Priskrig på smågodt og påskesnop er et tydelig tegn på at påsken nærmer seg. Men ekspert advarer om at det kan bli for mye av det gode.

Publisert 13.04.2025 00:11
Priskrigen på årets påskevarer er for alvor i gang.
Blant annet kan du nå få kolibriegg til 6,40 kroner, påskeskum til 7 kroner, og Non Stop til mellom 12 og 15 kroner, avhengig av hvilken butikk du går i.
Likevel er ikke alle like begeistret over priskrigen.
Iselin Bogstrand Sagen, ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, mener det er lett å bli revet med av billige priser når det kommer til godteriproduktene.
– Vi lever i et samfunn som stadig legger opp til at vi skal unne oss noe. Når prisene dumpes, kjøper vi derfor ofte mer enn hva vi hadde planlagt, forteller Sagen til TV 2.
– Går i fella
Ernæringsrådgiveren mener butikkene lokker til seg kunder med lave priser og «ekstra kos» i påsketiden. Noe som gjør det krevende for forbrukere å ta bevisste valg.

– Mange føler nok at de nå gjør en god «deal» når sjokolade er på tilbud, men ender opp med å kjøpe, og spise fem ganger så mye som de hadde tenkt, forteller Sagen.
Prisøkningen på sjokolade det siste året har dessuten vært stor – faktisk tre ganger høyere enn for matvarer generelt.
Ifølge Sagen kan det være lurt å vente med godteinntaket til påskejakten.
– Butikkene vet hva de gjør
Mari-Mette Graff, leder av interesseorganisasjonen Landsforeningen for overvektige, er enig med Sagen om at prisnedgang på godteri kan ha sine baksider.
– Det vi vet er at tilbud virker, ellers hadde ikke butikkene brukt det, forteller Graff.
Hun er tydelig på at butikkene ikke setter kunden i fokus når de tar ned prisen på usunne varer.

– De tar ned prisen på de varene offentlige myndigheter ber oss spise mindre av.
– Selvfølgelig har kunden selv ansvar for hvor mye de velger å kjøpe, men nå som det er dyrtid, er det for gjort å kjøpe mer av de billige produktene også de som ikke er helsefremmende, sier Graff.
Graff peker på at godteri trigger belønningssenteret i hjernen.
– Om man har en genetisk sårbarhet for å utvikle overvekt kan slike kampanjer bidra til dårligere helse.
Priskrig på frukt og grønt
Butikkjedene er dog ikke enige i kritikken. Da prisene i flere butikker faktisk har blitt satt ned både på sunne og usunne varer denne påsken.
– Vårt mål er alltid å gi lavest mulig pris på sunn og god mat – spesielt i høytidene, når folk handler mye, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonsdirektør i Coop.
– Samtidig, vet vi at kundene også skal kose seg litt ekstra i påskeuka, det betyr at også påskegodt kan falle i pris, legger han til.

Også kommunikasjonsrådgiver Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi fremhever at frukt og grønt også har vært et tydelig fokus hos dem i årets påsketilbud.
– Nå som det er få salgsdager igjen før påske, er det heller ikke uvanlig at påskegodt blir ekstra billig, sier hun.
– Vent med påskeegget
Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen mener det er positivt at flere butikker i år også har hatt tilbud på frukt og grønt.
Hun mener nemlig at det er fullt mulig å kombinere kos og sunnhet i påsken.

– Litt godteri er selvsagt helt greit, men å lete etter påskeegg kan være en hyggelig og morsom aktivitet – og gjerne noe man kan vente med til selveste påskeaften, sier Sagen.
– På den måten bevarer man kosen til de dagene man tradisjonelt pleide å ha påskeegg, utdyper hun.