Kina sender nytt pandapar til Australia

1 week ago 12



Kina vil låne Australia to nye pandaer. De skal erstatte et populært pandapar som ikke har født unger etter mer enn et tiår sammen i Adelaide Zoo.

  • Bilde av NTB
søndag 16. juni kl. 21:28

Det opplyste Kinas statsminister Li Qiang da han besøkte pandaene i Australia søndag.

Pandaene Wang Wang og Fu Ni har bodd i dyrehagen i Adelaide i South Australia siden 2009. Pandahunnen er kun fruktbar et par dager i året, og det er vanskelig å få dyrene til å formere seg i fangenskap.

– Wang Wang og Fu Ni har vært borte hjemmefra i 15 år – jeg tror de har hatt mye hjemlengsel – så de skal returnere til Kina før året er omme, sa statsminister Li.

– Men vi vil sørge for at dere så snart som mulig får et nytt par pandaer som er like vakre, koselige og bedårende, lovet han.

«Pandadiplomati»

Kunngjøringen er en anerkjennelse av den sosialdemokratiske utenriksministeren Penny Wongs innsats for å stabilisere Australias forhold til Kina. Hun overtok en diplomatisk splid med den forrige australske regjeringen, som var konservativ.

Li er på en firedagers tur til Australia for å reparere forholdet etter at Beijing opphevet en rekke handelssanksjoner mot australsk eksport.

Utplasseringen er et ledd i Kinas globale initiativ for bevaring av pandaen. Samtidig er såkalt «pandadiplomati» er en måte for Kina å skaffe seg myk makt i verden på.

– Bra for turisme

De store, men kosete bjørnene er svært populære attraksjoner i dyrehager verden over og sendes som tegn på velvilje. Formelt sett så lånes de imidlertid ut av Kina og kan dermed hentes hjem dersom låneavtalen utløper.

– Det er bra for økonomien, de er bra for arbeidsplassene i Sør-Australia, det er bra for turisme og et symbol på velvilje, og vi takker dere, sa Penny Wong, som selv kommer fra Adelaide.

Verdens naturfond WWF anslår at det i dag lever 1860 pandaer utenfor fangenskap. Arten regnet som sårbar og ble fjernet fra IUCNs liste over utrydningstruede arter i 2016. Men pandaen er fortsatt utsatt for alvorlige trusler som følge av blant annet tap av leveområder.

Read Entire Article