Det er to år siden politislagene på en bensinstasjon i Kongsberg. De to neste dagene skal saken behandles i Norges høyeste rettsinstans.
Politimannen ble frikjent i tingretten, og dømt til 120 dagers fengsel i lagmannsretten – en dom han anket til Høyesterett.
Saken er ventet å kunne skape presedens.
– En tjenesteplikt
Dommerne i Høyesterett har i forkant gått gjennom saken, og behandlingen er ventet å vare i halvannen dag. Først skal forsvarerne holde en prosedyre, før påtalemyndigheten og til slutt bistandsadvokaten skal gjøre det samme.
Elden startet sin prosedyre med å gå gjennom de mulighetene og pliktene politifolk har.
– Politiloven åpner for å bruke makt hvis det er nødvendig og forsvarlig. Maktanvendelse er ikke vold, men en tjenestehandling, og i ytterste konsekvens en tjenesteplikt. Så må det vurderes om det er nødvendig og forholdsmessig, sa Elden.
Og la deretter vekt på at det er en vurdering som må gjøres på stedet, ikke lenge etterpå.
Elden mener det må et forsett til, for å kunne dømmes for grovt brudd på tjenesteplikten, og det er ikke påvist i denne saken, ifølge forsvarsadvokaten.
– Tro det eller ei, for å si det sånn, så er tingrettens og lagmannsrettens faktum nær sagt sammenfallende i beskrivelsen av saken. Men de har en ulik rettsanvendelse, og de har en ulik tilnærming til dette faktumet.
Elden mener tingretten, som landet på frifinnelse, brukte loven riktigst.
Den tiltalte politimannen er til stede i retten, men verken han eller andre vitner skal forklare seg. Det er bare de tre advokatene som skal fremme sine synspunkter for de fem dommerne i den ærverdige salen i regjeringskvartalet.
- Tiltaltes forklaring: Her kan du lese hva politimannen sa i lagmannsretten
- De fornærmedes forklaring: Dette sa Kevin Simensen og Kristian Teigen
Halvannen dag i retten
Politimannen ber om full frifinnelse, og har anket lagmannsrettens lovanvendelse, saksbehandling og straffeutmåling.
Han har hele veien hevdet at han fryktet for egen og sine kollegers sikkerhet, og at maktbruken var nødvendig siden hovedfornærmede Kevin Simensen ikke responderte på dette.
– Mine klienter har helt motsatt syn på det. Det er i kjernen av det Høyesterett skal vurdere, sier bistandsadvokat Øystein Storrvik.
Spesialenheten mener maktbruken gikk for langt, men ønsker ikke å uttale seg om saken i forkant av behandlingen i Høyesterett. Det er førstestatsadvokat Thomas Frøberg som skal føre saken for påtalemyndigheten.
– Er ingen voldsmann
NRK møtte politimannen før helga, da han lot seg intervjue for første gang.
– Jeg tror folk ser videoen og tenker at det er en voldsmann, noe jeg ikke er.
– Hvordan føles det?
– Det er belastende. Det er ikke noe særlig. Det er et stempel jeg helst skulle hatt av meg, for det har ingenting å gjøre med hvem jeg er, verken som politimann eller som meg selv. De som kjenner meg, vet jo at jeg ikke er noen voldsmann.
Politimannen sa i retten at han fryktet en amper stemning skulle eskalere til mer bråk, og tok tak i armen til Simensen for å prate med ham. Simensen dro til seg armen, og politimannen forsøkte å ta kontroll ved å legge ham i bakken.
Deretter slo han Simensen gjentatte ganger i hodet.
Og det er slagene på bakken politimannen er dømt for.
– Visste ikke han var politi
Kevin Simensen sier han ikke visste det var en politimann som tok tak i ham. Han ble utsatt for slag med både knyttet neve og batong av tiltalte.
– Jeg visste det var politi der, men skjønte ikke at noen av dem ikke grep inn. Det føltes som jeg plutselig ble overfalt, selv om jeg visste politiet sto der, sa Simensen i lagmannsretten i april.
I Borgarting lagmannsrett ba aktor om 60 dagers ubetinget fengsel. Retten doblet dette da han ble kjent skyldig.
Publisert 12.11.2024, kl. 07.24 Oppdatert 12.11.2024, kl. 09.56