DEBATT: Behandlingsplasser i psykiatri og rus har hatt en trist utvikling i vårt land. I perioden fra 70-tallet og fram til i dag er døgnplasser redusert fra 18.000 til dagens 3000.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetskontrollert av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.
Det er nok flere årsaker til at dette har skjedd. I vårt fylke var det mange heftige diskusjoner forut for beslutningen om å legge ned Dale. Det ble argumentert med at det var for mange pasienter innlagt. Flere av disse var å regne som pasienter som ville forbli der livet ut. Det var en oppbevaringsplass ble det hevdet av enkelte. Det er et merkelig argument.
Dale hadde alle muligheter til å fortsatt utøve god behandling. Et annet argument som ble lansert, var at byggfasilitetene var nedslitt og ikke tilpasset tidens krav. Det synet faller på sin egen urimelighet. Det måtte selvfølgelig blitt gjort betydelig modernisering, noe en gjør generelt med bygg. Etter utflytting og nedlegging var det stor optimisme over ideen om etablering av boligområde på den flotte eiendommen.
Hvor skal de bo?
Den planen ble ikke realisert og fylkeskommunen ga i stedet «ga» bort hele eiendommen for lusne 30 millioner kroner. Ny eier arbeider nå med samme idé om å bygge ned den 6000 dekar store eiendommen. Den sannsynligheten er knapt realiserbar, da flere store og kostbare tiltak må gjennomføres før første hus kan virkeliggjøres.
Hvordan er psykiatri og rusbehandling løst i dag? Det ble bygget en ny psykiatrienhet i tilknytning til SUS da Dale ble fraflyttet. I tillegg ble det bygget såkalte distriktspsykiatriske avdelinger rundt i fylket. Når kapasiteten er for liten, blir løsningen å sende pasienter ofte for tidlig ut til sine respektive kommuner. Hvordan dette løses i de enkelte kommuner er svært forskjellig.
I mange tilfeller må det først skaffes bolig til pasienten. Dernest må kommunen gi betryggende oppfølging og behandling. Oppfølging er ofte vanskelig. Kommunene har store utfordringer med å skaffe boliger generelt til personer som av ulike grunner ikke har økonomi til egen plass å bo. I denne gruppen er det også pasienter med rus og psykiatriske problem.
Store utfordringer i mange kommuner
Dette gir tidvis store utfordringer for kommunen og ikke minst for omgivelsene. Jeg er kjent med at en kommune i Rogaland har kjøpt seg inn i et boligbyggelag med 40 leiligheter for bruk til forannevnte forhold. Dette er i overkant av 20 prosent av det totale antall leiligheter i borettslaget. Det er situasjoner som ikke er tilfredsstillende for noen av partene som bor i slike omgivelser.
Mange kommuner forsøker å løse utfordringen med å plassere ulike grupper med utfordringer som rus og psykiatri i små landsbyer eller campinglignende hytter. Noen av disse har døgnkontinuerlig bemanning grunnet pasientutfordringer. Senest for noen uker siden ble det i Time kommune vedtatt å investere i en slik «landsby» kostnadsberegnet til 175 millioner. Når slike planer blir foreslått i de ulike kommuner, blir det sterk misnøye i nærmiljøet.
Helse Vest valgte for en tid tilbake Tyrilisenteret til å drive døgnbehandling, i et fellesskap for voksne med alvorlig rusavhengighet. Foreløpig har senteret tilhold i en brakkerigg ved Storånå i Sandnes. Tyrili beskriver plasseringen som skjermet, med kort avstand til byens tilbud, kollektivtilbud og parkområder. Sjøen, skogen og byen er naturlige arenaer for aktivitet og utvikling i behandlingshverdagen. Plasseringen er midlertidig. Permanent tilhold blir i en bygning som er under restaurering, midt i Sandnes sentrum, i enden av Langgaten nord. Til den plasseringen, midt i byen kan Tyrili knapt bruke samme superlativer som de har benyttet for plasseringen ved Storånå.
Kjøp tilbake Dale!
Det er i dag aktivt arbeid for å forbedre forholdene rus og psykiatri forholdene. Den kjente rettspsykiateren Randi Rosenqvist er nå blitt valgt til leder av en aksjon: Nasjonal aksjon for bevaring og utvikling av de psykiatriske sykehusene. Hun har i et langt liv vært engasjert i psykiatrisk utvikling og behandling. Selv om hun nå er pensjonist vil hun kunne bidra til at forbedringsarbeidet går framover.
Det er betydelige kostnader kommunene har i forhold til tiltak og oppfylling av krav i rus og psykiatri feltet. Allikevel kan det være store mangler i oppfylling av lovpålagte krav.
Kommunene i Rogaland bør gå sammen, kjøpe tilbake Dale eiendommen og etablere et anstendig tilbud til grupper pasienter i rus og psykiatri. Dette vil gi større faglig kompetanse og dermed bedre resultater i behandlingen. Sannsynligvis vil det bli lavere kostnader for den enkelte kommune med en slik løsning.
Publisert:
Publisert: 11. mai 2025 18:00