Det får TV 2 opplyst.
Fredag ble det kjent at påtalemyndigheten har tatt ut en svært omfattende tiltale mot Mathisen. Han nekter straffskyld for de mest alvorlige anklagene.
Statsadvokatene mener at 39-åringen i september 2022 dynket kjæresten Kine Einarsen (28) i bensin og satte fyr på henne i en leilighet i Porsgrunn. Einarsen døde på sykehus tre dager senere.
To andre menn var til stede i leiligheten da brannen brøt ut. En av dem var Stig Kyrre Nybråten (54), som Mathisen beskriver som en kamerat.
Ni måneder etter brannen ble Nybråten funnet død. Mathisen var den siste som så ham i live, og det var han som ringte etter ambulanse.
– Han er fortvilet
Nybråten hadde ingen synlige skader, men påtalemyndigheten mener Mathisen dekket til luftveiene hans slik at han ble kvalt.
Etter at Nybråten døde i juli 2023, gikk det ytterligere to måneder før Mathisen ble pågrepet og varetektsfengslet.
Han nekter straffskyld for begge drapene, sier hans forsvarer, advokat Espen Refstie, til TV 2.
Derfor identifiserer TV 2 tiltalte
Pressen skal være varsom med å identifisere personer i kriminalsaker, spesielt når det ikke foreligger en rettskraftig dom. Samtidig er svært alvorlig kriminalitet ingen privatsak.
Mathisen er tiltalt for to drap og flere andre alvorlige forhold. Drapsofferet i den andre saken hadde status som vitne i den første drapssaken. Politiet mener også at tiltalte har gjort flere forsøk på å påvirke gjenlevende vitner i straffesaken mot ham. Dette er momenter som taler i skjerpende retning.
Tiltalte nekter straffskyld for to drap. Identifisering med navn og bilde vil åpenbart være belastende for tiltalte og hans pårørende. TV 2 vurderer likevel at de nevnte forholdene, sammenholdt med tiltaltes omfattende straffehistorikk fra tidligere, tilsier at det er riktig å identifisere ham.
Ifølge advokaten har Mathisen vært i mange avhør og forklart seg detaljert om hendelsesforløpet i begge sakene. Han ønsker ikke å gå inn på detaljene i forklaringen.
– Hvordan er det for ham å bli anklaget for drapene på kjæresten sin og på en god kamerat?
– Han synes det er forferdelig trist. Han er fortvilet over å få disse anklagene mot seg og ikke bli hørt, sier Refstie.
Sendte inn politiagent
I tillegg til drapene er Mathisen tiltalt for overgrep mot en 14 år gammel jente og for flere voldshandlinger mot andre personer.
Det siste overgrepet skal ha skjedd bare to dager før pågripelsen. Mathisen nekter straffskyld for dette.
Etter det TV 2 forstår, hadde politiet på dette tidspunktet satt i gang en undercover-operasjon. En hemmelig politiagent var i gang med å infiltrere livet til Mathisen, ifølge TV 2s opplysninger.
Statsadvokat Ellisiv Bentdal ønsker verken å bekrefte eller avkrefte at en undercover-agent har tatt del i etterforskningen. Hun bekrefter imidlertid at det er brukt skjulte metoder, uten å spesifisere hvilke.
TV 2 er ikke kjent med når politioperasjonen begynte, og vet derfor ikke om den var igangsatt allerede da Nybråten døde i juli 2023.
– Hvor god kontroll hadde politiet på tiltalte da dere mener han begikk det andre drapet?
– Da det andre drapet ble begått, var det første drapet under etterforskning. De konkrete etterforskningsskrittene vi hadde gående, ønsker jeg ikke å gå inn på, sier Bentdal.
– Kunne tiltalte vært pågrepet tidligere?
– Vurderinger av pågripelsestidspunktet er noe som man må evaluere i etterkant, og det får ikke betydning for det spørsmålet som retten skal ta stilling til, sier hun.
Vil utfordre omstridt bevis
Bistandsadvokaten til Nybråtens etterlatte samboer ønsker ikke å kommentere opplysningene om undercover-operasjonen.
For Mathisen selv opplevdes operasjonen belastende, ifølge hans forsvarer.
