Krig, korrupsjon og kaos: Netanyahu i maktens skygge

11 hours ago 1



Benjamin Netanyahu leder Israel i krig – samtidig som han selv står tiltalt for alvorlig korrupsjon. På tiltalebenken venter anklager om svindel, tillitsbrudd og bestikkelser.

Foto: Marc Israel Sellem / Reuters

Rettssaken mot ham har vært i gang siden 2020, men den har blitt utsatt gang på gang. Nå står et nytt rettskapittel for døren – så snart krigen mot Hamas i Gaza er over. Spørsmålet er ikke bare hva domstolen vil gjøre med Netanyahu – men hva Netanyahu vil gjøre med domstolen.

Israel befinner seg i en permanent unntakstilstand. Krig mot Hamas. Økende intern splittelse. Og en statsminister som balanserer mellom å være nasjonens beskytter og sin egen forsvarer.

Mens israelske soldater kjemper i Gaza, kjemper Netanyahu i retten. Han har gjort alt for å skyve rettsprosessen foran seg. Nå vil han utsette sin egen forklaring – med henvisning til “globale og regionale utviklinger”. Det lyder som nasjonens behov, men det smaker av personlig redning. For noen handler denne krigen om Israels sikkerhet. For andre handler den om én manns politiske overlevelse.

Netanyahu har styrket sin makt ved å knytte egen skjebne til nasjonens. Når han angriper Gaza, stilles enhver kritikk av ham i skyggen av soldaters liv og død. Når han snakker om terror, er det ikke hans rettssak som fyller nyhetsbildet – det er bilder av raketter, redsel og ruiner. Mange i Israel ser dette som kynisk maktspill. Andre som nødvendig lederskap. Men én ting er klart: Når en sittende statsminister er tiltalt for korrupsjon, og samtidig leder landet i krig, oppstår en moralsk og politisk konflikt som truer rettsstatens legitimitet.

Det gjør ikke saken mindre betent at Donald Trump, Netanyahus gamle støttespiller, nå krever at Israel stanser rettssaken. Han kaller den en “heksejakt”. Det er et ekko fra Trumps egen kamp mot rettsvesenet i USA – og et alvorlig angrep på israelsk rettsvesens uavhengighet.

Israelsk opposisjon advarer: Når tidligere amerikanske presidenter forsøker å påvirke et lands domstoler, rokkes det ved hele den demokratiske arkitekturen. Likevel gir det Netanyahu verdifull støtte. Det skaper inntrykk av at han er forfulgt – ikke bare av dommere, men av en konspirasjon

Så hva skjer når krigen stilner? Vil rettssaken gå sin gang – eller vil det komme juridiske eller politiske grep for å beskytte Netanyahu? Allerede diskuteres det benådning, lovendringer og til og med en “fransk modell”, der statsministeren får immunitet under sitt embete. Men det vil være et farlig signal – ikke bare til det israelske folket, men til verden: At krig kan brukes som skjold mot ansvar, og at rettsvesen kan vike for makt.

Israel er mer enn Netanyahu. Det er et demokrati, bygget på lover, ikke på ledere. Men akkurat nå er dette demokratiet i en sårbar fase. Krigen river landet fra hverandre fysisk og mentalt. Og samtidig rykker rettssaken nærmere et avgjørende punkt. Det er ikke bare Netanyahu som dømmes. Det er også Israels evne til å stå fast ved egne prinsipper – selv når presset er som størst. Når krigen er over, må Israel svare på et spørsmål som er større enn Gaza og større enn Netanyahu: Er rettsstaten sterk nok til å dømme sin mektigste mann? Oddmund Harsvik

Read Entire Article