Kreml sier det er påfallende mange likheter mellom Georgia og Ukraina. Det bekymrer mange.
Spesialstyrker, opprørspoliti og tåregass: Det var ikke dette Mariam Tokhadze hadde håpet å møte på bursdagen sin 25. november.
– Jeg ville hatt kake i stedet for tåregass og vannkanoner, men i år er det spesielt, for landet vårt er i krise, sier Tokhadze til TV 2.
Mandag 25. november gjenåpnet det georgiske parlamentet etter et omstridt valg. Regjeringen beskyldes for å bli stadig mer autoritær, antivestlig og prorussisk.
Tre dager senere bestemte regjeringen å fryse samtalene om EU-medlemskap til 2028.
Konflikten tok fyr, og tusenvis av georgiere har tatt til gatene. Mariam Tokhadze er en av dem som stiller opp for å kjempe for det hun tror på.
– Jeg har ingen annen utvei enn å demonstrere. Dette er min plikt og ansvar. Hvis ikke jeg går ut nå, hvordan kan jeg forvente at jeg og kommende generasjoner vil leve i et land med verdighet, sier 34-åringen.
Får støtte fra Norge
Dette er ikke Tokhadzes første demonstrasjon. Siden 2019 har hun ledet en av Georgias største tenketanker, Senter for strategi og utvikling (CSD).
De 16 ansatte i organisasjonen jobber for å fremme landets integrasjon mot Vesten og demokratiseringen av georgiske institusjoner.
CSD får all sin økonomiske støtte fra utlandet, og har siden 2020 mottatt 14,8 millioner kroner i støtte fra Norge, ifølge Norads oversikt.
I mai i år vedtok georgiske myndigheter en lov som gjør at ikke-statlige organisasjoner som mottar over 20 prosent av midlene sine fra utlandet, må registrere seg på en liste over «utenlandske agenter».
Tokhadze demonstrerte mot denne såkalte «russerloven». I skrivende stund er CSD ikke registrert som utenlandsk agent.
Grunnen til at den kalles for «russerloven» er at en lignende lov allerede finnes i Russland. Den ble innført i 2012 og har blitt brukt til å strupe det russiske sivilsamfunnet.
Tokhadze sier at regjeringen denne gang bruker all makt for å stoppe demonstrantene.
– Vi skytes på med vannkanoner, tåregass, pepperspray og gummikuler. Denne gangen ser vi en utrolig høy grad av politibrutalitet. Vi ser to, tre, fem politifolk eller spesialstyrker som slår en person som allerede ligger på bakken, sier hun.
«Samme retning som Ukraina»
Antall georgiere som deltar på demonstrasjoner øker fra dag til dag.
Kreml sier i en uttalelse mandag at hendelsene i Georgia har tegn som ligner på oransjerevolusjonen i Ukraina i 2004. Dette var et folkelig opprør etter påstander om valgfusk.
Kreml-talsmann Dmitrij Peskov sier ifølge Reuters at noen av demonstrantene har brutt loven ved å angripe politiet, men at Russland ikke vil blande seg inn i situasjonen.
Samtidig beskriver Dmitrij Medvedev i det russiske sikkerhetsrådet demonstrasjonene som et forsøk på en revolusjon.
– Georgia beveger seg raskt i samme retning som Ukraina, mot den mørke avgrunnen, skriver Medvedev på Telegram.
En reell og permanent frykt
Uttalelsene bekymrer mange. Også Mariam Tokhadze.
Hun er bekymret for at Georgia kan oppleve det Ukraina går gjennom.
– Dette er en reell og permanent frykt for oss. Det er noe vi er veldig klar over, for vi gikk gjennom det i 2008. Dette er tragedien med å bo i denne regionen, du har alltid den overhengende trusselen om den russiske invasjonen, sier hun og legger til:
– Når de invaderer, invaderer de med usigelig brutalitet, og vi er et land med 3,7 millioner mennesker. Vi har ikke mye å beskytte oss med.
Dette er grunnen til at mange georgiere ønsker seg EU-medlemskap, og årsaken til at mange ikke gir opp å demonstrere.
Tokhadze sier at de ikke har noe valg.
– Vi ønsker ikke å leve i et autoritært regime. Georgia har vært på en europeisk integrasjonsvei i 30 år, og vi vet godt hvordan et russisk styresett ser ut etter tiden i Sovjetunionen. Vi ønsker ikke å gå tilbake til det, sier hun og legger til:
– Derfor er det greit å bli tåregasset. Det går fint å befinne seg under vannkanonen. Jeg er der sammen med alle. Vi vil fortsette å stå der sammen så lenge det varer.
Krever omvalg
Nylig var det valg på ny nasjonalforsamling i Georgia, som det sittende regjeringspartiet, Georgisk drøm, hevder de vant med nesten 60 prosent av stemmene.
Anklagene om valgfusk og russisk påvirkning hagler. EU og USA er bekymret for at Georgias ledere tar landet nærmere Russland, og EU-parlamentet krever omvalg.
Statsministeren, som anklages for å stå i spissen for en mer russiskvennlig regjering, avviser å forhandle med opposisjonen, og hevder at opposisjonen kan trekke landet inn i en krig med Russland.