Fellesforbundets leder Jørn Eggum (52) innledet et seksuelt forhold til Merethe Solberg (42) da hun var tillitsvalgt kokk på Ikea.
Tre år etter at forholdet tok slutt, har hun fått sparken av Eggums styre, og han tilbyr henne en hysj-avtale på opp mot en million kroner.
Eggum avviser at han har tilbudt Solberg noen avtale. Det kommer vi tilbake til om litt.
– Jeg velger å være åpen om det jeg har opplevd med Jørn, fordi det handler om sannhet. Det handler om ærlighet og at jeg ikke ønsker at det skal skje med andre kvinner.
I en årrekke jobbet Merethe Solberg på fulltid for medlemmene som leder i Fellesforbundets avdeling 10 i Oslo.
Avdelingen organiserer ansatte i hotell-, serverings- og utelivsbransjen.
I dette intervjuet med TV 2 avslører Solberg at hun fra 2017 hadde et hemmelig seksuelt forhold til Jørn Eggum. Et forhold hun sier at han tok initiativ til da hun var kokk og tillitsvalgt på IKEA Slependen.

Som leder i Fellesforbundet er Eggum en av de mektigste i norsk fagbevegelse. Fellesforbundet har 175.000 medlemmer og er LOs største forbund i privat sektor.
Eggum bekrefter seksuelt forhold
Mandag kveld møtte Jørn Eggum til intervju med TV 2 om saken.
Eggum bekrefter at han og Solberg over flere år hadde et seksuelt forhold samtidig som hun var tillitsvalgt i forbundet han er leder for. Eggum sier det ikke har vært en maktubalanse i forholdet.
– Det er et venneforhold oss imellom. Vi har vært sammen på privaten. To voksne mennesker som har vært sammen sporadisk gjennom et par år, hvor det aldri har vært noen sånn maktforskjell. Det har vært med frivillighet og alt dette her. Men når det blir satt opp sånn, og hun kjenner på det nå, så er jo jeg selvfølgelig der at hun må eie sin historie. Og hvis hun har følt sånn som hun legger det fram for TV 2, så bør hun levere inn et varsel. Det har aldri vært et varsel på det før, sier Jørn Eggum til TV 2.
Stort intervju: Dette svarer Eggum om forholdet til Solberg

Eggum er nå eneste kandidat til å bli ny leder i LO når LO-kongressen om en drøy uke skal velge Peggy Hessen Følsviks etterfølger. Han er også medlem i Arbeiderpartiets sentralstyre.
I opptakten til at Eggum skal velges som LO-leder, ble Merethe Solberg 28. januar fratatt alle sine verv i Fellesforbundet. Ifølge Solberg og en rekke andre kilder TV 2 har snakket med, skjedde det uten forvarsel.
Eggum tilbyr henne nå en avtale om ett års etterlønn i bytte mot taushetsplikt i det han omtaler som en «sluttavtale».
– Det legges press på meg for at dette må skje før han blir LO-leder, og at i det øyeblikket han blir LO-leder, så er det noen vinduer som lukker seg for meg, sier Solberg.

Fjernet fra alle verv
Tilbudet om sluttavtale kom etter at forbundsstyret, som Eggum er leder for, i januar i år vedtok å sette Solbergs avdeling under administrasjon – og fjerne henne fra alle verv.
Årsaken det vises til i vedtaket er indre konflikter som har ridd avdeling 10 i en årrekke.
Nå bryter Merethe Solberg tausheten om sitt hemmelige forhold til lederen i Fellesforbundet.
Hun er redd for hva det kan koste henne.
– Han er en mektig person, kjenner mange mennesker og er flink til å bruke ord, sier Solberg.
– Han er flink til å prate og uttale seg, så jeg er jo redd for hva han kan finne på å si om meg. At det er jeg som er gal, eller at jeg har misforstått eller oppfatta ting feil, for at han selv skal fremstå bedre.

