Lan Marie Berg gir seg: – Overrasket over hvor tøff jeg egentlig var

2 weeks ago 18



Etter ti år i politikken har Lan Marie Berg bestemt seg: Hun vil ut av politikken, og stiller ikke til gjenvalg på Stortinget i 2025.

Nyheten fortalte hun til DN torsdag, i forkant av MDGs landsmøte.

– Det er selvsagt vemodig, men det er ikke slik at jeg trekker meg i dag, sier hun til NRK.

Berg er nestleder i partiet, og har også vært parlamentarisk leder siden 2022. Hun vil stille til gjenvalg som nestleder på landsmøtet, men sier det vil være naturlig å gå ut av partiledelsen når hun trer av som stortingsrepresentant.

lan-marie-berg

Foto: Milana Knezevic / NRK

– Det som er rart med politikken er at man allerede to år inn i perioden må tenke på om man skal binde seg til fire nye år. Nå starter nominasjonsprossessen i partiet til høsten, og det gir Oslo MDG god tid til å finne nye kandidater enn meg, sier Berg.

Vil gjøre noe nytt

Berg startet i lokalpolitikken i 2015, som førstekandidat i Oslo MDG. Hun har vært byråd for miljø og samferdsel, og vært medlem av både Finans- og Energi- og Miljøkomiteen.

– Jeg hadde aldri drømt om å bli politiker, og plutselig kom jeg inn som byråd i Oslo. Etter ti år kjenner jeg at jeg skylder meg selv å se hva som finnes utenfor, sa hun til DN.

Den gang var 37-åringen et uskrevet blad da hun først trådde inn i politikken, sier hun til NRK.

– De valgte å satse på en ukjent partikandidat som ikke har gått partiskolen. Jeg tror det finnes mange andre gode kandidater der ute, hvis partiene tør å satse.

lan-marie-berg

Foto: Milana Knezevic / NRK

– Jeg vil oppfordre alle som har en politiker i magen om å forsøke. Det er det beste stedet å være om du vil gjøre en forskjell.

Berg føyer seg inn i rekken over kvinnelige politikere som har nylig har trukket seg fra topp-politikken: Tina Bru (H), Kari Elisabeth Kaski (SV) og Hadia Tajik (Ap).

Det er imidlertid hverken familieliv eller uro i partiet som er årsaken til at Berg nå trekker seg, sier hun. Berg ønsker rett og slett å gjøre noe annet.

– Å stå på barrikadene er tøft

Heller ikke hetsen hun har opplevd på sosiale medier er bakgrunnen, forteller Berg. I 2021 bestemte politiet seg for å etterforske hetsen, og flere personer ble anmeldt til politiet. Politikeren fikk også et mistillitsforslag fra Frp mot seg det året, og gikk av som byråd.

Det å stå på barrikadene er tøft. Men jeg ble veldig overrasket over hvor tøff jeg egentlig var. Når man får jobbe med noe man tror på, tåler man veldig mye.

lan-marie-berg

Foto: Milana Knezevic / NRK

Klimapolitikken og veien mot nullutslipp har vært hennes hjertebarn siden start, og Berg har stått hardt på standpunkter som dyrere parkering, bomavgifter og økt bruk av kollektivtrafikk.

– Kunne du ha oppnådd mer om du var mer rund i kantene?

– Jeg tror at vi fikk til mye mer i Oslo på kort tid innen klimapolitikken enn vi trodde. Vi ser må tenke på hva som skaper god velferd på sikt, og det får vi kun ved å sette tollgrenser først, sier Berg.

Hun håper de større partiene vil fokusere mindre på retorikk og mer på handling de kommende årene.

– Vi kan ikke forhandle med naturkreftene eller klimasystemene.

– Har endret norsk klimapolitikk

Reaksjonene har vært mange etter at 37-åringen varslet starten på slutten.

Partileder Arild Hermstad omtaler Berg som en av de viktigste politikerne Norge har sett. Nestleder i Oslo MDG, Margit Martinsen, sier hun har endret norsk klimapolitikk for alltid.

Fredag sier Hermstad at partiet er åpen for å få Erna Solberg (H) tilbake i statsministerposten ved neste valg.Det skjer selv om sentralstyret i januar vedtok å ikke peke på hverken Høyre eller Ap i forkant av valget.

Berg sier at spørsmålet om å trekke mot Høyre eller Ap ikke er nytt for partiet - men at de kan gå begge veier.

– Det viktigste for MDG er å knuse sperregrensen og få en sterk grønn gruppe inn på Stortinget.

Publisert 03.05.2024, kl. 10.59 Oppdatert 03.05.2024, kl. 11.14

Read Entire Article