– Han føler seg lurt og manipulert ved bruk av disse metodene, og det er egentlig alt jeg vil si om det på nåværende tidspunkt, sier Refstie.
Bruk av infiltrasjon som politimetode er ikke lovregulert, og offentligheten vet lite om rammene for praksisen.
– Hva tenker dere om lovligheten av metodene i denne saken?
– Det er en lengre diskusjon, også prinsipielt, og jeg tenker at vi vil be om at retten avskjærer dette beviset. Jeg mener at det ikke er riktig sånn som det er gjort, sier han.
– På hvilken måte er det ikke riktig?
– Akkurat den argumentasjonen tror jeg at vi skal spare til retten, og så får vi komme tilbake til det da, sier han.
TV 2 har sendt en rekke spørsmål til Sør-Øst politidistrikt om metodebruken.
Politimester Ole Bredrup Sæverud svarer i en epost til TV 2 at de ikke har noen kommentar til saken, og at de henviser alle spørsmålene til statsadvokaten.
Tiltalt for seksuelle overgrep
Den siste mannen som var til stede da Kine Einarsen døde i brannen i september 2022, er også tema i tiltalen mot Mathisen.
Påtalemyndigheten mener at 39-åringen ved to anledninger har fått andre innsatte til å true det siste vitnet til ikke å snakke med politiet.
Den ene av de innsatte oppsøkte vitnet og sa at han skulle «hilse fra Kjetil», og at «Kjetil snart kom ut», ifølge tiltalen.
Advokat Refstie vil ikke svare detaljert på alle deler av tiltalen, men sier Mathisen erkjenner delvis straffskyld på noen av punktene.
Påtalemyndigheten mener også at Mathisen forsøkte å få en annen innsatt til å kontakte jenta som han er tiltalt for å ha forgrepet seg på to ganger.
Begge overgrepene skal ha skjedd etter at både Einarsen og Nybråten var døde. Mathisen ble pågrepet bare to dager etter det siste overgrepet som omtales i tiltalen.
Han nekter straffskyld for seksuelle overgrep.
Kan be om forvaring
I tillegg til de to drapene, seksuelle overgrep og forsøk på vitnepåvirkning er 39-åringen tiltalt for to tilfeller av grov vold, samt flere tilfeller av såkalt simpel vold og trusler.
Påtalemyndigheten mener han slo en kvinne og tok kvelertak på henne, samt rev ut deler av håret hennes, bare noen måneder før det første påståtte drapet.
Kvinnen fikk omfattende skader og måtte opereres fire ganger.
I januar 2023, altså noen måneder etter at Kine Einarsen var død, mener påtalemyndigheten at han slo en mann slik at også han ble innlagt på sykehus.
Fra tidligere er Mathisen domfelt åtte ganger, og flere av dommene er voldslovbrudd. Påtalemyndigheten har varslet at de kan komme til å be om forvaringsstraff for ham.
– Vi mener det er grunnlag for det, slik saken står. Når det er sagt, er det viktig å påpeke at dette må belyses nærmere under bevisførselen i retten før vi kan ta stilling til det, sier statsadvokat Bentdal.
Ser frem til å forklare seg
Totalt er det satt av elleve uker til den omfattende rettssaken som begynner i Telemark tingrett 4. mars.
– Han er jo skuffet over at det er tatt ut tiltale, og at man ikke har tatt hans forklaring på større alvor, men når vi først er der vi er nå, så tror jeg han også ser frem til å forklare dette til noen andre enn politiet, sier Refstie.
– Hva tenker dere om at påtalemyndigheten kan be om en forvaringsstraff?
– Når det er snakk om så alvorlige forhold, må vi bare ta innover oss at det blir et tema, men han erkjenner ikke straffskyld for disse alvorlige anklagene.
TV 2 har ikke fått noe svar fra bistandsadvokaten til de etterlatte etter Kine Einarsen.
Advokat Monica Tjentland, som representerer den etterlatte samboeren til Stig Kyrre Nybråten, sier at hennes klient er informert om tiltalen og klar for å forklare seg i retten.
Også jenta som påtalemyndigheten mener at Mathisen har forgrepet seg på, har fått oppnevnt en bistandsadvokat, som ikke ønsker å kommentere saken.