Norges Bank kom tirsdag med en ny rapport. Den peker på en usikker fremtid økonomisk sett.
– Usikkerheten om den videre økonomiske utviklingen er større enn normalt, sier visesentralbanksjef Pål Longva.
Han uttrykker at ustabiliteten kan påvirke norske hus og hytter.
– Dersom handelsrestriksjoner og økt usikkerhet skulle føre til et tilbakeslag internasjonalt, kan det smitte til norsk økonomi og øke bankenes tap på utlån.
– Trump har myknet opp
Sjeføkonom ved prognosesenteret, Nejra Macic, mener verden er et usikkert sted og at det alltid vil være det.
Likevel er ikke rapporten positiv, mener Macic.
– Det virker nå som at sentralbanken har et mer negativt syn på fremtidig utvikling i verdensøkonomien og potensielle negative konsekvenser for norsk økonomi enn i slutten av mars, sier sjeføkonomen.

Hun mener det ikke er så overraskende, gitt at Liberation Day og tollkaoset har skjedd i mellomtiden.
– Trump har myknet opp litt og handelskrigen har deeskalert den siste tiden, sammenlignet med situasjonen i første halvdel av april, men usikkerheten og uforutsigbarheten er fortsatt stor.
Det kan føre til at store investeringsbeslutninger utsettes, både av næringslivet og husholdningene, hevder Macic.

I starten av april sendte Donald Trump sjokkbølger i verden, da han innførte en kraftig toll på en rekke land. Men 9. april, kort tid etter, kunngjorde han at gjengjeldelsestollen ble satt på 90 dagers pause.
Det betyr at pausen er over 9. juli. Likevel er det ventet at Trump vil forhandle med respektive land om tollsatsene før den tid.
– Dersom det blir en skikkelig nedgang i verdensøkonomien som smitter over på Norge og vi hadde fått resesjon her, kan heldigvis sentralbanken kutte renten en del for å få hjulene i gang igjen. Det er fordelen med en såpass høy styringsrente.
Kan havne i det fryktede dilemma
Macic påpeker at Norge er en liten, åpen økonomi som er helt avhengig av eksport og import.
– Dersom våre største handelspartnere opplever økonomisk nedgang, vil de importere mindre av norske varer og det vil gå negativt utover den økonomiske aktiviteten her hjemme. Arbeidsledigheten kan stige.

På spørsmål om hvordan den finansielle ustabiliteten kan påvirke nordmenn og forbrukerne, svarer hun følgende:
– Hvis inflasjonen fortsetter gradvis nedover samtidig som norsk økonomi opplever en nedgang, burde det føre til lavere rente som vil være godt nytt for de som beholder jobbene sine og et plaster på såret for de som eventuelt mister jobbene sine.
– Men dersom inflasjonen tar seg opp på grunn av økte tollsatser, som gir kostnadssjokk, samtidig som arbeidsledigheten stiger, havner sentralbanken i det fryktede dilemma.
Da er det ikke rett fram hva de gjør, mener Macic.
– I tillegg svekkes kronen når den internasjonale usikkerheten øker, legger hun til.
– Går inflasjon i ordet
Olav Chen er leder for allokering og globale renter i Storebrand. Han er klar på at det er veldig mye politisk usikkerhet med tanke på alt som skjedde i april med Trump, tariffer og handelskrig.
– Vi forventer ikke at usikkerheten kommer tilbake til nivåene vi så midten av april. Det Norges Bank refererer til, er at vi har en som heter Trump, som er ansvarlig for både verdens største økonomi og det mektigste landet i verden, sier Chen til TV 2.
– Vi kunne bare klasket til med et bilde av Trump og si at usikkerheten skyldes han og administrasjonen i USA, fortsetter han.

– Visesentralbanksjefen sier at usikkerheten om den videre økonomiske utviklingen er større enn normalt. Er det urovekkende?
– Ja, men det er alltid usikkerhet, svarer Chen før han legger til:
– Men den usikkerheten har avtatt bare i løpet av de to siste ukene.
Chen påpeker at Norge er en liten åpen økonomi, som rammes av fall i aktiviteten i den globale økonomien.
Sjeføkonomen mener likevel Norge har klart å manøvrere seg bra i forhold til «Trump-handelskrigen».
– Vi har falt litt under radaren i forhold til den umiddelbare Trump-politikken. Vi er ikke i samme bås som verken EU eller Kina når det gjelder potensiell konfrontasjon. Det kom ganske tydelig frem at Trump liker Norge da Støre og Stoltenberg besøkte ham, så jeg vil ikke krisemaksimere.
– I hvor stor grad tror du at usikkerheten kan svekke norsk økonomi og bankenes tap?
– Da er det først i så fall at man har fått en resesjon i USA, eller at handelskrigen reeskalerer. Men vi har bunnsolide banker og en buffer i Oljefondet, så jeg ville ikke bekymret meg for mye.
Chen uttrykker at Norge og verden har levd gjennom en pandemi og flere kriger de siste årene, og at det alltid vil være usikkerhet.
– Varsellampene lyser ikke kraftigst i Norge når det gjelder økonomiske utsikter. Spør du meg, så er det inflasjon i ordet, sier han og sikter til ordet usikkerhet.