Kjendislegen raser: – Hva faen er galt med dere?

10 hours ago 3



Det rant over da en pasient ringte med en urovekkende beskjed.

 Ole Berg-Rusten / NTB
LEGE: Wasim Zahid advarer sterkt mot falske reklamer i sosiale medier. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert 09.01.2025 17:05 Sist oppdatert 34 minutter siden

Lege og hjertespesialist Wasim Zahid raser og sier at hans navn og bilde har blitt misbrukt i falske reklamer. 

– Til de av dere som driver med slik umoralsk og kynisk virksomhet. Hva faen er galt med dere? Er dere villige til å ta livet av eldre og syke personer, bare for å tjene litt penger? skriver Zahid på X. 

Han forteller til TV 2 at det rant over da en pasient plutselig ringte. 

– Pasienten min fortalte meg at han hadde bestilt en pakke av et kosttilskudd som jeg hadde reklamert for og begynt å ta det. Da ble jeg veldig opprørt og sa at dette måtte han absolutt ikke ta, sier Zahid. 

Falske reklamer på Facebook

Flere har tatt kontakt med Zahid om reklamene med hans bilde og navn. For noen uker siden hadde en pasient med seg pillene på en legetime.

– Han tok opp en boks med piller han hadde kjøpt på nett, fordi jeg hadde reklamert for det. Men jeg har ikke anbefalt det i det hele tatt, sier Zahid. 

Dette var ifølge Zahid et testosteronøkende middel.

– For noen uker siden begynte jeg å få meldinger fra ukjente folk, der de spurte om kosttilskuddene jeg reklamerer for på Facebook. Jeg svarte at dette er ikke meg, det er svindel, sier Zahid. 

En av dem sendte også et skjermbilde av reklamen de hadde sett: 

 Skjermdump
Foto: Skjermdump

Han vet ikke hvem som står bak reklamene, eller nøyaktig hva slags kosttilskudd det er snakk om.

Sterk advarsel

Zahid jobber som hjertespesialist og forklarer at hjertepasienter kan være skjøre og vanskelige å behandle. 

– Man skal være veldig forsiktig med å endre doser eller medisiner. Da er det ekstremt frustrerende at det kommer noen fra siden og tilbyr pasienter noe vi ikke aner hva er, sier Zahid. 

– I beste fall virker det ikke i det hele tatt, men i verste fall kan det skade pasienten, sier han. 

Zahid advarer sterkt mot å kjøpe legemidler og kosttilskudd på nett. 

– Leger pleier ikke å reklamere for helseprodukter på denne måten. Ikke kjøp noe på nettet, gå på apoteket eller snakk med legen din, sier Zahid.

– Ekstra alvorlig

Thomas Iversen i Forbrukerrådet forteller at falske annonser der kjendiser misbrukes på denne måten er noe som skjer av og til.

– Det er ekstra alvorlig når medisinsk personell blir misbrukt på denne måten, fordi det skaper høy troverdighet for den falske annonseringen, sier Iversen, som er juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet. 

 Simen Askjer  / TV 2
FORBRUKERRÅDET: Thomas Iversen mener forbrukere som har kjøpt kosttilskuddet kan ha krav på pengene tilbake. Foto: Simen Askjer / TV 2

Han forklarer samtidig hva som kan være konsekvensene av slike falske reklamer: 

  • Rene svindelannonser, der det eneste formålet er å tilrane seg kredittkortopplysninger eller personopplysninger, kan være straffbare som bedrageri etter straffeloven. 
  • Dersom kosttilskuddene blir levert som avtalt, vil det være brudd på markedsføringsloven dersom reklamene villeder forbrukerne ved å påstå at legen anbefaler dem. 
  • Bruk av bilder av Zahid i denne typen svindelreklamer kunne være brudd på åndsverkloven.
  • Overtredelser av straffeloven og åndsverkloven er noe som kan anmeldes til politiet, mens brudd på markedsføringsloven må meldes til Forbrukertilsynet. 
  • For privatpersoner som opplever at bilder eller videoer blir misbrukt på denne måten, er det mest naturlige å anmelde forholdet til politiet. 

– De som har kjøpt helsekost under den tro at doktor Zahid anbefalte den, har etter mitt syn rett på pengene sine tilbake, sier Iversen.

Read Entire Article