Lothepus: – Jeg har fått noen brev

1 month ago 26



På den gamle avfallsplassen til Odda Smelteverk bygger Leif Einar Lothe, bedre kjent som Lothepus, ny attraksjon til 200 millioner kroner.

 Geir Johnny Huneide / TV 2
VISJONÆR: Lothepus ser ut over riket sitt fra stavkirken som er under bygging i Odda. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Publisert 04.08.2024 19:57

Stavkirken som nå er under bygging i Odda er realisering av en barndomsdrøm for TV-personligheten Jan Einar Lothe.

– Som liten skulle jeg lage en liten kopi, men fikk aldri tid. Nå kommer det en stavkirke med dragehoder og treskjæring som blir noe av det mest unike som er mulig å lage i Norge, sier Lothe.

RUVER: Midt i Odda foregår byggingen av denne spektakulære stavkirken. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Ved hjelp av pengesterke investorer ferdigstilles nå 30 mål med stavkirke, langhus med 200 sitteplasser, utleiehytter og campingplass med plass til 100 bobiler.

– Alt går så lenge man har flinke folk med seg og aldri gir opp. Dette blir bra for Odda, sier Lothe.

 Geir Johnny Huneide / TV 2
SKAL RINGE: Snart monteres også 140 kilo tunge kirkeklokker. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Troen på Odda og Ullensvang som attraktiv turistdestinasjon støttes av ordføreren Roald Aga Haug (Ap), som trekker fram Trolltunga, Folgefonna fjordlandskapet og frukt- og siderproduksjon.

– Ved siden av Lofoten mener jeg Ullensvang har det største reiselivspotensialet her i landet. Vi er et Norge i miniatyr, sier Haug.

Han har bare lovord om stavkirkeprosjektet.

 Geir Johnny Huneide / TV 2
POSITIV: Ordfører Roald Aga Haug (Ap) støtter prosjektet og tror det vil gjør Ullensvang til en enda sterkere reiselivsdestinasjon. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

– Det er et veldig godt prosjekt. At en gammel avfallsplass for smelteverket skulle bli en grønn slette med feriehytter, en spektakulær stavkirke og langhus er lang over våre forventninger, sier ordføreren.

Han tror stavkirken vil trekke mange tilreisende.

– Arkitektonisk er den veldig spennende. Den vil kanskje også bli den mest brukte stavkirken i Norge, så får vi se hvor religiøst det blir, sier ordføreren.

 Geir Johnny Huneide / TV 2
TUNGE: Stavkirken har unike detaljer, som 250 kilo tunge dragehoder. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

Det har likevel vært noen kritiske røster mot prosjektet.

– Jeg har fått noen brev fra noen som er veldig kristne, men dette er ikke noe for kristendommen. Det er en åpen plass for alle, sier Lothe.

Hele anlegget skal etter planen stå ferdig til nyttår, men allerede strømmer turister til for å se stavkirken med egne øyne.

 Geir Johnny Huneide / TV 2
TURISTER: Leif Byremo og Jens Akselen er imponert over både stavkirken og mannen bak prosjektet. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

– Lothepus er en turistmagnet som har satt Odda på verdenskartet. Jeg synes stavkirken ser helt fantastisk ut, sier Leif Byremo.

– Jeg ser ikke bort fra at vi kommer tilbake som gjester, sier kameraten Jens Akselen.

Ifølge Leif Einar Lothe er det allerede mange som har skrevet seg på liste for å bruke den nye stavkirken til både konfirmasjoner og bryllup. 

 Geir Johnny Huneide / TV 2
UTSIKT: Lothepus er i full gang med å bygge stavkirke-drømmen sin i Odda. Men noe vigsling blir det ikke. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2
 Geir Johnny Huneide / TV 2
DET HAMRES: Slik ser langhuset ut på innsiden akkurat nå. Foto: Geir Johnny Huneide / TV 2

– Det har nok vært skeptikere, men det har bare gjort meg enda mer motivert. Nå bygger vi noe som kommer til å stå lenge, sier Lothe.

Han sier stavkirken ikke er noen kopi av noen annen stavkirke, men han trekker likevel fram noe annet som gjør den helt spesiell.

ILLUSTRASJON: Slik skal kirken se ut når den står ferdig. VISUALISERING: Øyvind Andersson

– Det må være den eneste stavkirken i verden som er i TEK17, som oppfyller alle tekniske krav til nye bygg, med avansert ventilasjon og varme i gulv, sier han med et glis.

Read Entire Article