– Vi kan ikke skape en presedens for at staten tar ansvar for alle grønne omstillinger, sier landslagsprofil Morten Thorsby og peker på sitt eget forbund.
– Dette er en ekstraordinær situasjon som krever ekstraordinære virkemidler, svarer fotballpresident Lise Klaveness.
De to er enige om viktigheten av et EU-forbud som trer i kraft i 2031. Men de er helt uenige om veien mot målet.
BLIR FORBUDT: Å bruke gummigranulat på kunstgressbaner blir forbudt fra 2031. Forbudet rammer 87 % av kunstgressbaner i Norge, ifølge NFF.
Foto: Magnus Stokka / NRKNFF har søkt om milliardbeløp
I 2031 trer EU-forbudet mot gummigranulat på kunstgressbaner i kraft. Kort fortalt handler det om at de små svarte kulene på kunstgressbaner, de som er lagd av gamle gummidekk, skal byttes ut med et mer miljøvennlig alternativ.
Norges Fotballforbund har kartlagt at 1554 av 1779 kunstgressbaner i Norge vil bli berørt av forbudet, og har beregnet at fotballens grønne skifte vil koste over 7 milliarder kroner. I tillegg er det anslått 2,45 milliarder som er direkte knyttet til merkostnader til forbudet.
SØKER OM 2,45 MILLIARDER: NFF har søkt til regjeringen om en økonomisk bistand på 2,45 milliarder i et miljøfond fordelt over 13 år for å dekke merkostnadene. Pengene vil gå direkte til klubbene ettersom de ikke har midler i sine budsjetter.
Foto: Annika Byrde / NTBNFF mener regjeringen må ta et kapteinsbind i saken.
Det er Thorsby uenig i.
– Vi mener Lise og fotballen må ha på seg kapteinsbindet, sier han og peker på at NFF har bedt regjeringen om å ta merkostnadsregningen for utfasingen til et bedre og mer miljøvennlig alternativ.
Landslagsprofilen frykter «det grønne skiftet stopper helt opp» dersom Norges Fotballforbund (NFF) får innvilget milliardforespørselen hos regjeringen.
– Hvis staten skal dekke alt, tar de hele pakken. Da er det ikke noe spleiselag lenger. Jeg mener det er prinsipielt riktig at fotballen tar størstedelen av kostnadene, fortsetter landslagsspilleren.
Den italienske fotballproffen understreker at han og NFF er enige i mikroplastutfordringen og støtter at «staten selvfølgelig skal være med» å betale regningen, men de er uenige i hvem som skal betale den største prosentandelen.
KLIMAFORKJEMPER: Morten Thorsby spiller med draktnummer 2 på både klubb- og landslag for å rette oppmerksomheten mot Paris-avtalen som går ut på at temperaturen på jorda ikke må stige med mer enn to grader.
Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB– Det er jo det på mange måter elefanten i rommet når det gjelder det grønne skiftet. Vi er nødt til å betale den prisen det faktisk koster for å gjøre ting. For det har en miljøkostnad å spille på kunstgress i dag, som vi ikke har betalt for, svarer Thorsby.
– Det er ingen tvil om at dette må være et spleiselag mellom det private, forbund og regjering, svarer Klaveness.
Frykter at barn mister fritidstilbud
Stortinget har vedtatt en nasjonal handlingsplan for utfasing av gummigranulat i Norge, men regjeringen har ikke presentert handlingsplanen ennå.
– Dette er baner som eies 60 prosent av kommunene. Resterende baner eies av klubbene, men brukes av kommunene.
Klaveness er tydelig på at «klubbene ikke klarer denne omstillingen alene».
Nå frykter Klaveness konsekvensene for fotballforbundets 400 000 medlemmer dersom NFF ikke får innvilget økonomisk støtte til den grønne fotballomstillingen
– Fotball er Norges største fellesskapsarena. Det er førstelinjeforsvaret mot utenforskap, om det gjelder inkludering av flyktninger eller barn som sliter i lokalsamfunnet.
Hun fortsetter:
– Da blir det barn som står uten aktivitet. Stengte baner, foreldre som må betale en høyere regning, frivilligheten som brenner ut og baner som blir liggende til de blir farlige.
– Hva tenker du om disse konsekvensene, Thorsby?
– At fotball blir for dyrt er allerede et problem for noen, men det er ikke et problem for alle. Det gjør kanskje at man må ta noen andre valg i livet sitt, men det er jo det vi må i disse tider, sier Thorsby.
PRISEN MÅ BETALES: Den norske landslagsspilleren mener at det grønne skiftet stopper opp hvis staten tar hele regningen.
Foto: Lise Åserud / NTBUten å peke på noen direkte løsninger mener 29-åringen at samfunnet vil løse utfordringen med å hjelpe «de som ikke har råd til å betale den lille ekstra kostnaden det koster for å spille fotball».
– Det er en kjempesterk dugnadsånd i norsk fotball, og vi kan virkelig samles rundt dette her og løse dette her sammen. Men da må vi få med oss folk, og vi må engasjere folk. Det gjør vi ikke hvis staten ender opp med å ta hele regningen, sier han.
Vil innfri fotballens ønske
Fotballpresidenten er klar på at utfasing av gummigranulat er fotballens viktigste valgkampsak foran høstens stortingsvalg.
Senterpartiet støtter NFF og ønsker å inkludere betydelige midler i statsbudsjettet for å fotballen for å gi forutsigbarhet og trygghet.
– Vi mener det er naturlig at staten først vil fase inn 100 millioner på statsbudsjettet og 200 millioner i neste runde, sier leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum til NRK.
– Det er så viktig å holde kostnadene for å drive med fotball nede. At barn som kommer fra hjem med både god og dårlig råd skal få møtes på fotballbanen. Spille fotball, kjenne fellesskap og mestring, fortsetter han.
VALGKAMPSAK: Senterpartiet vil gå til valg på at staten skal bidra økonomisk til utfasingen av gummigranulat.
Foto: Pål Hansen / NRKIfølge Klaveness er NFF et av forbundene i Det europeiske fotballforbundet (UEFA) som er mest aktive og investerer mest i omstillingen.
– I en internasjonal sammenheng har Lise og forbundet gjort veldig mye bra. Dessverre har vi mange problemer og ting vi fortsatt må løse. Jeg kommer fortsatt til å være en plageånd og be om at fortsetter å arbeide med det inntil vi er der, avslutter Thorsby.
Publisert 21.06.2025, kl. 12.03 Oppdatert 21.06.2025, kl. 12.06