Skrøt til faren
I 2017 jobbet Merethe Solberg i restauranten på IKEA Slependen. Hun laget svenske kjøttboller, laks og desserter. Og hun var hovedtillitsvalgt for kokkene og medlem i Fellesforbundets avdeling 10.
Avdeling 10 hadde i flere år vært rammet av indre konflikter, men Solberg lot seg velge som nestleder. Da lederen gikk ut i pappapermisjon, ble hun fungerende leder for avdelingen. Hun blir også varamedlem til Fellesforbundets forbundsstyre og delegat til LO-kongressen.
Den 23. juni 2017 ble hun kontaktet på melding av Fellesforbundets øverste leder Jørn Eggum.
– Det var første gang han tok direkte kontakt med meg. Det syns jeg var stort. Jeg fortalte det til pappa med stolthet, at Jørn Eggum har tatt kontakt med meg, sier Solberg.

IKEA-besøk
Utover høsten tiltok kontakten mellom henne og forbundslederen. Den 27. oktober 2017 besøkte Eggum henne på arbeidsplassen hennes, IKEA Slependen.
– Endelig skulle noen i Fellesforbundet sentralt se medlemmene mine, komme på min arbeidsplass og se hva vi jobbet med. Jeg syntes det var stort, forteller Solberg.
En drøy uke senere fikk hun en melding fra Eggum.
«Du er vel ikke i byen? Vondt i nakken. Har sittet på Lilletorget og jobbet i timesvis», skrev Eggum.
Fellesforbundets hovedkontor lå tidligere på Lilletorget i Oslo.

Ble med ham hjem
To uker senere var Solberg på Sørmarka kurs- og konferansesenter utenfor Oslo. Igjen tikket det meldinger inn fra Eggum inn på telefonen.
De ble enige om å møtes på Eggums stamsted, Ocean Cafe & Bar på Sofienberg i Oslo.
Solberg sier hun trodde det skulle være en vanlig samtale, og at planen hennes var å returnere til Sørmarka.
Det endte med at de hadde sex hjemme hos ham.
– Jeg tenkte at det blir koselig at jeg kan få litt tips og råd, få hjelp. Hvordan skal jeg være tillitsvalgt? Hvordan skal jeg gjøre jobben?
Solberg sier hun ba ham bestille cola til henne, fordi hun skulle kjøre tilbake.
– Han bestilte først en cola til meg, før han bestilte en sambuca. Han sa at jeg bare kunne sove på sofaen hans. Og du føler at når en person oppe i systemet sender deg en sånn sambuca, så kan du ikke si nei, sier Solberg.
Like ved puben lå Eggums pendlerleilighet. Hun ble med ham dit for å sove på forbundslederens sofa, sier hun.
Men inne i leiligheten ble hun ikke tilbudt sofaen likevel, ifølge Solberg.
– Så sier han «drit i det, bli med inn», og så gikk vi inn på soverommet og hadde sex for første gang, sier hun.

Ville ha massasje
I årene som fulgte frem til 2022, hadde de sex en rekke ganger i Eggums pendlerleilighet, forteller Solberg.
Hun sier sexen var frivillig, men at det ikke var noe hun selv hadde utbytte av.
– Han sendte meg jo ofte meldinger på kvelden. Og ofte når han var hjemme i Bergen. Om jeg kunne komme inn til hans leilighet i Oslo og ta meg av han der, fordi han var stiv i muskulaturen og ville at jeg skulle massere han og ta vare på han. Og det var vanskelig å si nei, sier Solberg.
I ettertid mener Solberg at Eggum tråkket over grensene i møtet med henne som tillitsvalgt i forbundet han ledet.
– Altså, jeg bryr meg om mennesker, og han fikk det til å føles trygt og greit. Egentlig så er det jo ikke det, men for meg ble det normalen, sier Solberg.

Det utviklet seg en sjargong mellom de to, forteller hun.

