Kvinnens, ikke politikernes valg

1 week ago 12



Vi samler opp avisens kortinnlegg i spalten «Kort sagt». Her er dagens innlegg. Foto: Ketil Blom Haugstulen / Ellen Eriksen

Publisert: 06.05.2024 03:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I Aftenposten 28. april oppfordrer pappa og prest Erling Rantrud norske politikere til å «velge» om vi vil ha «flere liv eller færre». Det enkle svaret er at det skal være kvinnens valg.

Spørsmålet om hvor vi skal legge abortgrensen, er en avveining av kvinnens rettigheter opp mot fosterets rettsvern. Et sted må grensen gå.

Legger vi grensen ved uke 18, vil det føre til mer forutsigbarhet for kvinner i en sårbar situasjon.

De bør ikke måtte overbevise en nemnd om et dypt personlig og gjerne vanskelig valg.

Det er ingen grunn til å tro at det kommer til å øke antall senaborter. Sverige har i dag selvbestemt abort til uke 18, med tilsvarende aborttall som Norge og færre senaborter.

Det er heller ingen grunn til å tro at det vil påvirke de jevnt synkende fruktbarhetstallene. Å bruke abortloven som en syndebukk for lave fødselstall er en grov overforenkling og svært misvisende.

Kjernen i utvidelse av retten til selvbestemt abort er at det er kvinnen som skal ta avgjørelsen om abort. Vi gir kvinner mer makt over egen kropp, på bekostning av nemnder og politikere. For det er til syvende og sist kvinnens valg.

Ane Breivik

Leder, Unge Venstre

Read Entire Article