Låse til euro eller øke renten? Dårlige og dyre forslag for den svake norske kronen.

1 month ago 17



Mange i Norge sliter allerede med å få endene til å møtes. Økt rente vil velte over ende privatøkonomien til flere, skriver Marie Sneve Martinussen. Foto: Signe Dons

Publisert: 07.08.2024 11:33

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Sommerland i Danmark og teaterbesøk i England er dyrere i sommer på grunn av svak norsk krone. Sjeføkonom i Eika-gruppen Jan Ludvig Andreassen vil derfor låse norske kroner til euro og får langt på vei med seg Venstres Sveinung Rotevatn. Professor emeritus ved NTNU Knut Anton Morks løsning er å øke renten.

Begge er dårlige og dyre forslag.

Mange i Norge sliter allerede med å få endene til å møtes. Økt rente vil velte over ende privatøkonomien til flere. Resultatet vil bli boliger på tvangssalg og enda mindre å bruke på sunn mat eller barnas fritidsaktiviteter. Nedkjølingen av økonomien vil gjøre at mange mister jobben.

Hestekuren koster, men det er likevel ikke sikkert at den vil gi en effekt på kronekursen som forsvarer prisen. Valuta kjøpes og selges på børser, og kursen bestemmes av summen av hva spekulanter, algoritmer og investorer foretar seg. Lærebokteorien om at rentenivået forklarer valutakursene, stemmer dermed ikke nødvendigvis.

Når kronekursen svinger, kan det å innføre euro virke forlokkende. Men prisen for å bruke penger trykket i Frankfurt er at vi må følge renten som settes i Frankfurt. Norsk økonomi skiller seg radikalt fra den greske, og når alle må bruke samme skostørrelse, kan det gi gnagsår for nordmenn. Et eksempel er at det er vanlig i Norge å ha høye boliglån, mens langt flere leier i andre europeisk land. Derfor vil renten slå annerledes ut her enn lenger sør på kontinentet.

Dersom kronekursen fortsetter å svekke seg over tid, vil prisene på varer i Norge øke. Vanlige folk i Norge vil da sitte igjen med mindre, en utfordring som må tas på alvor. Dersom det blir nødvendig, bør myndighetene derfor ta grep for å forsvare kronen. Selv om Norge er et lite land, har vi på grunn av oljefondet store muskler til å lykkes mot valutaspekulantene. Skulle situasjonen bli kritisk, kan vi ikke bare sitte og se på. Derfor vil Rødt utrede om Norges Bank bør få flere verktøy enn renten i pengepolitikken.

Read Entire Article