resirkulert til nye flasker og bokser, sier hun.

Kritiske miljøorganisasjoner

Kritikere mener Coca-Cola Company fortsatt fokuserer på engangsplast i stedet for å satse på gjenbrukbare løsninger.

Endringene i målene for resirkulering har blant annet fått sterk kritikk fra miljøorganisasjonen Oceana, den største internasjonale organisasjonen som jobber for bevaring av havene. De kritiserer Coca-Cola for «korttenkte, uansvarlige» endringer.

– De nye og svake løftene om resirkulering vil ikke gjøre noen forskjell i den totale plastbruken til selskapet, sier Matt Littlejohn, visepresident for strategiske initiativer i Oceana, i en uttalelse.

Bevegelsen Break Free From Plastic kaller de nye målene er prakteksempel på grønnvasking, og mener målene bidrar til mer plastforurensing.

Publisert 13.12.2024, kl. 17.37

Read Entire Article