Liten effekt av turist-tiltak i Venezia og Mallorca

1 month ago 27



Venezia innførte turistskatt, men fikk besøksrekord. På Mallorca har partyturismen fortsatt, til tross for trusler om høye bøter.

Magaluf på Mallorca by night, fotografert tidligere i sommer. Foto: Paal Audestad

Publisert: 15.08.2024 05:59

Kortversjonen

Mange populære turistmål i Europa har satt inn tiltak mot overturisme i sommer. Men nå på slutten av sesongen er det klart at den store effekten har uteblitt, flere steder.

Italienske Venezia innførte for første gang en «inngangsavgift» på 5 euro i høysesongen. Dette måtte alle besøkende til byen betale. Likevel har byen hatt besøk av langt flere turister enn i 2023. På enkelte dager opptil 5000 flere enn i fjor, sier opposisjonspolitikeren Giovanni Andrea Martini til The Guardian.

Avgiften har gitt 2,4 millioner euro i inntekter fra 485.000 besøkende, men myndighetene har ingen klar plan for hva pengene skal brukes til.

Andre tiltak i Venezia har vært forbud mot at guider snakker i høyttalere og at turistgrupper ikke skal være større enn 25 personer. Men dette har heller ikke bedret situasjonen for de fastboende. De mener at begrensninger på utleieleiligheter må til for å gjøre forholdene mer levelige, skriver The Guardian.

Kanaler i Venezia fotografert i 2020. Da var det langt stillere, på grunn av pandemien. Foto: Marte Christensen

Mallorca: Varslet høyere bøter

Mallorca la seg på en annen linje. Før årets turistsesong varslet myndighetene bøter på opptil 3000 euro for turister som drikker på offentlig sted eller oppfører seg usømmelig. Tiltaket skulle gjelde i de mest problematiske partyområdene.

Men mot slutten av sommeren er en ting klart: Den dårlige oppførselen har fortsatt:

Samtidig har lokalbefolkningens protester mot masseturismen fortsatt gjennom hele sommeren, og flere av markeringene har vært spesielt rettet mot partyturister som ikke klarer å oppføre seg.

Lokalt er det igjen satt inn forsterkninger. Seks tyske politibetjenter skal hjelpe til med å patruljere det mest populære tyske turistområdet på øya. De skal være der frem til oktober, skriver Majorca Daily Bulletin.

Da A-magasinet besøkte Mallorca i juni, fremsto det også som uklart om politiet faktisk gjorde bruk av de nye og høyere bøtesatsene.

El Arenal er det mest populære partyområdet blant tyske turister på Mallorca. Bildet er tatt i juni i år. Foto: Paal Audestad

Turistskatt i Norge

Også en rekke andre steder var det varslet tiltak for å få ned turistmengdene i sommer. I Athen er det satt et tak på antall daglige besøkende til Akropolis. Frankrike ville bruke influensere til å få folk bort fra de mest populære attraksjonene, som Mont St. Michel. Mens Amsterdam har en «Stay Away-kampanje» rettet mot unge britiske menn.

Det er hittil ikke kjent hva effekten av disse tiltakene har vært.

I Norge er det vedtatt at Lofoten skal være pilotområde for ny turistskatt, men tiltaket er foreløpig ikke innført.

Generelt ligger 2024 an til å bli en rekordår for global turisme. Flere land ligger an til besøksrekord, inkludert Norge.

Read Entire Article