Kronen svekkes: – Blir en litt dyrere ferie

1 week ago 25



Euroen koster nå over 12 kroner for første gang siden i høst. Det er flere grunner til at det er en dårlig nyhet.

 Arill Riise / TV 2
SVAK KRONEKURS: Kronekursen ble svekket markant mandag. Det betyr at det blir dyrere å reise utenlands i påsken. Foto: Arill Riise / TV 2

Publisert 08.04.2025 21:56

Tollsatser og uro på børsen er noe av det som har preget nyhetsbildet aller mest de siste dagene. 

Den norske kronen, som har styrket seg mye så langt i år, har også gått smell. Mandag kostet euroen over 12 kroner for første gang siden august i fjor.

Det er en dårlig nyhet å få bare noen få dager før ferien, ifølge Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea. 

Når TV 2 tar kontakt, er han faktisk på vei til en tidlig påskeferie i Spania sammen med kona si. 

– Nei, det er jo litt kjipt. Det blir en litt dyrere ferie, så det er ikke ideelt, forteller han. 

 Privat
PÅ FLYET: Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea sammen med kona Helene Hasle. De giftet seg på 80-tallet kostet også svenskekronen rundt 109 norske, forteller han. Foto: Privat

Oljeprisen kan ha skylden

Til tross for at Oslo Børs har opplevd nedgang etter at Trump kunngjorde de omstridte tollsatsene i forrige uke, er det andre børser som har falt mer. 

Amerikanske S&P 500, som regnes som verdens viktigste børsindeks, har falt med over 8,40 prosent på én uke. 

Til sammenligning har hovedindeksen på Oslo Børs falt med like under 8 prosent. Til tross for det har dollaren blitt dyrere målt i norske kroner. 

– Det er alltid vanskelig å si hvorfor kronen svinger som den gjør. Det mest åpenbare er oljeprisen, som pleier å knyttes tett opp til kronen, sier Næss. 

Slik har S & P 500 falt den siste tiden: 

I likhet med børsene har oljeprisen også sunket betraktelig de siste dagene. Tirsdag ettermiddag koster et fat med brent råolje like over 62 dollar, som er det laveste siden 2021. 

Det er to årsaker til at oljeprisen har sunket, ifølge Robert Næss. Det ene er Trumps toll, som gir frykt for lavere vekst i verdensøkonomien. Det andre er at oljekartellet OPEC+ har varslet at de vil øke produksjonen. 

– Børsene kan snu, men dette med Opec er litt mer fundamentalt. Det er ikke noen åpenbare grunner til at oljeprisen vil forbedre seg med det første, sier investeringsdirektøren. 

Påvirker rentekutt

Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken, forteller til TV 2 at han skal tilbringe påsken i byen og på fjellet. Sånt sett blir han ikke rammet av dyrere valuta i utlandet. 

Den svake kronekursen har imidlertid en annen effekt. Den er nemlig avgjørende for når Norges Bank kutter renten, forklarer han. 

– Per i dag kan vi ikke snakke om noe fremskyndet rentekutt, selv om vi må anta at veksten i verdensøkonomien bremser opp, sier han til TV 2. 

 Aage Aune / TV 2
SJEFØKONOM: Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken trekker frem at kronekursen minsker sjansene for tidlige rentekutt i 2025. Foto: Aage Aune / TV 2

Det var i utgangspunktet varslet at Norges Bank skulle kutte styringsrenten i slutten av mars. 

Det skjedde ikke – blant annet fordi prisveksten har vært høyere enn det Norges Bank hadde regnet med. 

– Dersom det var slik at vi bare gikk mot svakere økonomiske utsikter, da kunne man argumentert for at renten bør settes ned. Men ikke i en situasjon hvor vi også da har fortsatt ganske stort inflasjonsproblem, sier Gonsholt Hov. 

– En svakere krone bidrar til å holde prisveksten der oppe. Da må Norges Bank fortsatt ha det hensynet, legger sjeføkonomen til. 

Read Entire Article