«Rett i dusjen. Naken og klar for Merethes varme hender», skrev Eggum like før de to møttes på kvelden 18. mars 2018.
– Det var ikke alltid jeg hadde lyst, men jeg følte jeg måtte. Jeg følte det var rart, men samtidig i situasjonen så er det ... Man tør jo ikke å si nei, så man bare blir med på det.
– Hvorfor skulle du ikke tørre å si nei?
– Jeg var redd for konsekvensene. Hvis jeg sier nei til en leder, hva vil det ha av konsekvenser for meg etterpå? Med tanke på at jeg var tillitsvalgt. Vil ikke jeg da ha muligheter til å få den hjelpen og de rådene jeg trenger som tillitsvalgt? Hvis jeg nå avviser ham, blir han sint? Hvordan vil han reagere? Og da klarte jeg ikke å gjøre noe annet enn å bli med, sier Solberg.

Tok opp relasjonen
I september 2018 ble Solberg leder for avdeling 10. Hun rykket opp fra vara til fast medlem av Fellesforbundets forbundsstyre.
Da problematiserte Eggum selv relasjonen de to imellom.
Solberg kontaktet Eggum like før klokken 23 den 24. september og spurte:
«Hvor er det blitt av den lekne Jørn»
Hun fikk svar 16 minutter over midnatt.

Fem dager senere fikk Solberg en ny melding like før klokken halv to om natten:

Fortsatte å treffes
De fortsatte å treffes, forteller Solberg.
«Vil se deg leke med deg sjøl – sitter alene i natten», skrev han til henne natt til 2. januar 2020. Ifølge Solberg var det under en reise i Spania.
Solberg forteller at forholdet endret seg raskt.
– Til å begynne med så var det sex. Men så ville han at jeg skulle massere han og tilfredsstille han etterpå. Det har det vært mest av. Fordi han jobber så mye, er så stiv i muskulaturen og trenger at noen tar vare på ham. Det er det han ofte har sagt i meldingene: «Kan du komme og ta vare på meg?»
Solberg understreker at hun selv også var med på det som skjedde, og at sexen var frivillig. Hjemme i leiligheten til Eggum kunne hun på nært hold bevitne hvordan forbundslederen utøvet sin posisjon som en av Norges mektigste personer, forteller Solberg.
– Det hendte jo, når jeg var på besøk hos han, at han pratet med for eksempel Hans Christian Gabrielsen eller Jonas Gahr Støre.
– Men snakket han med Støre og med andre topper også for å imponere deg? Eller oppsto det i situasjonen fordi du var til stede når ting skjedde?
– Jeg tror han likte å fortelle om litt sånne store ting for at han skulle virke litt stor, han også, sier Solberg, før hun tenker seg om og legger til:
– Samtidig så føler du deg spesiell når du sitter der og han prater med de store menneskene i Norge, da.

Diskuterte ikke maktforholdet
At det var et skjevt maktforhold, var ikke et tema mellom dem eller noe hun reflekterte over den gang, sier hun. Men hun opplevde at forholdet ikke tålte dagens lys.
– Han hadde skapt en sånn trygghet til at jeg følte at han var en hyggelig og omtenksom person. Men hvis vi møttes i det offentlige rom, så følte jeg at jeg måtte beskytte ham. At jeg ikke måtte avsløre at vi møttes. Samtidig som han oppførte seg som at jeg bare var luft, sier Solberg.

Utover i 2022 tok den seksuelle relasjonen deres slutt. Eggum tok ikke så mye kontakt, og hun sa hun ikke hadde mulighet, fordi hun ikke ville mer, forteller Solberg.
– Det du forteller nå, er dette en hevn på Jørn Eggum fordi han avsluttet forholdet?
– Nei, for meg så var det en lettelse da det gikk over. Og noen av de siste gangene så ... selv om jeg var hjemme, så sa jeg at jeg ikke kunne. Fordi jeg orka ikke mer. Det var ikke noe som ga meg noe. Jeg var sliten av å måtte gjøre det. Og det har aldri vært noe følelser fra min side. Aldri vært noe sånn at han på en måte er en kjekk mann, sånn sett. Det har vært fordi jeg føler jeg har måttet gjøre det.
– Du var ikke forelsket?
– Nei. Det er bare det at du føler du må være med på det.

