Kommunen etter dobbelt­drapet i Ski: Kartlegger kontakt med familien

5 days ago 17



Kortversjonen

  • Håkon Taagerud (42) og Marit Taagerud (74) ble funnet drept i Ski i Nordre Follo lørdag.
  • Deres søster og datter er siktet for drapene og har erkjent straffskyld.
  • Flere naboer har meldt bekymring for familien og boforholdene deres til kommunen.
  • Kommunedirektør i Nordre Follo Øyvind Henriksen sier at de er i gang med å kartlegge hva slags kontakt kommunen har hatt med familien.

Håkon Taagerud (42) og moren Marit Taagerud (74) ble lørdag funnet drept i Ski i Nordre Follo. Deres søster og datter er siktet for drapene og har erkjent straffskyld.

Den gamle kvinnen og hennes tre voksne barn bodde i et svært forfallent, ofte mørklagt hus i tettbygd strøk. Naboer uroet seg for familien og boforholdene deres.

VG har snakket med tre personer som sier de har meldt sin bekymring. To av dem sier det er kommunen de har tatt kontakt med.

– Jeg leverte bekymringsmelding for mange år siden, det kan ha vært i 2017, sier Ronny Sigde.

Pensjonisten i Ski er tidligere brannmester, men mer kjent for sine 16 år på brytelandslaget og deltagelse i OL i 1984 og 1988. I dag driver han Ski bryteklubb sammen med sønnen.

 PrivatRonny Sigde (64) var nær venn av avdøde Håkon Taagerud. Foto: Privat

– Håkon har vært med meg siden han var 16 år gammel. Han hang med meg da jeg var i vei og park, kom med over til brannstasjonen og har vært ringside på brytingen.

Sigde forteller at den yngre karen var hjemme i hagen hos ham til alle årets tider.

– Han var veldig snill og hyggelig og gjorde ikke en flue fortred. Kvikk i beina, bidro der han kunne. Jeg prøvde å få hverdagen til å være litt mer ålreit for ham.

– Snakket han om hvordan det sto til hjemme?

– Dårlig, sa han bare. Mer fikk jeg ikke ut av ham, men jeg oppfattet ikke at det handlet om ham. Det er veldig trist, det som skjedde med Håkon, sier Sigde.

Han kondolerer til de etterlatte.

 Naina Helén Jåma / VGEn kriminaltekniker arbeider på åstedet. Foto: Naina Helén Jåma / VG

Ronny Sigde har aldri satt sine ben innenfor dørene i Taagerud-familiens hjem.

– De har holdt seg for seg selv. Huset har stått til forfalls i mange år. Det så forlatt ut. De fleste trodde nok det skulle rives, det så nesten ubeboelig ut.

Da Sigde meldte ifra til kommuneoverlegen, var han bekymret for Håkons helse og boforhold. Han har også vært urolig for brannsikkerheten i hjemmet deres.

– Hva slags reaksjon fikk du på meldingen?

– De syntes ikke de hadde nok. Og når jeg ikke nådde frem første gang, meldte jeg ikke fra igjen. Men jeg har alltid tenkt at det er grunn til bekymring, sier Ronny Sigde.

En nabo opplyser at de for fem eller seks år siden varslet kommunen om bekymringen de hadde for familien i det slitte huset.

En annen forteller VG at han leverte bekymringsmelding for et drøyt år siden.

– Forholdene rundt familien er en av tingene vi søker å få svar på, sier politiadvokat Sigrid Fagerli til VG.

Et tredje søsken varslet politiet om saken. Han er sønnen til den drepte kvinnen og broren til den drepte mannen og den siktede kvinnen.

– Han ønsker ikke at jeg skal gi noen kommentarer, sier mannens bistandsadvokat Trude Mohn King når VG tirsdag kveld spør henne om bekymringsmeldingene.

Drapssiktede har forklart seg om hendelsesforløpet og motivet for drapet. Hun ivaretas av helsevernet og vil bli fremstilt for varetektsfengsling onsdag.

Bilde av Øyvind Henriksen Øyvind Henriksen

Kommunedirektør i Nordre Follo

Kommunedirektør i Nordre Follo Øyvind Henriksen i Nordre Follo sier til VG at kommunen mandag har hatt møte om saken.

Han er ikke kjent med konkrete bekymringsmeldinger om familien per nå, men sier at dette er noe kommunen undersøker.

– Vi håndterer bekymringer og tar alle bekymringer på alvor. I den grad det har vært meldt bekymringer i den saken her, så hadde jeg et møte med mine folk i dag for å få oversikt over det. Per nå sitter ikke jeg på noe informasjon som tilsier at vi kunne gjort noe for å avverge det som skjedde i helgen, sier Henriksen til VG.

 Naina Helén Jåma / VGPolitiet i huset etter at drapsalarmen gikk lørdag. Foto: Naina Helén Jåma / VG

Han sier at de er i gang med å kartlegge hva slags kontakt kommunen har hatt med familien.

Henriksen bekrefter at de har mottatt kommunale tjenester, men ønsker ikke å kommentere detaljene i det.

VG har snakket med flere naboer som forteller at det har vært helsepersonell, også i form av hjemmetjeneste, til stede hjemme hos familien i løpet av det siste året.

– Så må vi i etterkant se om det er noe vi burde ha fanget opp i denne saken, men det er ikke noe jeg kan kommentere i avisen på grunn av taushetsplikten, sier kommunedirektøren.

Read Entire Article