Kritiserer Helleland: Vil ha nytt regelverk for stortingspolitikere

6 hours ago 5



 Ørn E. Borgen / NTBPartileder i Høyre, Erna Solberg, avbildet sammen med Linda Hofstad Helleland i 2021. Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Nestleder i MDG, Ingrid Liland, kaller de betalte styrevervene stortingsrepresentant Linda Hofstad Helleland (H) har tatt imot fra næringslivet for «dypt problematisk».

Fredag 16. mai kl. 22:12

Kortversjonen

  • Linda Hofstad Helleland (H) får kritikk for betalte styreverv fra næringslivet.
  • MDGs nestleder, Ingrid Liland, kaller det «dypt problematisk» og en dobbeltrolle.
  • Liland mener det er på tide med et regelverk for stortingsrepresentanters kommersielle bindinger.

De siste dagene har det stormet rundt den erfarne og profilerte politikeren som har sittet 20 år på Stortinget.

VG og Nettavisen har denne uken skrevet om at Helleland i fjor gikk inn i styrene til milliardkonsernene Norlandia Health Care Group og Reitan Retail. Det sikrer henne en årlig inntekt på totalt 650.000 kroner, på toppen av stortingslønnen.

– Det er dypt problematisk, sier nestleder i Miljøpartiet De Grønne (MDG), Ingrid Liland.

Bilde av Ingrid LilandIngrid Liland

Nestleder MDG

– Det å skulle være folkevalgt å styre landet gjennom lov og penger, samtidig som du sitter på lønningslista til store selskap i Norge er en dobbeltrolle som vi ikke kan ha, fortsetter hun.

– Overrasket

I tillegg har det kommet frem at Helleland ble betalt som «ambassadør» av Thon Hotels under ski-VM i Trondheim tidligere i år.

I det samme mesterskapet var Helleland også på jobb som stortingsrepresentant. Samtidig bekrefter Helleland at hun har inngått en avtale om fremtidige oppdrag for hotellkjeden – etter at hun går av som stortingspolitiker til høsten.

 Stian Lysberg Solum / NTBFoto: Stian Lysberg Solum / NTB

Beslutningen om ikke å ta gjenvalg kom allerede i 2023.

– Dermed løser det seg selv, men jeg er overrasket over at det har gått en hel periode uten at dette er fanget opp. Og at Helleland ikke selv har innsett hvor problematisk disse bindingene er, sier Liland.

MDG-nestlederen mener det er på høy tid med et regelverk som regulerer om folkevalgte på Stortinget kan sitte i styrer eller ha betalte verv i kommersielle selskaper.

– Hva ser dere for dere?

– Det får vi se til høsten når Stortinget starter igjen, men jeg hadde jo egentlig forventet at folk som er folkevalgt selv skjønte at de ikke samtidig kan være på lønningslista til store selskaper, sier hun og fortsetter:

– Nå vet jeg godt hvor tungt det er å få med seg stortingsflertallet på forslag som sikrer tilliten i politikken, men MDG kommer til å fortsette å foreslå det. Kommer vi over sperregrensen, så kan vi få det vedtatt.

Selv sier Helleland følgende om kritikken fra Liland:

– Jeg varslet allerede høsten 2023 at jeg ikke ville søke gjenvalg til stortinget. Dette var allment kjent og et år senere fikk jeg tilbud om to styreplasser som jeg takket ja til, under den klare forutsetning om at dette skulle registreres i Stortingets register over verv og økonomiske interesser.

– På vei ut av Stortinget, og med full åpenhet om mine verv har jeg fulgt de regler som jeg må forholde meg til. Hvordan Stortinget i fremtiden ønsker å utforme sitt regelverk er opp til andre enn meg.

Kritisk til Solberg

At Erna Solberg ble orientert om styrevervene før Helleland gikk inn i dem, stiller Liland et stort spørsmålstegn rundt.

– Det er et eller annet med kompasset til Solberg, som vi fra før vet ikke er helt på plass når det gjelder å vurdere slike type habilitetsspørsmål. Her burde Solberg bedt Helleland trekke seg fra styrevervet.

VG har fremlagt kritikken overfor Solberg.

– Som partileder forventer jeg at alle som er innvalgt på Stortinget for Høyre, har det som sitt klare hovedfokus.

Partilederen påpeker at mange stortingsrepresentanter, fra ulike partier, har andre engasjement utover å være stortingsrepresentant.

– Den enkelte må selv forvalte tiden sin godt, og vurdere hva man har kapasitet til og ikke. Men min klare forventning til Høyres stortingsrepresentanter er at de møter opp og skjøtter vervet sitt på en god måte, skriver hun i en e-post.

Solberg har tidligere opplyst til VG at hun ikke var orientert om Hellelands kommersielle bindinger til Thon Hotels.

Fredag ettermiddag la Helleland seg flat etter dette «ambassadør»-oppdraget.

– Det skulle bare mangle, men stortingsrepresentanter, partiledere og statsministre har utrolig mye makt. Da er det ikke godt nok å drive å beklage og ta selvkritikk i etterkant, sier Liland og fortsetter:

– Det svekker tilliten til hele demokratiet. Politikerforakten er på vei opp og tilliten er på vei ned også i Norge, og det er trusler mot demokratiet på alle kanter.

Read Entire Article