Kledde opp dronning Elizabeth. Nå skal hun få kresne norgesgjester til å føle seg helt konge.

13 hours ago 13



Rachel Brennan (31) skal bidra til at gjestene med størst feriebudsjett trives i Norge. Hun vet hva som må til for at de skal bli fornøyde.

Rachel Brennan (31) har bodd syv år i Norge. Nå skal norsk reiseliv dra nytte av hennes kongelige erfaring. Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten
  • Arnfinn Mauren

Publisert: 21.12.2024 22:13

Kortversjonen

Det var vært mye pomp og prakt i Rachel Brennans profesjonelle liv. I to år bodde og jobbet hun i Buckingham Palace. Deretter var hun i seks år en av kronprinsesse Mette-Marits nærmeste medarbeidere.

Nå vil hun hjelpe norsk reiseliv med å tilfredsstille gjestene som stadig flere vil ha: de som ikke rynker på nesen over at en suite koster 50.000 kroner natten. Eller enda mer.

– Disse gjestene ønsker noe som vi ikke helt har klart å tilby i Norge, mener Brennan.

Hvem er de? Hovedsakelig amerikanere og europeere. Og hva er de ute etter? Å oppleve norsk natur og kultur på nært hold. Kjennetegn? De er villig til å betale godt for kvalitet, omtanke og oppmerksomhet.

Må gi dem det de ønsker

For noen måneder siden begynte Brennan i stillingen som sjef for VIP Services i Nordfolk Travel. Reiseselskapet skreddersyr ferieopplevelser i Norge for reisevante utlendinger med ekstra god økonomi.

Men store deler av norsk reiseliv er ikke rigget for denne gruppen. Det er likevel ikke mangel på aktører som gjerne vil ha tak i disse gjestene.

– Om du skal lykkes, må du gi disse gjestene det de ønsker. Da er de «små tingene» et sted å begynne, sier Brennan.

 Buckingham Palace, det norske kongehuset og Hotel Sommerro. Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten

Signerte evig taushetsløfte

Irske Rachel Brennan (31) vet hva som kreves. Etter designutdannelse i London begynte hun i 2015 å jobbe for dronning Elizabeth i Buckingham Palace.

Der ble hun etter hvert en av 12 ansatte som var ansvarlige for dronningens garderobe.

– Det var en fantastisk tid, og langt fra slik som man kan forestille seg. Jeg kom veldig nær dronningen i den jobben selv om det var en profesjonell avstand hele tiden.

Før hun ble en del av dronningens stab, gjennomgikk hun et treningsprogram hvor hun lærte det meste om kongelig etikette. Og ikke minst: hvordan man tiltaler kongelige og celebre gjester.

Men sladder fra de indre gemakker på slottet får du ikke. Brennan har signert en rekke taushetserklæringer. De gjelder livet ut.

– Men det jeg kan si, er at dronningen hadde humoristisk sans. Og jeg elsket corgienecorgieneDronning Elizabeth eide mer enn 30 eksemplarer av hunderasen corgi i løpet av sitt liv. hennes.

Rachel Brennans munn er lukket med syv segl når det gjelder «gode historier» fra tiden i det britiske og norske kongehuset. Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten

Søkte seg til en yngre arbeidsgiver

Men Brennan ville etter hvert jobbe for en yngre kvinne. Slik havnet hun i Norge i 2017, og hos kronprinsesse Mette-Marit. I seks år var hun hennes personlige assistent.

– Jobbene var ganske like. Jeg gikk jo fra ett kongehus til et annet. Men jeg gikk også fra å være en av 12 i en stor stab til å være alene.

– Noen flere forskjeller var det vel?

– Ja, tradisjonene står sterkere i det britiske kongehuset. De er viktige i den norske kongefamilien også, men ikke på samme måte.

Det var jobben som trakk henne til Norge. Men hun likte seg fra første dag. Nå har hun norsk mann og barn, har flyttet til Risør og ser for seg et liv her i landet.

Rigget for norsk målestokk

Etter åtte år i to kongehus ville hun ta steget utenfor de kongelige sirkler. Første stopp var Villa Inkognito, en eksklusiv utleievilla i Oslo.

– Derfra var veien kort til den jobben jeg har nå, forteller hun.

I den nye jobben skal hun stå for det som på norsk kan beskrives som «vertskapstrening». Hun retter seg mot aktører som ønsker å satse på gjester fra den øverste hyllen.

Det hele handler om å få disse bedriftene til å komme opp på et nivå som gjør at disse gjestene reiser fornøyde fra Norge.

For å få det til må hun utfordre noen kulturelle holdninger.

– Nordmenn er vant med det enkle og er tilfreds med det de har. Og det som er godt nok for nordmenn, burde være godt nok for turistene også.

Det er servicen som skal skinne

«Godt nok» holder ikke alltid i dette markedet. Men det er ikke gull og glitter som skal til. Her er noen få enkle eksempler på hva Brennan mener:

  • Hoteller må ha espressomaskin og et godt utvalg av te.
  • Barkeeperen må kunne lage alle cocktailene som står i menyen.
  • Mange gjester forventer at bagasjen deres bæres opp til rommet.

– På grunn av bakgrunnen min mistenker jeg at enkelte tror jeg kommer og skal innføre en veldig luksuriøs tradisjon, med butlere og hvite hansker. Det er ikke det jeg er ute etter, understreker hun.

– Poenget er å møte disse gjestene med et høyt faglig nivå.

Men én ting er praktiske gjøremål. Hennes største utfordring er kanskje å få norske vertskap til å «ta rommet»: ønske gjestene velkommen, si «god morgen» og «hei».

På dette området er kulturforskjellene mest åpenbare, ifølge Brennan. Hun lover likevel å ikke skrote den norske væremåten.

– Den er viktig å ta vare på, men vi må prøve å smelte dette sammen slik at disse gjestene blir fornøyde uten at de får en kunstig og påtatt mottagelse.

Read Entire Article