Knivstikkingen på Tjuvholmen: – En varslet katastrofe

1 month ago 27



KRITISK: Frp-lederen kritiserer regjeringen for håndteringen av den økende ungdomskriminaliteten i storbyene. Foto: Terje Pedersen / NTB

To 17-åringer er siktet for grov vold – under én uke etter at de ble siktet for ranet av en 15-åring på Norway Cup: –⁠ Vi har grunn til å føle oss utrygge nå, mener Sylvi Listhaug.

mandag 5. august kl. 22:21

To menn i 20-årene ble utsatt for grov vold av to 17-åringer natt til lørdag. En av dem ble knivstukket.

Politiet mistenker at knivangrepet var en hatkriminalitet.

– Disse sakene illustrerer alt som er galt med regjeringens justispolitikk. Det er helt vanvittig at man lar kriminelle gjengangere få gå fritt rundt kort tid etter de er tatt for ran, sier Frp-leder Sylvi Listhaug til VG etter helgens voldshendelse.

Hun refererer til at de to 17-åringene også er siktet for ranet av en 15 år gammel Norway Cup-deltager tirsdag forrige uke.

To menn i 20-årene ble utsatt for grov vold natt til lørdag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

De siktede hadde oppholdsforbud i Oslo sentrum da knivangrepet skjedde. En av dem hadde fått et forelegg for å bryte forbudet bare timer før angrepet.

– Oppholdsforbudet er ikke verdt noen ting så lenge det ikke blir respektert. Når de ser at samfunnet gir en straff som ikke betyr noe i praksis, blir det et signal om at de kan fortsette på samme måte.

– Det er en svært skremmende utvikling. Vi har grunn til å føle oss utrygge nå, fortsetter Listhaug.

– Politiet har stått i en krevende situasjon de siste årene, svarer statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Sigve Bolstad.

Han trekker frem at pandemien, krigen i Ukraina og dyrtiden har ført til store variasjoner i bemanningstallene, samt en utfordrende budsjettsituasjon.

– Disse faktorene har gitt store utslag bemanningsstatistikken. Selv om antallet politiårsverk har gått ned har den totale bemanningen i politiet økt med 124 årsverk fra mai 2022 til mai 2024.

Les mer av justisdepartementets svar lenger nede i saken.

– Har lavere aksept for homofili enn flertallet

De to fornærmede antas å ha blitt utsatt for voldsangrepet fordi de er homofile.

– Dette er en alvorlig og tragisk hendelse. Jeg kjenner ikke detaljene rundt denne hendelsen, men i Norge skal folk kunne kle seg som de vil, holde hender med hvem de vil og være seg selv i det offentlige rom, uten å løpe noen som helst risiko for å bli utsatt for vold, sier Høyre-leder Erna Solberg i en uttalelse.

– At folk blir knivstukket på grunn av legningen sin, i Norge i 2024, gjør meg både sint og lei meg, sier Solberg. Foto: Jan Langhaug / NTB

– At barn og ungdommer som vokser opp i Norge har holdninger som gjør at de kan begå slik urett mot andre, er rystende og noe vi som samfunn må slå hardt ned på.

Solberg mener at forebygging av hatkriminalitet mot skeive krever at vi er ærlige om at det ofte handler om for dårlig integrering.

– Dessverre vet vi at mange unge med innvandrerbakgrunn har lavere aksept for homofili enn flertallet av oss har, sier hun.

I likhet med Listhaug, slår Solberg alarm om økningen i ungdomskriminalitet i storbyene, hvor Oslo er et særlig utsatt område.

– Vi må ha mer én-til-én oppfølging, og i de mest alvorlige tilfellene må vi kunne låse inne barn som begår alvorlig og gjentatt kriminalitet. Høyre har i lengre tid foreslått et landsdekkende institusjonstilbud for dette, fortsetter hun.

Politiet var til stede på Karl Johan med flere patruljer etter ranet av en 16 år gammel gutt 30. juni. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Ser med bekymring på økningen

Begge politikerne kommer med klare oppfordringer til regjeringen.

– Vi ønsker å få på plass fotlenke for å håndheve oppholdsforbud. Det gjelder særlig for de som begår brudd på oppholdsforbudet, sier Listhaug.

Det er også noe Høyre fremmer.

Frp vil senke den kriminelle lavalderen til 14 år.

– Det er grunn til å være urolig over økningen i kriminalitet blant unge i storbyene våre, og særlig i Oslo. Vi trenger flere politifolk i gatene, og vi må sørge for raske og følbare reaksjoner mot de unge som begår kriminalitet, sier Solberg.

– Regjeringen har nettopp gjennomført en historisk satsing på politi i revidert nasjonalbudsjett og har styrket etaten med 1,6 milliarder kroner, svarer Bolstad.

– Barn under 15 år kan ikke straffes, men må hjelpes på andre måter. Det er viktig å finne balansen som både tar hensyn til barnets beste og ivaretar samfunnsvernet, sier Sigve Bolstad. Foto: Justis- og beredskapsdepartementet

Videre forteller han at justisdepartementet forventer å se at politiet omsetter dette i økt bemanning.

– Samtidig ser vi med bekymring på økningen i barne- og ungdomskriminalitet blant barn og unge, og særlig den økte voldsbruken blant de yngste. Barn og unge som begår kriminelle handlinger må møtes med en rask og treffsikker reaksjon.

– Samtidig er det et mål for regjeringen at barn ikke skal sitte i fengsel med voksne.

Read Entire Article