Angrer på forholdet
I dag føler Solberg på skam og anger over relasjonen til Eggum.
– Jeg skulle ønske jeg klarte å stå imot det å møte Jørn, og at det ble en sånn type relasjon. Det skulle jeg ønske jeg ikke hadde gjort. For det er virkelig noe jeg skammer meg over. Jeg syns det er flaut.
– Hva er det skammen dreier seg om?
– Det at han har fått meg til å sende bilder til ham. Det at vi har hatt veldig seksuell prat på meldinger. Det at jeg har vært med hjem til han. Det som har skjedd, det vi har gjort, sier Solberg.

Ble fratatt vervene
Om en drøy uke ligger alt til rette for at Jørn Eggum skal velges til ny leder i LO på kongressen i Folkets hus.
I oppløpet til kongressen har Eggum jobbet for å inngå en skriftlig avtale med Merethe Solberg.
Det skjer etter at et enstemmig forbundsstyre 28. januar i år vedtok å sette Merethe Solbergs avdeling under administrasjon. Det betyr at Fellesforbundet sentralt griper inn, avsetter styret og selv overtar den daglige driften av avdelingen.
Vedtaket er gjort etter en unntaksbestemmelse i Fellesforbundets vedtekter som sjelden benyttes.
Eggum skal ifølge Solberg ha ringt henne før møtet og rådet henne til ikke å delta fordi de skulle behandle en sak om avdeling 10.
– Han anbefalte meg å melde forfall. Fordi at det ikke skulle bli ubehagelig for meg eller noen andre. Så jeg hørte jo på rådet hans og valgte å bli hjemme fra det styremøtet.

Bråk i avdelingen
Etter at møtet var slutt ringte Eggum på nytt, forteller Solberg.
Ifølge henne skal Eggum da ha sagt at «dette blir en brutal samtale», og informert henne om at avdelingen var satt under administrasjon, og at hun som leder dermed var avsatt på dagen.
Solberg sier vedtaket kom som et sjokk.
– Jeg syntes det var helt forferdelig, gråt og var fortvila. Jeg skjønte ikke hva som hadde skjedd. Hvorfor? Jeg visste ingenting.
Hun ble avsatt med begrunnelse av at det var bråk og uro i avdelingen. Ansvaret ble tillagt styret og henne som leder.
– Jeg har prøvd å ta tak i det som har vært problemet i lang tid og før min tid. Og det skaper naturlig nok uro, sier Solberg.
Hun mener selv at utviklingen i avdelingen har gått i riktig retning med henne som leder.
– Resultatene vi har hatt i min tid, har vært positive hele veien. Vi har skapt en synlighet, vi har fått bedre økonomi, vi har fått flere medlemmer. Jørn har ved flere anledninger skrytt av jobben jeg har gjort i avdelingen, sier Solberg.
TV 2 har snakket med en rekke kilder i og rundt avdeling 10, som bekrefter at flere av konfliktene i avdelingen oppstod før Solberg kom inn. De sier hun ikke bærer ansvaret alene.
Likevel er det hun som over natten mistet jobben som daglig leder i avdelingen og dermed også inntektsgrunnlaget sitt.

La hysj-avtale på bordet
Da Eggum tok kontakt, fortalte han Solberg at hun ikke har noen rettigheter.
– Du har ikke krav på noe som helst fra forbundet, men jeg har bedt om å få gjøre det på en minnelig måte med deg, sier Eggum i en samtale med Solberg 27. mars.
Det Eggum siktet til, var et utkast til en hemmelig avtale mellom Merethe Solberg og Fellesforbundets avdeling 10.
Eggum: – Kan være uryddig
I intervjuet med TV 2 mandag kveld bekrefter Eggum at han ba om og fikk fullmakt fra sitt eget forbundsstyre til å forhandle direkte med Solberg, men avviser at han har tilbud Solberg noen sluttavtale.
Han vedgår samtidig at hans rolle i saken nå kan ha vært uryddig.
Stort intervju: Dette svarer Eggum om sparkingen av Solberg og avtaleforhandingene
– Det er så lenge siden dette holdt på, at vi har vært kollegaer og tillitsvalgte sammen. Så ser jeg at det kan være uryddig, men det er ikke vært bevisst fra meg. Jeg ønsket at hun skulle komme seg videre på en god måte. Det har vært viktig for meg at hun blir behandlet på en god måte, forteller Eggum.

