Linn var en aktiv dame med mange jern i ilden, før den uutholdelige smerten en dag lammet henne fullstendig. Løsningen kom fra uventet hold.
Publisert 05.01.2025 14:41 Sist oppdatert 9 minutter siden
– Det var et så ekstremt press. Det kjentes ut som om hodet var for trangt og at hjernen var på vei ut igjennom øynene og pannen. Jeg kaldsvettet og ble veldig fort uvel, forteller Linn N. Godfredsen.
I 2021 fikk 35-åringen fra Sulitjelma i Nordland så intens og kronisk hodepine at hun ble sengeliggende i nesten to og et halvt år.
Hun er utdannet lærer og var ei driftig dame med mange jern i ilden.
Til tross for flere undersøkelser og tester, fant ikke legene årsaken til de voldsomme smertene.
Lå på gulvet
– Det var så intenst. En så uutholdelig smerte har jeg aldri hatt før. Jeg var mer eller mindre satt ut av spill. Det finurlige var at så lenge jeg kunne ligge flatt, så gikk det bra, forteller hun.
Hun jobber som kompetanseutvikler for kommunalt ansatte i Salten, men i stedet for sykemelding eller uføretrygd, fant hun arbeidsstillinger helt utenom det vanlige.
– Jeg hadde kontorsted på gulvet, i sofaen og i senga. På møter og konferanser lå jeg ofte på gulvet på hotellene rundt omkring i Bodø, forteller hun.
– Vurderte du å sykmelde deg?
– Det verste jeg vet er å bli liggende i ro uten å kunne gjøre noe. Da går humøret og energien fort nedover. Jeg ønsker å bidra, samtidig så elsker jeg jobben min, forteller hun.
Bestemmer selv
Til tross for smerten, tok hun samtidig også en mastergrad ved Nord Universitet.
– Siden jeg levde med en kronisk sykdom, ville jeg bruke min egen erfaring som utgangspunkt for forskningen. I tillegg har jeg samlet fortellinger fra andre i samme situasjon, forteller hun.
En samarbeidsvillig arbeidsgiver var det som skulle til. De la til rette for at det var mulig å jobbe samtidig som hun var kronisk syk.
– Jeg har i utgangspunktet kunnet legge opp arbeidsdagene selv. Fleksibilitet, åpenhet og stor takhøyde i gode og dårlige perioder er nok stikkordet for at dette har fungert svært bra for meg, forteller hun.
For mange var det nok litt rart å møte en person som lå på sofaen med en telefon og en laptop foran seg.
– Jeg har opplevd både positive og negative sider ved å være kronisk syk i jobben. Ved å skrive en masteroppgave der jeg bruker meg selv, ville jeg vise hvilken verdi åpenhet kan ha. Det er mulig å skape et arbeidsliv som er mer inkluderende for mennesker med helseutfordringer, forteller hun.
Rørende og spesiell
– Historien til Linn er både rørende og spesiell. Jeg tror mange hadde gitt opp. Man må berømme staheten og utholdenheten hennes, sier Arnstein Mykletun, seniorforsker- og professor ved Folkehelseinstituttet (FHI).
Over 620.000 personer står uten jobb eller utdanning i Norge.
Ved utgangen av september mottok over 370.000 personer uføretrygd i Norge, en liten økning på 1,4 prosent fra samme periode i 2023.
I gjennomsnitt var over 200.000 personer registrert med nedsatt arbeidsevne. De utgjør 6,1 prosent av befolkningen i alderen fra 18 til 66 år.
Felles for mange er at de har behov for bistand både fra arbeids- og velferdsforvaltningen, og helse- og omsorgstjenesten for å komme i jobb.
– I praksis er det dessverre veldig få som kommer tilbake i arbeidslivet fra uføretrygd. Systemet legger opp til å legitimere at syke mennesker skal få trygd. Det er ikke så sikkert at det alltid er så bra for mange.
– Linn er et godt eksempel på at hun fikk et bedre liv ved å gå en utypisk vei, sier Mykletun.
Arbeidskraften utgjør rundt to tredjedeler av Norges nasjonalformue.
Lover tiltak
Samtidig kan det å være i jobb både forbedre helse, forebygge ensomhet og isolasjon.
– Hvis man ikke trives i en jobb, er hovedtrikset å søke aktivt en annen jobb fremfor å søke om sykepenger eller avklaringspenger. Det er rett og slett fordi det er vanskeligere å få en annen jobb hvis man er sykemeldt. Arbeidsgivere vil ikke ansette syke, men friske folk, sier Mykletun.
Historien til Linn gjør også inntrykk på arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).
– Det er inspirerende. Jeg er imponert over at hun står i jobben til tross for de utfordringene hun har hatt, forteller hun.
I høst kom regjeringen med en stortingsmelding som skal legge bedre til rette for å få flere i arbeid og færre på trygd.
– Arbeidslivet skal ha plass til alle som har noe å bidra med og som ønsker å bidra, men vi har fortsatt en vei å gå. Mange arbeidsgivere er flinke til å åpne dørene sine og se mulighetene i den enkelte, men mange arbeidsgivere kan bli bedre, ikke minst i offentlig sektor, sier Brenna.
Regjeringen lover å bruke 770 millioner kroner mer på å få flere i jobb og færre på trygd neste år.
Målet er å få 150.000 flere av de som står utenfor inn i arbeidslivet.
– Økt bruk av lønnstilskudd er et av grepen. Det betyr at Nav betaler noe av lønna til arbeidstakeren. Det gjør risikoen for arbeidsgivere mindre når de satser på noen som står litt lenger unna i arbeidslivet.
– Samtidig vil vi også prøve ut et eget opplegg med fireårig lønnstilskudd for å få utsatte unge inn i arbeidslivet. Det må være takhøyde for at ikke alle kan jobbe like mye alltid, og at man kan ha en dårlig dag på jobb, forteller Brenna.
Hårete mål
For 35-åringen i Sulitjelma var det en skade i kjeven som var årsaken til de enorme hodesmertene. Nå går det mye bedre.
Linn er klar over at mange som i dag er syke eller uføre ikke har samme mulighet til å komme seg ut i arbeidslivet, men for henne ble jobben og kollegaer redningen i en tung tid.
– Ja, helt klart. Det å oppleve mestring og få tankene over på andre ting enn smerte er viktig. Det er tungt og traurig å bare å sitte hjemme alene, forteller.
Hun har et klart mål og en ambisjon med masterstudiet hun er i innspurten av.
– Mitt mest hårete mål er at jeg en dag opplever at mennesker med kronisk sykdom kan gå på jobbintervju og stolt meddele at de er syke. Samtidig som det får arbeidsgivere til å juble over muligheten til å få syke som en ressurs. Den kompetansen kronisk syke har, vil kunne tilføre mye, forteller hun.