Lina (20) fra Arendal venter på studentbolig i Oslo: – Blir alternativt et friår til

1 month ago 23



Kortversjonen

  • Lina Søberg (20) er en av over 15.000 personer som nå står i kø for en studentbolig.
  • Hun er fra Arendal og har kommet inn på studier i Oslo til høsten, men frykter å måtte ta et nytt friår dersom hun ikke får en studentbolig.
  • Grunde Almeland i Venstre mener regjeringen må bruke mer penger, få fortgang i arbeidet og ikke begrense private aktørers muligheter for å bygge flere studentboliger.
  • Utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) sier regjeringen har gjort flere grep og viser til rekordhøye 4400 nye studentboliger under utbygging.

20-åringen bor i Arendal og har kommet inn på årsstudium i historie på Universitetet i Oslo til høsten.

Hun og kjæresten, som skal ta opp fag, søkte studentbolig i Oslo i oktober i fjor. Sjansene var større om de søkte tidlig og som par, hadde de hørt.

– Så kommer vi til sommeren og jeg hører at flere og flere har fått bolig, men vi er fortsatt i kø, så nå begynner jeg å bli stressa, sier Søberg.

– Det er vanskelig, legger hun til.

Over 15.000 i kø

Fredag morgen skrev VG at rekordmange 17.389 har fått studentbolig fra mai til august. Samtidig er det over 15.000 som fremdeles står i kø.

– Vi har hørt om folk som har fått studentbolig en uke før start, men det er jo kjedelig å gå glipp av fadderuken hvor du blir kjent med folk. Enten får vi satse på det, eller så får vi bo hjemme et år til og ta enda et friår, sier hun.

– Dere er to om økonomien, er det aktuelt å leie en privatbolig?

– Vi sjekker boliger på Finn, men de fleste aktuelle er tatt allerede. Det er mange kollektiver, men vi ønsker å bo for oss selv. Ellers er det dyrt og vi ønsker ikke å bruke for mye penger på en bolig, sier Søberg og forteller om ett av funnene på Finn:

– Du kan betale 14.000 kroner for en leilighet på ett rom i tillegg til bad.

– Ordner seg for de fleste

Utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) sier at han er glad for å se at tallene er noe bedre enn i fjor, men at han samtidig ser at det er krevende for studenter å finne boliger – særlig i de største byene.

– Av erfaring så ordner det seg etter hvert for de aller fleste. Jeg vil oppfordre alle studenter som har søkt om studentbolig til å beholde plassen i køen, men også forberede seg på at det kan være nødvendig med midlertidige ordninger, sier han.

Hoel viser til flere tiltak fra regjeringen, mer om det lenger ned i saken.

Bilde av Oddmund HoelOddmund Hoel

Forsknings- og høyere utdanningsminister og medlem av Senterpartiet

Søberg blir ikke helt beroliget.

– Det er fint å høre at det ordner seg for de fleste, men man er jo veldig stressa i perioden nå. Det er kjipt å skulle flytte etter fadderuken, når alle har blitt kjent. Jeg vil jo ikke gå glipp av det, sier hun.

Hun synes regjeringen burde fokusere mer på studentene og bygge flere boliger.

– Gir studentene en kald skulder

Stortingsrepresentant for Venstre, Grunde Almeland, raser over boligknipen.

– Når 15.000 studenter står i kø for å få studentbolig ti dager før studiestart, er noe alvorlig galt, sier Almeland.

Han mener de mange studentene som skal flytte hjemmefra for første gang, bør få slippe bekymring over å finne seg et sted å bo.

– Det eneste regjeringen gjør, er å gi studentene en kald skulder, sier Almeland.

Bilde av Grunde AlmelandGrunde Almeland

Stortingsrepresentant for Venstre

Han viser til at regjeringen i Hurdalsplattformen lovet å bygge 3000 studentboliger hvert år. I revidert statsbudsjett for 2024 er derimot tallet på 1833 studentboliger.

– Tiden under Støres regjering har vært preget av lite interesse for studentene, sier Almeland.

Hvordan vil dere helt konkret løse denne problematikken på en bedre måte?

– Regjeringen må bevilge mer penger til studentboliger og få fortgang i arbeidet med at studentboliger kan bli prioritert kommunenes byggeplaner. Samtidig kan vi ikke begrense de private aktørenes mulighet for å bygge flere studentboliger. Alle gode krefter må med på laget for å sikre flere studentboliger.

Hoel: – Over 4400 boliger under utbygging

Utdanningsministeren sier det er fint at Almeland deler ønsket om å få opp byggetempoet.

– Problemet til Venstre er at de ikke fikk bygd de boligene de hadde satt av penger til da de satt i regjering. Denne Regjeringen har gjennomført flere tiltak for å få opp tempoet på studentboligbyggingen, sier han og viser til flere tiltak.

Regjeringens tiltak for studentboliger

  • I 2023 innførte regjeringen én felles kostnadsramme for hele landet og økt denne med over 400 000 kroner per hybelenhet. Det betyr at samskipnader kan søke om mer tilskudd.
  • Byggeprosjekter kan bruke den prisjusterte kostnadsrammen som gjelder det året bygget får midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest, oppad til fire år etter at tilskuddet ble gitt.
  • Regjeringen har økt lånerammen i Husbanken med 500 millioner kroner til studentboliger.

– Vi ser at økning av kostnadsrammen har hatt god effekt på søknader om tilskudd i 2023 og 2024. Dette har gitt høyere aktivitet i studentboligbyggingen. Per august 2024 er over 4400 studentboliger under bygging, sier Hoel.

Les også: Forbereder sovesal for studenter i Bergen: – En stor utfordring å finne seg bolig

Read Entire Article