Legen er krystallklar: Vil ikke vaksinere barna sine med denne vaksinen

1 week ago 11



Det er fortsatt en stund til de tre barna til urolog og overlege Andreas Hopland skal vaksineres for HPV-viruset gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. 

Men når den dagen kommer og om situasjonen er som den er i dag, er ikke legen, som til daglig jobber på Radiumhospitalet, i tvil. 

– De kommer til å tas ut av barnevaksinasjonsprogrammet, og vil bli gitt den beste vaksinen mot HPV, sier Hopland til TV 2. 

Og han er langt fra alene. Mer om det lenger ned i saken.

– Tiden er kommet 

Helt siden Norge begynte å vaksinere jenter på barneskolen mot HPV i 2009, er det blitt brukt en vaksine kalt Cervarix. Den beskytter mot de to typene av HPV som har vist seg å være mest kreftfremkallende. 

Men et samlet fagmiljø er imidlertid ikke i tvil. De mener vaksinen vi bruker i dag ikke er god nok. 

 Kristiana Qarri / TV 2
TYDELIG: Kreftforeningen legger ikke skjul på at de ønsker et vaksinebytte. Her ved assisterende generalsekretær Ole Alexander Opdalshei. Foto: Kristiana Qarri / TV 2

– Vi mener tiden nå er kommet for et vaksinebytte. Vi ønsker å få den beste vaksinen til norske jenter og gutter, sier assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei. 

– Trist 

Vaksinen et samlet fagmiljø ønsker å bytte til, heter Gardasil9. Den beskytter mot langt flere typer av HPV-viruset, samt kjønnsvorter og vorter i luftveiene. 

Men det er en mye dyrere vaksine, og pris har blitt brukt som et motargument. 

Norge er derfor et av få land i Europa som enda ikke har foretatt et bytte.

– Jeg synes det er trist at vi henger såpass langt etter resten av den vestlige verden på dette feltet. Vi vil være verdensledende på helse, på kreftbehandling og kreftforebygging. Men så sitter vi dessverre og er et av få land som ikke bruker den beste vaksinen på markedet, sier Hopland. 

Hva det vil koste Norge å bytte vaksine vites ikke, da prisen holdes hemmelig.

 Thomas Evensen / TV 2
BRUKER FRITIDEN: Til vanlig jobber Hopland som urolog ved Radiumhospitalet. Men fritiden bruker han blant annet til å engasjere seg for debatten rundt HPV-vaksinen. Foto: Thomas Evensen / TV 2

– Gjør noe med tilliten 

Debatten har allerede pågått i flere år. Det har gitt voldsomt utslag på statistikken. 

For Hopland er langt fra alene i ønske om å ta barna ut av barnevaksinasjonsprogrammet. 

Tall TV 2 har hentet inn fra Reseptregisteret, viser at antallet som har kjøpt Gardasil9-vaksinen har økt med over 700 prosent i aldersgruppen 10-14 år. 

 Heiko Junge / NTB
NORGES VALG: Norge har vaksinert jenter med vaksinen fra Cervarix siden 2009. I 2018 ble også gutta en del av barnevaksinasjonsprogrammet. Foto: Heiko Junge / NTB

– At man velger å ikke gi den beste vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet, det gjør dessverre noe med tilliten til programmet. Og det er veldig dumt, mener overlege Hopland. 

Han er tydelig på at vi ikke kommer til å få bukt med HPV-relatert sykdom med dagens vaksine. 

– Og da vil vi skille oss ut fra resten av den vestlige verden. 

Nesten 5000 kroner 

Gardasil9 koster 1618,70 kroner per dose hvis man skal betale selv for vaksinen, og man trenger totalt tre doser som helst skal tas i løpet av et år, ifølge Felleskatalogen. 

Det gir en samlet prislapp på 4854 kroner. 

At så mange likevel velger å kjøpe vaksinen, bekymrer Kreftforeningen. 

– Det er svært uheldig. Vi ønsker ikke et klasseskille når det gjelder tilgang til helsetjenester, ei heller til de beste vaksinene. Derfor ønsker vi et bytte, sier Opdalshei. 

 Kristiana Qarri / TV 2
KLAR BESKJED: Opdalshei i Kreftforeningen håper Norge skal snu. Foto: Kristiana Qarri / TV 2

Overlege Hopland håper ikke hans tydelige standpunkt skaper frykt blant befolkningen.

Det er også Kreftforeningen opptatt av å formidle. 

– Vaksinen vi bruker i dag er god. Men så er den andre vaksinen bedre, sier Opdalshei. 

Fakta: HPV

Humant papillomavirus (HPV) er en seksuelt overførbar infeksjon.

De aller fleste mennesker får en infeksjon med en eller flere typer av viruset i løpet av livet.

HPV-infeksjonen er symptomfri og går som oftest over av seg selv.

Men visste typer HPV kan etter mange år også føre til ulike typer kreft.

Kondom gir ikke fullstendig beskyttelse mot HPV-smitte fordi viruset også finnes på hudområder i underlivet som kondom ikke dekker.

Kilder: FHI, Helsenorge.no

Null tilfeller 

Norge begynte å vaksinere jenter med vaksinen fra Cervarix i 2009. Da dette kullet for første gang ble en del av screeningprogrammet for livmorhalskreft, ble det oppdaget null tilfeller i denne aldersgruppen. 

– Det var det første kullet som fikk tilbud om HPV-vaksinen og det at det er ingen påviste tilfeller, viser at denne vaksinen virker, sa daværende helseminister Ingvild Kjerkol til TV 2. 

Torsdag denne uken må hennes etterfølger Jan Christian Vestre (Ap) møte i Stortinget for å svare på debatten som har oppstått rundt et vaksinebytte. 

– Det må vi ikke skape tvil om

Helseministeren har ikke hatt anledning til å svare på TV 2s spørsmål. Men statssekretær Usman Ahmad Mushtaq sier at de er glad for debatten rundt barnevaksinasjonsprogrammet. 

– Begge vaksinene beskytter mot kreft. Det må vi ikke skape tvil om, skriver han i e-post. 

 Sara Aarøen Lien / TV 2
FORSVARER VALGET: Statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Usman Ahmad Mushtaq, forsvarer Norges valg av HPV-vaksine. Foto: Sara Aarøen Lien / TV 2

Statssekretæren understreker at det er god oppslutning om barnevaksinasjonsprogrammet, og at det kun er en liten andel gutter og jenter som er tatt ut og får den andre vaksinen. 

– Det viktigste er at alle barn får et godt vaksinasjonstilbud, og at ikke noen går glipp av vaksinasjon, skriver Mushtaq. 

– Betydelig økning  

Videre sier departementet at det «heldigvis ikke er slik at politikere blander seg direkte i anskaffelsesprosesser».

Med andre ord er det ikke opp til politikerne hvorvidt Norge skal bytte vaksine. Ansvaret ligger hos Direktoratet for medisinske produkter. 

– Dersom formålet med HPV-vaksinasjonsprogrammet skal endres, og det gir betydelig økning av kostnadene, er det nødvendig å se på samfunnsnytten i lys av det, skriver statssekretæren. 

Read Entire Article