Avtalen er utformet som en sluttavtale fra et arbeidsforhold. I utkastet gir Fellesforbundet Merethe Solberg fritak fra arbeidsplikt, ingen oppsigelsestid, gratis karriereveiledning, psykologtimer til en verdi av 20.000 kroner og 12 måneders etterlønn som en engangsutbetaling.
I bytte ønsker Fellesforbundet at Solberg skal signere under på flere ulike klausuler om taushetsplikt.
Jørn Eggum avviser kategorisk overfor TV 2 at avtalen ville forhindret Solberg fra å fortelle åpent om forholdet mellom de to.

Solberg opplever at hun får munnkurv dersom hun signerer avtalen.
– Hvis du hadde signert den avtalen, da kunne ikke du fortalt om dette som du forteller nå?
– Nei. Hvis jeg hadde signert en avtale sånn som Jørn vil, så ville ikke jeg kunne ha fortalt om min situasjon og hva som har skjedd meg, sier Solberg.

To motkrav
Selv har Solberg bedt Fellesforbundet om to ting: å få beholde jobben i Fellesforbundet og å bli renvasket for beskyldningene om at hun er ansvarlig for bråket i avdeling 10.
Forsøkene på å få Solberg til å signere på avtalen har vært mange, viser dokumentasjon TV 2 sitter på. Både Eggum personlig og hans fagligpolitiske rådgiver Jan Kristoffer Mathiassen har flere ganger oppfordret Solberg til å signere avtalen.
Mathiassen er ansatt i Fellesforbundet sentralt som rådgiver i Eggums personlige stab.
Tirsdag forrige uke møtte Solberg og Mathiassen hverandre på kafeen Espresso House ved Nationaltheatret i Oslo. Der satt de i en rundt to timer lang samtale, hvor Eggums rådgiver en rekke ganger oppfordret henne til å godta og signere på avtalen.
Mathiassen understreker overfor TV 2 at han har opptrådt både som venn og rådgiver overfor Solberg, som han mener befinner seg i en livskrise.

Sterke oppfordringer
Rundt tre kvarter inn i møtet med Solberg kom Mathiassen med en svært sterk oppfordring til Solberg:
«Jeg vil på det sterkeste anbefale deg til å inngå en avtale med Jørn, få penger sånn at du får sikret deg økonomisk. Ellers så koster den moralen din deg en million kroner. Og det vet jeg faen om du har råd til» sier Mathiassen i et lydopptak TV 2 har fått tilgang til.
Mathiassen sier hans uttalelse her er tatt ut av kontekst, og at han har gitt Solberg råd i beste mening for at hun skal få en best mulig utgang.
Samtidig erkjenner han at uttalelsene kan oppleves som et press.
– Dilemmaet jeg la frem til henne, var at Jørn kanskje ikke var leder i Fellesforbundet om 14 dager, og at det kunne påvirke hennes muligheter for å få en sluttavtale med avdeling 10, sier Mathiassen.
– Dette er bare fakta og kan kanskje føles som press, men vår relasjon har vært bygget på at jeg har gitt henne råd og så har hun selv tatt avgjørelse uten at jeg har lagt meg opp i det.
Les hele svaret fra Jan Kristoffer Mathiassen:
Hvorfor sier du dette til Merethe Solberg?
– Denne sekvensen tar TV2 helt ut av kontekst, og jeg mener at dere gjør det bevist og etter at dere har blitt gjort oppmerksom på det. Dere velger å bruke mitt frustrasjon utsagn etter 2 timer med Merethe hvor jeg vet at både hun og Jørn ønsker en avtale, men ingen vil komme med første utspillet. For meg personlig handler det om å ivareta personen Merethe. Det dilemmaet jeg la frem til henne var at Jørn kanskje ikke var leder i Fellesforbundet om 14 dager, og at det kunne påvirke hennes muligheter for å få en sluttavtale med avdeling 10. Dette er bare fakta og kan kanskje føles som press, men vår relasjon har vært bygget på at jeg har gitt henne råd og så har hun selv tatt avgjørelse uten at jeg har lagt meg opp i det, skriver Mathiassen.
– Jeg er ikke sint på Merethe for å tatt opp samtalene våre i skjul selv om det gir meg en dårlig magefølelse å bli brukt i et spill nå. Det gjør ikke venner med hverandre. For meg handler dette om en tillitsvalgt som står i en livskrise. Uten jobb, uten inntekt, sykemeldt og er sint og frustrert på Fellesforbundet. Jeg har prøvd å være en venn og har hele tiden vært åpen om dilemmaet om at jeg jobber i stab og har sagt at dette er svært vanskelig for meg. I etterpåklokskapens lys skulle jeg sikkert, for å sikre meg selv, bare trukket fingrene til meg, men jeg forlater ikke venner som ligger nede for telling, skriver Mathiassen.
Hva tenker du selv om fremgangsmåten din overfor henne i perioden fra januar til nå?
– Jeg har veldig god samvittighet. Ikke bare med min framgangsmåte fra januar, men de 2 siste årene hvor jeg har prøvd å hjelpe henne i å løse de utfordringene som har vært i avdeling 10. Merethe må eie sin historie, men hun vet hvor mange ettermiddager/kvelder hun har ringt meg og spurt om råd når hun har hatt utfordringer i avdeling 10. Jeg har ikke hatt noen formell eller uformell rolle i hvordan Fellesforbundet har behandlet avdeling 10. Min rolle er som Merethe sin venn i denne saken.
Hva vet du om hvilken relasjon Jørn Eggum og Merethe Solberg har hatt til hverandre?
– Jeg kjenner ikke til noen personlige relasjoner mellom de utover at de sitter i Forbundsstyret sammen.

