Lille julaften kom brevet fra Nav: Øystein Guneriussen mistet alle dagpenger

4 days ago 19



Brevet fra Nav kom på lille julaften. Øystein Guneriussen mistet dagpengene fordi han stilte opp som meddommer.

Dagen før julaften fikk Øystein Guneriussen beskjed om at han mister dagpenger helt. Dette fordi han hadde vært meddommer i over fem uker. Foto: Jan T. Espedal

Publisert: 11.01.2025 07:00

Kortversjonen

– For meg er dette en prinsippsak. Man bør ikke straffes når man stiller opp for å gjøre sin borgerplikt som meddommer, sier Øystein Guneriussen.

Han jobbet i et IT-firma som måtte nedbemanne kraftig på grunn av koronaen. Guneriussen fikk redusert stillingen sin før han ble permittert og etter hvert mistet jobben i 2023. Siden har han fått dagpenger fra Nav.

Høsten 2024 ble han trukket ut til å være meddommer i en rettssak som varte i litt over fem uker. Ifølge Nav skal tid brukt i tjeneste som meddommer føres som arbeid på meldekortetmeldekortetMeldekort er et skjema arbeidsledige og folk på Nav-tiltak bruker til å gi Nav opplysninger om blant annet jobb, aktiviteter og fravær de siste 14 dagene.. Det gjorde Guneriussen.

23. desember fikk han et brev fra Nav. Aftenposten har sett brevet. Der får han beskjed om at Nav har stanset dagpengene.

«Vi har stanset dagpengene dine fordi du har jobbet mer enn 50 prosent av den vanlige arbeidstiden din i seks uker på rad», heter det.

«Dette gjør vi fordi det ser ut som du er tilbake i arbeid», konkluderer Nav.

Øystein Guneriussen understreker at han også har gode erfaringer med Nav. – Jeg fikk blant annet en utplassering i bibliotek takket være Nav som ga meg verdifull arbeidserfaring siden jeg er utdannet bibliotekar, sier 48-åringen. Foto: Jan T. Espedal

Står uten inntekt

Guneriussen har klaget på vedtaket og sendt en ny søknad om dagpenger. Han venter fremdeles på svar.

Siste utbetaling fra Nav kom i november. Deretter fikk Guneriussen godtgjørelse som meddommer fra Borgarting lagmannsrett. Nå har han vært uten inntekt fra 16. desember. For tiden lever han av oppsparte midler og bostøtte.

– Brevet fra Nav la en demper på julestemningen. Det var ikke det hyggeligste julekortet jeg har fått, sier han tørt.

– Var du ikke klar over reglene?

– Jeg sendte en melding til min veileder i Nav før rettssaken. Jeg fikk beskjed om å føre dager i retten som arbeid, men ble ikke fortalt at jeg ikke ville bli sett på som arbeidsledig etter disse ukene i retten. Jeg forstår at Nav forutsetter at man kjenner reglene for når man mister dagpenger. Derfor vil jeg ikke henge ut Nav, men dette er også en prinsippsak, svarer 48-åringen.

Øystein Guneriussen var meddommer i Borgarting lagmannsrett i Oslo sentrum i litt over fem uker i november / desember. Foto: Berit Roald, NTB

Ny regel fra nyttår

I fjor høst skrev Aftenposten om 62 år gamle Eivind Haugen som tapte 18.000 kroner i dagpenger fordi han ble meddommer i syv dager. I kjølvannet av denne saken tok arbeidsminister Tonje Brenna (Ap) initiativ til et nytt regelverk for å hindre at arbeidsledige tapte penger på å være meddommer.

Det nye regelverket trådte i kraft fra 1. januar i år. Brenna sa til Aftenposten at det ikke vil få tilbakevirkende kraft.

Guneriussen og de andre dommerne i saken skal møtes igjen 3. februar for å signere dommen. Nå lurer 48-åringen på om de nye reglene også gjelder ham siden dommen skal signeres i februar.

– Jeg lurer på hvordan Nav ville vurdert saken i lys av dette hvis jeg hadde gjort dem oppmerksom på det på forhånd? undrer Guneriussen.

Nav: Fordel å få beskjed tidlig

Aftenposten har sendt Nav flere spørsmål om denne saken. Seksjonssjef Paul Salberg skriver i en e-post at det er en fordel at man så tidlig som mulig får beskjed om at dagpengene er stanset.

– Man får da informasjon om at man kan søke om dagpenger på nytt, dersom man fremdeles har behov for ytelsen. Søknader om dagpenger behandles fortløpende og i den rekkefølge de mottas hos Nav. Den nye søknaden om dagpenger følger ordinær saksbehandlingstid, skriver Salberg.

– Å være meddommer er et midlertidig verv. Hvorfor blir dagpengene stanset likevel?

– Dagpengeregelverket hadde frem til 1. januar 2025 ingen konkrete regler som omtalte ene og alene meddommer i en rettssak. Hvilke konsekvenser det ville ha for en dagpengesak at noen utførte tjeneste som meddommer, måtte derfor tolkes ut fra generelle regler, svarer Salberg.

Han legger til at de nye reglene om at meddommerne ikke skal miste dagpenger ikke får tilbakevirkende kraft.

– Det er ikke tidspunktet for vedtaket som er det avgjørende for hvilke regler som gjelder, men når tjenestetiden som meddommer er utført.

Nederst i brevet fra Nav står at «vedtaket har blitt automatisk saksbehandlet av vårt fagsystem».

– Denne saken er blitt behandlet automatisk. Har dere vurdert å la et menneske vurdere saken?

– Fører du mer enn 50 prosent av fastsatt vanlig arbeidstid i mer enn 6 uker, stanses dagpengene automatisk. Det er kun stansvedtaket som er vurdert automatisk, ikke søknad om dagpenger, svarer Salberg.

Read Entire Article