BERGENS TIDENDE: – For de aller fleste ble kursingen og beredskapen endret i 2014. Og det ble ikke til det bedre, sier Per Steinar Stamnes, fagforeningsleder i Equinor. Selskapet avviser kritikken.
Publisert: 09.01.2025 10:17
På Nosefos anlegg på Bontelabo trenes det på helikoptervelt i basseng. Offshore-arbeider Nils Martin Espetvedt har akkurat festet setebeltet, skriver BT. Om bare noen sekunder vil helikoptersimulatoren han sitter i dykke ned i vannet og rotere 180 grader rundt.
Instruktør Per Sherling forklarer en siste gang hva han skal gjøre: Putt pustemunnstykket i munnen før helikopteret går rundt. Når bevegelsen stopper opp, løs setebeltet og kom deg ut gjennom vinduet.
Det går kjapt når helikopteret begynner å rotere. Etter bare tolv sekunder er førstemann kommet ut av kabinen og opp til overflaten. For Espetvedt sitter det ikke første gang. Han løsner beltet for tidlig og får problemer med å komme seg ut.
– Det var du for rask, forklarer instruktør Magnus Lygre.
Refser manglende trening
I dag er det helt vanlige oljearbeidere som trener på Nosefo. Men de arrangerer også kurs for mannskap på redningshelikoptre der innholdet er langt mer omfattende. Målet er imidlertid det samme:
Alle skal lære å komme seg ut av et helikopter som havner i sjøen.
Mens vanlige offshoreansatte repeterer øvelsen hvert fjerde år, stilles det helt andre krav til mannskapet på redningshelikoptrene. De bruker også mer avansert utstyr når de trener.
Strengest er det for dem som flyr på oppdrag for staten. Her er kravet årlig trening på helikoptervelt.
Slik var det også i flere år for de Equinor-ansatte sykepleierne på oljeselskapenes redningshelikoptre, også omtalt som Sar-helikoptre (seek and rescue). I 2018 ble imidlertid hyppigheten redusert til hvert tredje år.
Equinors pressetalsperson, Gisle Ledel Johannessen, sier de har fulgt den samme øvingsfrekvensen som brukes av EUs byrå for luftfartssikkerhet, også omtalt som EASA, for mannskap på Sar-helikoptre.
– Treningsfrekvensen for denne type trening har vært og er hvert tredje år.
Per Steinar Stamnes, leder for Styrke Equinor Sokkel, sier Equinor ikke trenger å følge disse reglene.
– Vi kjenner til fra idretten at skal en bli god, så må en trene ofte. Det at EASA har satt hvert tredje år som minimumskrav for Sar-mannskap, er ikke til hinder for å trene oftere, sier Stamnes.
Når ulykken er ute, bør bevegelsene sitte i ryggmargen. Det handler om å vite hva du skal gjøre når og hvordan.
Finner du ikke pustemunnstykket når helikopteret er på vei ned, risikerer du å drukne. Og vet du ikke hvor kameratlinen skal festes på kompanjongens redningsvest, kan det være for sent når vannet er iskaldt, bølgene mange meter høye og alt er bekmørkt.
På Sar-helikopteret som styret vest for Sotra senvinters i fjor brukte mannskapet en annen redningsvest enn den de hadde trent på. Sykepleier Reidun Hestetun omkom i ulykken. Til sine nærmeste skal hun ha uttrykt bekymring over manglende bassengtrening, får BT opplyst.
Også andre Sar-sykepleiere i Equinor har gitt uttrykk for at det gikk for lang tid mellom hver bassengtrening. De mente også at øvelsene var lite realistiske, med dagslys og oppvarmet basseng uten bølger. Det viser en spørreundersøkelse gjennomført av Equinors granskningsutvalg etter ulykken.
Tillitsvalgte ble ikke involvert
Per Steinar Stamnes, fagforeningsleder i Styrke Equinor sokkel, forteller at de ikke ble involvert da Equinor i 2018 reduserte hyppigheten på bassengtreningen for Sar-sykepleierne til hvert tredje år.
– Det burde vi vært. Alle endringer som har med HMS å gjøre kan ha en konsekvens eller risiko som må vurderes og behandles, sier Stamnes.
Ifølge Stamnes ble selskapets opplegg for kurs og beredskap endret for de fleste i 2014.
– Og det ble ikke til det bedre. Det er ikke unaturlig å tenke at reduksjonen i bassengtreningen til hvert tredje år kan ha med økonomi å gjøre, sier Stamnes.
Equinors pressetalsperson Gisle Ledel Johannessen avviser kritikken.
– Vi har hatt trening hvert tredje år med unntak av perioden 2011 til 2018. I de årene innførte vi et nytt pustesystem. At vi gikk tilbake til normal treningsfrekvens hadde ikke noe med økonomi å gjøre, men at vi var ferdig med innføringen av det nye pustesystemet, forklarer han.
Kritisk til europeiske krav
Jan Erik Vinnem er professor emeritus ved NTNU og har jobbet med HMS offshore siden 1970-tallet. Han spilte en sentral rolle da ordningen med Sar-helikoptre ble innført ved årtusenskiftet. Blant annet skrev han en rapport som viste at det var store forskjeller i beredskapen mellom de ulike oljeinstallasjonene.
Han stusser over at Equinor har valgt å følge europeiske minstekrav når det kommer til trening på helikoptervelt. Den norske Sar-virksomheten er ikke underlagt EUs lovverk.
– Norsk helikoptervirksomhet har skrytt av at de har hatt så god statistikk sammenlignet med Storbritannia. De har forklart dette med at de har hatt særnorske krav som går ut over det internasjonale. Her møter de seg selv i døren, sier Vinnem.
Han viser til at det er gått rundt 20 år siden kravet om trening på helikoptervelt ble innført.
– Det har aldri vært noen hendelser før nå. Den første gangen det ble behov for å redde seg ut, gikk det dessverre galt for en av besetningen. Det burde være et tankekors, fortsetter Vinnem.
Gisle Ledel Johannenssen sier de ikke kommenterer ulykken. Han viser også til at Luftfartstilsynet har godkjent helikopteroperatørenes treningsprogram.
Tilbake på Bontelabo er Nils Martin Espetvedt klar for sin andre helikoptervelt denne dagen. Det trykkes på en knapp på veggen og maskinen begynner å rotere. Når den stopper og de sitter opp ned i vannet, løsner han beltet.
Noen sekunder sendere når Espetvedt overflaten igjen. Denne gangen får han skryt av instruktøren.
– Det er som i livet ellers. Skal man bli god på helikoptervelt, så må man trene mye på det, sier Per Sherling fra Nosefo.
Equinor har etter helikopterulykken i fjor bestemt at Sar-sykepleierne igjen skal trene på helikoptervelt hvert år. De har også lovet å ta grep for å gjøre treningen mer realistisk.