Opplever skvis
Merethe Solberg sier dette om hvordan hun opplever tilnærmelsene rundt avtalen.
– Jeg føler at de prøver å presse meg til å inngå noe med at mine muligheter forsvinner hvis ikke jeg går med på det her. Jeg skal også huske på at jeg skal ha et liv etterpå, sier Solberg.
Hun opplever å stå i en skvis.
– Det er vanskelig for meg, fordi i det ene øyeblikket så har jeg ikke gjort noe galt. Jeg må gå på dagen. Og i etterkant så skal jeg også skyves ut av alt som har med Fellesforbundet å gjøre, sier Solberg, før hun legger til:
– Jeg syns det bare er hardt og brutalt å bli ekskludert fra et forbund man har jobbet så hardt for og gjort så mye for, og de selv sier at de ikke har gjort noe galt, sier hun.

Solberg sier hun mistenker at Eggum står bak prosessen og ideen om en sluttavtale for å fjerne og stilne henne på grunn av deres relasjon.
– I ettertid så har jeg jo sett på alle muligheter på hvorfor. Og jeg tror også det kan ha en sammenheng med den relasjonen vi har hatt. At han har gjort dette for å få meg bort. At det er han som står bak. Men det er vanskelig å si. Det er mange mennesker som har vært med i den prosessen. Så hvem som står bak og ikke står bak, vet jeg ikke, sier Solberg.
– Hvis nå Jørn Eggum til slutt nå ikke blir LO-leder, tjener du noe på det?
– Jeg tjener ingenting på hva som skjer med han. For meg så er det viktig at man får slutt på en ukultur. Og at andre jenter som meg ikke skal måtte oppleve det her, sier Solberg.
– Hvis man ikke tør å si ifra, så er det en ukultur som får fortsette. Og det vil gjøre meg mer vondt enn å faktisk tørre å si ifra.

Preget av situasjonen
Solberg sier det koster å fortelle denne historien nå.
– Det å skulle åpne seg så mye om et så sårbart tema koster mye følelser. Og det er jo ikke noe man egentlig har lyst til å fortelle alle. Fordi det er jo privat. Men det er likevel viktig å forhindre at det skjer med andre, sier hun.
Det preger hennes også fysisk, forteller hun.
– Kroppen min, den svetter, den er kald. Det er følelser. Det er tanker. Det er vanskelig. Fordi jeg skammer meg over det som har skjedd. Og jeg er også redd for hva andre vil tro. Hvordan andre vil dømme meg.