Hvordan kan et nytt aktivitetshus bli en gamechanger for ungdom i Arendal? Og kan vi få dette i Kristiansand?
Målet om å realisere GAME Streethouse Arendal nærmer seg stadig. Mange er nysgjerrige på hva GAME er, derfor reiste nylig en spennende sammensatt gruppe på studietur til Ålborg GAME Streethouse.
De fleste deltakerne var fra Arendal, det var Playmakere, ungdommens bystyre, kommunale representanter innen kultur, inkludering, oppvekst og utdanning, politikere, politi, med flere. I tillegg fikk undertegnede og en representant fra idrettsetaten i Kristiansand kommune delta.
I GAME Streethouse settes ungdom i førersetet. Gjennom et 2-årig Playmaker-program utdannes og trenes unge opp til å bli ledere som tar ansvar i sitt eget lokalsamfunn. Det bygges en kul, åpen og inkluderende arena som gir ungdommen det de virkelig trenger - et sted der aller føler seg velkommen og får mulighet til å vokse.
Målet er å bekjempe utenforskap, inaktivitet, ensomhet, mobbing, psykisk uhelse, rus og kriminalitet.
Ungdom tilbys det de etterspør: variasjon, fleksibilitet, brede åpningstider, ingen prestasjonspress, og en blanding av aktiviteter som streetbasket, streetdance, DJ, klatring og parkour.
Det skapes et fellesskap der ungdom blir ledere, rollemodeller og pådrivere for positiv endring.
GAME Streethouse i Ålborg er ett av fire Game-house i Danmark, og startet for 7 år siden. Det begynte med en ideworkshop, der ungdom fikk bidra med ideer om hva huset skulle inneholde. En gammel, men stor industrihall, ble stilt til disposisjon, og et arkitektfirma tegnet ut innholdet etter ungdommens ønsker. Det ble lagt til rette for Street-basket, Street-fotball, Street-art, Street-dance, klatring, parkour, med mer.
GAME-organisasjonen har en visjon om å skape en verden med like muligheter for alle.
Oppdrag: gateidrett og gatekultur skal bidra til å skape en sosial endring.
GAME er nå aktive i 7 land rundt i verden. Gjennom en to-årig utdannelse på fire nivåer, parallellt med annen skole/utdanning, utdanner de «Playmakere», unge ledere som er forbilder for ungdom. Utdanningen løfter og utvikler ungdommen selv, og sporten brukes til å utvikle livsstiler.
I Arendal har en allerede startet, elever på 9. og 10. trinn kan ta Playmaker-utdanningen som valgfag, og i sommerferien er de sikret sommerjobb som trenere/ledere på sommerleirer.
Det som imponerte meg mest i Ålborg var hvor viktig inkludering er i arbeidet på Streethouse. Cirka 70 % av de som bruker huset er selvorganiserte, mange komme alene, og alle blir tatt vare på, alle blir tatt imot. Et stort «trappeanlegg», som også fungere som parkouranlegg, er husets hjerte. Det brukes som hvileområde, og kommer du alene kan du sette deg der, se hva som skjer, og kanskje etter hvert hoppe inn i en aktivitet.
«Resepsjonen» er også et viktig element i huset, her jobbes det for at alle skal føle seg velkommen.
Huset har åpent 365 dager i året og har en liten organisasjon med en daglig leder og en prosjektkoordinator. To studenter er vertskap til enhver tid, mens en god del frivillige deltar i driften.
En viktig del av inntektene til Streethouse er at at mange skoler benytter huset i undervisning på dagtid, kommunen bruker huset til offentlige tjenester, for eksempel kan ABUP tilby alternative tilbud . Årskontingenten for å kunne bruke Streethouse er 360 danske kroner.
I Arendal er visjonen å skape varige sosial endringer for barn og unge. Prosjektet har mottatt betydelige midler fra diverse stiftelser, kommunen har stilt en tomt til disposisjon, men skal ikke bidra til driften. Et viktig skritt på veien til realisering av et nytt Streethouse i Arendal er at det åpnes for tippemidler til denne typen aktivitetshus.
Også i Oslo og Stavanger er det konkrete planer om GAME Streethouse, og jeg har tidligere uttrykt ønske om at også Kristiansand trenger et slikt tilbud. Studieturen svekket absolutt ikke dette ønsket, og i august kommer primus motor for Arendal Streethouse, Rolf Josephson, til Kristiansand for å overbevise Kultur- og idrettsutvalget om at dette kan bli et et viktig tilbud også til ungdommen i Kristiansand.