Kunder må bestå kurs i antirasisme for å få rabatt: – Aldri sett noe lignende

1 month ago 36



– Aldri sett noe lignende, sier jurist i Forbrukerrådet om den nye kampanjen til The North Face.

The North Face tilbyr klær og utstyr til friluftsliv. Nå står de i en stor debatt om rasisme og mangfold. Foto: Brendan McDermid, Reuters / NTB

Publisert: 21.03.2024 07:34

«Friluftsliv er for alle. Eller er det det?»

Spørsmålet stilles i et nettkurs i antirasisme, som nylig ble lansert av The North Face. Det amerikanske selskapet tilbyr klær og utstyr til friluftsliv.

Kurset, som tar rundt én time å gjennomføre, skal øke kundenes bevissthet rundt rasisme i utendørsidrett og friluftsliv. Om du består, får du 20 prosent rabatt på din neste handel hos The North Face.

– Vi har aldri sett noe lignende, sier Thomas Iversen, jurist i Forbrukerrådet.

Rabatten er foreløpig bare for kunder i Storbritannia, men kurset er åpent i alle land. Reaksjonene har vært mange og går inn i en pågående mangfoldsdebatt.

Omstridt terreng

Debatten handler ikke om kampanjens mål: Å belyse at langt færre med minoritetsbakgrunn benytter seg av naturen.

Kritikerne er opptatt av hvordan dette begrunnes. Kurset informerer blant annet om at friluftsliv preges av rasisme. Det finnes «barrierer som systematisk belaster» minoriteter. Det vektlegges at majoriteten må erkjenne hvite privilegierhvite privilegierDefineres som fravær av spesifikke vanskeligheter for dem med lys hud. For eksempel diskriminering på visse arenaer..

«Dette er diskriminering på grunnlag av meninger», sier Jennifer Sey til Forbes. Hun er eks-toppidrettsutøver og tidligere sjef i klesmerket Levi.

Sey, som gjorde seg bemerket for å kritisere skolenedstengning under pandemien, mener at kampanjen beveger seg inn i omstridt ideologisk terreng.

Det handler om DEI, kort for Diversity, equity, and inclusion. Dette er tiltak for å fremme mangfold, ofte på arbeidsplasser.

Gjennom kurset får man høre personlige erfaringer. Det ble opprinnelig laget for dem som jobber med friluftsliv og følger en lignende mal som andre DEI-programmer. Foto: Skjermdump / The North Face

Motstand mot woke

Ifølge The New York Times har 20 delstater vurdert eller vedtatt nye lover som ønsker å regulere DEI. Avisen skriver at motstanden kommer fra republikanske politikere og konservative stemmer.

For eksempel er psykolog Jordan Peterson uttalt kritiker. Det samme er Elon Musk.

Dette er en del av motstanden mot «woke», altså det som blir ansett som overdrevent politisk korrekt. Det hevdes at USAs institusjoner blir indoktrinert av det de kaller «radikal kjønnsideologiradikal kjønnsideologiBlant annet transaktivister blir beskyldt for å fronte "radikal kjønnsideologi". » og kritisk raseteorikritisk raseteoriCritical race theory stammer fra amerikansk samfunnsvitenskap og humaniora. Det utforsker hvordan rasisme har vært med på å forme samfunnet..

Dette er et rammeverk fra samfunnsvitenskap. Kritikerne mener teoriene «ser rasisme overalt». Det blir også den nye kampanjen til The North Face beskyldt for å gjøre.

I kurset blir man spurt om hva man ville gjort om man fortalte i sosiale medier at man organiserte et skiarrangement med minoriteter, og om kommentarfeltet stemplet initiativet for «woke». Du må svare at du ville fjernet kommentarene for å få komme videre i kurset.

– Skandaløst forsøk på å overbevise folk om at vi lever under et undertrykkende system av rasemessig urettferdighet, sier Mike Gonzalez i den konservative tenketanken The Heritage Foundation til Fox News.

Forbrukerrådet: Utfordringer

Skulle kampanjen komme til Norge, vil The North Face kunne stå overfor flere utfordringer. Det forteller Thomas Iversen, jurist i Forbrukerrådet.

– Her samler selskapet inn mye informasjon knyttet til kundenes holdninger. Da må selskapet ha gjort hjemmeleksen sin med tanke på personvern.

Iversen sier at kampanjen nok ikke er ulovlig i henhold til markedsføringsloven. Å måtte bestå et slikt kurs for å få rabatt, kan likevel havne i en gråsone. Markedsføring er ulovlig om den på urimelig vis påvirker din adferd i forbindelse med økonomiske beslutninger.

– Om kurset er så vanskelig at nesten ingen når opp, da vil fort markedsføringen kunne bli ulovlig. Typisk dersom ikke vanlig sensitivitet er nok, så kan markedsføringen fort være urimelig, sier Iversen. Han legger til:

– Det er kanskje heller ikke så lurt å kommersialisere toleranse.

Aftenposten har forelagt kritikken for The North Face i Norge og Storbritannia, samt eierselskapet VF Corporation. De har ikke svart.

I en uttalelse til New York Post skriver en talsperson at The North Face «alltid har ment at friluftslivet bør vare et åpent, rettferdig og trygt sted for alle». De skriver at kurset har som mål å nå dette.

Thomas Iversen

Seniorrådgiver og forbrukerjurist

Antirasistisk Senter: – Positivt

Daglig leder i Antirasistisk Senter, Hatem Ben Mansour, applauderer tiltaket.

– Det er positivt at man forsøker nye innganger til større mangfold og kulturforståelse, sier han. Han synes det er særlig positivt om de som jobber med friluftsliv, tar slike bevisstgjørende kurs.

Det eneste problemet han ser med at fullføring av kurset utløser rabatt, er at mange nok bare haster gjennom for å få rabatten.

Mansour mener det er bra at inkludering av etniske minoriteter i friluftsliv blir satt på dagsordenen. Han påpeker at personer med innvandrerbakgrunn fremdeles benytter seg mindre av naturen i Norge.

– Kommer det av rasisme?

– Ikke først og fremst. Det handler blant annet om økonomi. For det kan koste å delta på mange utendørsaktiviteter. Da må vi legge til rette, for eksempel gjennom utlån av utstyr.

Read Entire Article